Hocalarım peki dlss 4.0 güncellemesi 40 serisi kartlara ne kazandırdı? Sabahtan beri cyberpunk'ta bir şeyler anlamaya çalışıyorum hiç bir şey anlamadım.
Yeni transformer mimarisi geldi, bu da daha az Vram kullanımı daha iyi FPS ve daha kaliteli görüntü daha az input latency demek. Her türlü win-win yani.

Sence 5000 serisinin hangi kartı 2K için tüm oyunlarda ultra RT açık ayarlarda yeterli olacaktır?

Şöyle diyim 20 serisinden itibaren hepsine DLSS 4 geldi ama 4x gelmedi. Sadece 3x'e kadar destek var.

5000 serisi 2K için alınmaz hiç bir şekilde. Kartlar tamamen 4K'ya yönelik, parana yazık günah olur. Ha illaki alacam para var huzur var diyorsan 20 Şubat'ta 5070 Ti çıkıyor onu bekle.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-01-31 025310.webp
    Ekran görüntüsü 2025-01-31 025310.webp
    9,9 KB · Görüntüleme: 86
4090 ile 5090 arasından %30 fark var saf güçte, olay zaten saf güç artışında değil artık, TMSC 4NM çiplerin mimarisi bu kadar zorlanıyor, Moore yasası diye bir şey var, yani sen istediğin kadar geliştir, silikon lotosunda şansın hep yaver gitsin alacağın maksimum verim bu kadar.

Nvidia o yüzden deli gibi AI destekli frame generation teknolojisine yatırım yapıyor. Bir gerçek kareden ekstra 3 kare daha tahmin edip üretiyor teknoloji, ama bunu yaparken elbette gecikme ve görüntüde bozulma oluyordu. DLSS 4.0 ile bunu da geliştirmişler.

Üstelik NVIDIA Reflex 2.0 tüm RTX kartlara geliyor buda görüntü bozulmalarına ve gecikmelere karşı ekstra iyileştirme sağlıyor.

Ben yine de geçmezdim valla, path tracing olan oyunların sayısı belli. Single player ortalama 100 saat hikaye süresine sahip oyunları sırf 4K'da 240 FPS üstü oynayacağım diye de 5090 alınmaz.

O kartın asıl albenisi 32 GB Vram olması, render işiyle uğraşıyorsan elinde 4090 ve ya 3090 yoksa zaten düşünme al geç.
Hocam zaten amacı oyun oynamak olan bir insanın eğer 4K takıntısı yok ise 5090, 4090 kullanması gerçekten saçmalık. Bu kartları profesyonel render vb. amaçlarla kullanacak kişilerin alması mantıklı.

Nvidia App'te şu ayarlar var ne yapmamız gerekiyor bunları?
İlk bunu dene
1738281376184.webp

Sonra bunu dene aradaki farka kendin bak.

1738281398928.webp

Presetlerin açıklaması böyle:

1738281456260.webp

Neden alınmaz hocam? Darboğaz mı yapar?

Darboğaz falan değil abi, 2K oyun için 5000 serisi almak nasıl anlatıyım sana, şantiyeye Ferrari ile gitmek gibi bir şey. 4000 serisi kartlar zaten 2K'da bahanesiz her oyunu açıyor.
Hocam zaten amacı oyun oynamak olan bir insanın eğer 4K takıntısı yok ise 5090, 4090 kullanması gerçekten saçmalık. Bu kartları profesyonel render vb. amaçlarla kullanacak kişilerin alması mantıklı.
Ne tür nasıl oyun oynadığına bağlı olarak değişir. 4080 ilk çıktığında çoğunuz hatırlamaz 12 GB Vram ile çıkmıştı, NVIDIA aşırı tepki yiyince mecbur üretimi durdurdu. Bende o sırada 4090 almıştım, iyi ki de almışım diyorum. Kart belki 7000 serisine kadar güzel sonuçlar verecek 4K'da. 5090 için aynı şeyi söylemiyorum ama 4090 bir önceki nesle göre çok büyük fark atmıştı, 5090'da aynı F/P yok.

Mfg özelliği bir şekilde etkinleştirilir diğer özelliklerin etkin hale getirildi gibi ve FPS artış değerleri mfg 4X ile yapılmış 2X bile anca oynanılır.
Ayrıca VRAM'e ihtiyacınız var ise alınır.