Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

winkle0x

Çalışkan
Önüme gelen her şeyi denedim. Yeni PC topladım RTX 5060 Ti 16 GB ekran kartlı. Monitör de değiştirdim ama işe yaramadı. Sadece bilgisi olanlar yazsın. Bu sorunu yaşayan bir sürü kişi var.

Sistem:
  • RTX 5060 Ti 16 GB.
  • RAM 32 GB.
  • Ryzen 5 7600.
  • A620E anakart.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@Ayhan Dönmez İtopya'dan aldım sistemi, orada toplattım.

Soğutucu Fazeon A11200LRA 12cm.

aldığım gibi ekran kartını taktım oyunları yükledim başka bir şeye dokunmadım
1758544521949.webp

Soğutucu buysa eğer stok soğutucudan daha kötü performans vermesine şaşmamalı. Değiştirmelisiniz bunu en kısa sürede.

7500F-7600'ü bu tarz bir şeyle dizginlemek çok zor.

İtopya'dakilerin de işine geliyor, ağzını bıçak açmıyor oradakilerin. Ya 5600 CL48 RAM takarlar ya da Fazeon takarlar :D

Bütçe dahilinde bu tarz bir şeyler alabilirsin, hepsi iş görür. Ama Fazeon olmaz.

Bu da olur. Hepsi geçerli bu soğutucuların. 7500F/7600 için. Şu anki sonuç normal kullandığın soğutucuya göre, bir yanlışlık yok. @winkle0x
Sistem ve monitör bilgisi, BIOS sürümü, BIOS ayarları, işletim sistemi, ekran kartı ve chipset sürücülerinin güncellik durumu hakkında detaylı bilgi vermediğiniz sürece kimse size yardımcı olamaz.

Attığınız görsellerden yola çıkarak yapabildiğim tek çıkarım: CPU sıcaklığınız çok yüksek. Bu durum stutter, drop gibi akıcılık sorunlarına yol açar. Harici olarak aldığınız FPS değerleri düşük, hassas bir gözünüz varsa dönüşler sizi bu yüzden rahatsız ediyor olabilir.

Monitör Hertz değeriniz kaç? Ayrıca G-SYNC destekli mi? Sizin hedefiniz FPS’yi monitör Hertz değerine yaklaştırmak veya eğer mümkünse sabitlemek olmalı. Bunu da grafik ayarlarını kısıp DLSS açarak yapabilirsiniz. Oynadığınız oyunlar destekliyorsa MFG’yi de açmayı deneyin, işe yarayabilir.

FPS değeriniz monitör Hertz değerinizi az geçmeye başladığında V-Sync açın ve bir de böyle deneyin. Detaylı bilgi almak için açtığım konuyu tekrardan incelersiniz; yukarıda paylaşmıştım zaten.

Sistem ve monitör bilgisi, BIOS sürümü, BIOS ayarları, işletim sistemi, ekran kartı ve chipset sürücülerinin güncellik durumu hakkında detaylı bilgi vermediğiniz sürece kimse size yardımcı olamaz.

Attığınız görsellerden yola çıkarak yapabildiğim tek çıkarım: CPU sıcaklığınız çok yüksek. Bu durum stutter, drop gibi akıcılık sorunlarına yol açar. Harici olarak aldığınız FPS değerleri düşük, hassas bir gözünüz varsa dönüşler sizi bu yüzden rahatsız ediyor olabilir.

Monitör Hertz değeriniz kaç? Ayrıca G-SYNC destekli mi? Sizin hedefiniz FPS’yi monitör Hertz değerine yaklaştırmak veya eğer mümkünse sabitlemek olmalı. Bunu da grafik ayarlarını kısıp DLSS açarak yapabilirsiniz. Oynadığınız oyunlar destekliyorsa MFG’yi de açmayı deneyin, işe yarayabilir.

FPS değeriniz monitör Hertz değerinizi az geçmeye başladığında V-Sync açın ve bir de böyle deneyin. Detaylı bilgi almak için açtığım konuyu tekrardan incelersiniz; yukarıda paylaşmıştım zaten.
Monitör ASUS TUF Gaming VG249Q3A, 180Hz FreeSync, G-SYNC de destekliyor. BIOS'um güncel işlletim sistemi Windows 10'du. Windows 11'e geçtim. 2 ekran kartı sürücüleri de güncel zaten, PC'yi toplayalı 2 hafta oluyor.

Monitör ASUS TUF Gaming VG249Q3A, 180Hz FreeSync, G-SYNC de destekliyor. BIOS'um güncel işlletim sistemi Windows 10'du. Windows 11'e geçtim. 2 ekran kartı sürücüleri de güncel zaten, PC'yi toplayalı 2 hafta oluyor.
Test ettiğin oyunların hepsi hikayeli ve haliyle 180 FPS üstü alamıyorsun. Bundan kaynaklı gözün akıcı hissedemiyor olabilir. O yüzden rekabetçi bir oyunda test etmende fayda var. Yani FPS değerin 300–400 bandında rahat gezebilmeli.

Mesela Rainbow Six Siege indirirsen iyi olur, benimki ile kıyaslatırım. Low/Medium grafik ayarları, DLSS Quality, V-Sync ve G-SYNC açık bir şekilde test ederken hiçbir akıcılık sorunu yaşamaman gerekiyor.

Bu testi yaparken MSI Afterburner ile sadece şunları aç: average GPU/CPU kullanımı, sıcaklığı, FPS değeri, %1 Low ve frametime. Görseli ilet, tekrardan yardımcı oluruz.

Test ettiğin oyunların hepsi hikayeli ve haliyle 180 FPS üstü alamıyorsun. Bunda kaynaklı gözün akıcı hissedemiyor olabilir. O yüzden rekabetçi bir oyunda test etmende fayda var. Yani FPS değerin 300-400 bandında rahat gezebilmeli. Mesela Rainbow Six: Siege indirirsen iyi olur, benimki ile kıyaslatırım. Low/Medium grafik ayarları, DLSS quality, V-Sync G-Sync on bir şekilde test ederken hiçbir akıcılık sorunu yaşamaman gerekiyor. Bu testi yaparken MSI Afterburner ile sadece şunları aç; average GPU CPU kullanımı sıcaklığı, FPS değeri, %1 Low ve frametime. Görseli ilet tekrardan yardımcı oluruz.
Rainbow indikten sonra değerleri atacağım ama PC yeni, hani anlamadığım FPS konusunda sıkıntı olmaması lazım değil mi?

Ekran görüntüsü 2025-09-22 101932.webp
Ekran görüntüsü 2025-09-22 101957.webp

CPU sıcaklığın çok yüksek, esas sorun bu gibi duruyor. GPU kullanımın da oldukça yüksek. Biraz grafik ayarlarını kısıp, manuel fan ayarı yapmanda fayda var. Yine olmazsa yukarıda paylaştığım konumu incelersin.
Konuyu inceledim diyorsun fakat GPU kullanımın hâlâ yüksek, CPU sıcaklığın ise felaket olduğu hâlde görüntüdeki bozulmaya takılıyorsun. Bu şekilde ilerleyemeyiz.

Konuyu inceledim diyorsun fakat GPU kullanımın hâlâ yüksek, CPU sıcaklığın ise felaket olduğu hâlde görüntüdeki bozulmaya takılıyorsun. Bu şekilde ilerleyemeyiz.
Ayarları düşürdüm, hatta en düşüğe aldım ama CPU sıcaklığı hâlâ 95’lerde ve GPU kullanımının yüksek olması iyi değil mi?

Ayarları düşürdüm hatta en düşüğe aldım ama CPU sıcaklığı hala 95'lerde ve GPU kullanımının yüksek olması iyi değil mi?
Normalde bu şekilde kullanırken de sorun yaşamamanız gerekiyor. R6 testi yapın, değerler yazdığım gibi mi kıyaslayın. Eğer o verdiğim ayarlarla CPU hâlâ 90 derecelerde gezerse bir sorun var demektir. O takdirde sisteminize ait tüm bileşenlerin detaylı hâlini paylaşın ve teknik destek bekleyin.