werax

Uzman
İyi günler.
Sistemim bu şekilde:
  • RTX 5060 Ti
  • 12400F
  • 16 GB 3200MHz
  • 750W Bronze PSU

Geçenlerde 3060 Ti ekran kartından 5060 Ti ekran kartına geçiş yaptım. Hem DDU ile temizledim hem de temiz kurulum yaptım yeni ekran kartını taktıktan sonra. Fakat sorunum hala devam etmekte. League, Valorant, CS gibi oyunlarda hiç sorun yaşamadım fakat geçenlerde Rainbow Six: Siege ve Dead Island 2 oynarken fark ettiğim bir durum oyunda fareyi hareket ettirirken yapılar karakterler veya objelerin kenarları resmen titriyor. Monitörmümde OverDrive ayarı medium olarak en stabil durumda olduğu için UFO test yaparak denedim sorun ghosting değil gibi görünüyor NVIDIA ve monitörden 300Hz ayarlı şekilde. Oyunları 2K monitörde 1440p ile oynuyorum fakat 1080p yapsam da sorun devam ediyor. Rainbow 6 oynarken oyun 150 FPS altına düşmüyor fakat 144Hz monitörümdeki akıcılık yok oyunda her şey titriyor. Acaba işlemci darboğaz yapıyor olma ihtimali var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim. Olayla alakalı oyun içi görüntünün linkini bırakıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
1- MSI Afterburner açıp video kaydını öyle yapar mısın? Frametime, %1 low, FPS, CPU/GPU sıcaklık ve kullanım değerlerini görelim. Bu testi yaparken online bir maça değil, aim kasmak için girdiğimiz moda girmelisin.

2- Şu ayarlar ile test et: DLSS kalite, 143 FPS sınırlaması, G-Sync açık, grafik ayarları düşük.

Bana aktarmanı istediğim bilgiler:

1- Bu verdiğim ayarlar ile frametime dümdüz, FPS çoğu zaman sabit 143 kalabiliyor mu, kalıyorken hala bu bozulma oluyor mu?

2- Hala bozulma oluyorsa, ramler dual channel mi? 2x8 mi yani?

3- Farklı bir ekran kartı/CPU/RAM ile sistemi test ettirme şansın var mı?

Eğer frametime dümdüz iken bile sorun varsa bendekine benzer bir durum yaşıyor olabilirsin. Emin olmamakla birlikte bendeki sorun CPU kaynaklı diye düşünüyoruz. Çünkü bende 2x16 rami çıkarıp 1x16 ile test ettiğim dönemde %90 iyileşme olmuştu. Bu da CPU'ya binen yükün azaldığını, IMC kontrolcünün arızalı olabileceği şüphesini uyandırdı bizlerde. Tabii ki ekran kartı da sıkıntılı olabilir, tek tek parçaları değiştirmeden emin olmak çok zor.

Bendeki bozulma sendeki kadar agresif değil, o da verdiğim ayarların farklılığı kaynaklı olabilir. Dediklerimi yapınca haber et, yeni videoyu inceleriz. @werax

Yoksa bu bir işaret mi... @LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
1- MSI Afterburner açıp video kaydını öyle yapar mısın? Frametime, %1 Low, FPS, CPU/GPU sıcaklık ve kullanım değerlerini görelim. Bu testi yaparken online bir maça değil, aim kasmak için girdiğimiz moda girmelisin.

2- şu ayarlar ile test et: DLSS kalite, 143 FPS sınırlaması, G-Sync açık, grafik ayarları düşük.

Bana aktarmanı istediğim bilgiler:

1- bu verdiğim ayarlar ile frametime dümdüz, FPS çoğu zaman sabit 143 kalabiliyor mu, kalıyorken hala bu bozulma oluyor mu?

2- hala bozulma oluyorsa, RAM'ler Dual channel mi? 2x8 mi yani?

3- farklı bir ekran kartı/CPU/RAM ile sistemi test ettirme şansın var mı?

Eğer frametime dümdüz iken bile sorun varsa bendekine benzer bir durum yaşıyor olabilirsin. Emin olmamakla birlikte bendeki sorun CPU kaynaklı diye düşünüyoruz. Çünkü bende 2x16 RAM'i çıkarıp 1x16 ile test ettiğim dönemde %90 iyileşme olmuştu. Bu da CPU'ya binen yükün azaldığını, ımc kontrolcünün arızalı olabileceği şüphesini uyandırdı bizlerde. Tabii ki ekran kartı da sıkıntılı olabilir, tek tek parçaları değiştirmeden emin olmak çok zor.

Bendeki bozulma sendeki kadar agresif değil, o da verdiğim ayarların farklılığı kaynaklı olabilir. Dediklerimi yapınca haber et, yeni videoyu inceleriz. @werax

yoksa bu bir işaret mi? @LH44 @Ayhan Dönmez

Test bu şekilde FPS limitini RivaTuner ile 143 yaptım testte fakat FPS limitini kaldırdıktan sonra frametime da dalgalanma olduğünü gördüm düzenli bir şekilde grafik bir saniye kadar düz devam ediyor ve dalgalanıyordu sürekli tekrarlıyordu. FPS 143 sabit kalsa da hafif titremeyi hala hissedebiliyordum. RAM'ler Dual channel 2. ve 4. slotta bulunuyor. Farklı bir ekran kartı ve RAM ile test edemiyorum fakat birkaç saat önce işlemcimi güncelleyecektim siparişi teslim alıp 12400F işlemcidene 14600KF işlemciye geçiş yaptım fakat bu gönderdiğim son test yeni işlemci ile yapıldı 14600KF işlemciyle bile sorun devam ediyor yani anlayacağınız.

Test bu şekilde FPS limitini RivaTuner ile 143 yaptım testte fakat FPS limitini kaldırdıktan sonra frametime da dalgalanma olduğünü gördüm düzenli bir şekilde grafik bir saniye kadar düz devam ediyor ve dalgalanıyordu sürekli tekrarlıyordu. FPS 143 sabit kalsa da hafif titremeyi hala hissedebiliyordum. RAM'ler Dual channel 2. ve 4. slotta bulunuyor. Farklı bir ekran kartı ve RAM ile test edemiyorum fakat birkaç saat önce işlemcimi güncelleyecektim siparişi teslim alıp 12400F işlemcidene 14600KF işlemciye geçiş yaptım fakat bu gönderdiğim son test yeni işlemci ile yapıldı 14600KF işlemciyle bile sorun devam ediyor yani anlayacağınız.
Sen 12400F → 14600KF yapmana rağmen hiç fark görememissin. Büyük ihtimal olay ekran kartı da değil. Bu tip bulanıklık/mikro takılma genelde CPU tarafındaki frametime kararsızlığından veya RAM hızından kaynaklanıyor. Yani sistem görüntüyü zamanında işleyemiyor, GPU aynı kareyi tekrar tekrar çiziyormuş gibi oluyor.

Senin yerinde olsam RAM ile başlardım. 4800Mhz'den 6000 Mhz'ye geçiş bile çok fark ediyor. Kaldi ki senin ramler 3200Mhz. Farklı RAM sana çözüm getirecek diye dusunuyorum. @Ayhan Dönmez, RAM önerisinde bulunur. Bütçeni belirtmen yeterli. Hatta önce arkadaşından falan ödünç alıp deneyebilirsen daha iyi olur.

Son düzenleme:
Sen 12400F → 14600KF yapmana rağmen hiç fark görememissin. Büyük ihtimal olay ekran kartı da değil. Bu tip bulanıklık/mikro takılma genelde CPU tarafındaki frametime kararsızlığından veya RAM hızından kaynaklanıyor. Yani sistem görüntüyü zamanında işleyemiyor, GPU aynı kareyi tekrar tekrar çiziyormuş gibi oluyor.

Senin yerinde olsam RAM ile başlardım. 4800MHz'den 6000 MHz'ye geçiş bile çok fark ediyor. Kaldi ki senin RAM'ler 3200MHz. Farklı RAM sana çözüm getirecek diye dusunuyorum. @Ayhan Dönmez, RAM önerisinde bulunur. Bütçeni belirtmen yeterli. Hatta önce arkadaşından falan ödünç alıp deneyebilirsen daha iyi olur.

Benim anlamadığım o kadar oyunda denediğimde niye özellikle Rainbow Six'te başıma geliyor? Örneğin biraz önce Fortnite'da denedim DX12 grafik modunda FPS ortalaması 200 250 arası ve 1 kez bile dalgalanma takılma vs olmadı. Bunun dışında Valorant CS gibi oyunlarda da denedim onlar da aynı şekilde akıcı.

Benim anlamadığım o kadar oyunda denediğimde niye özellikle Rainbow Six'te başıma geliyor? Örneğin biraz önce Fortnite'da denedim DX12 grafik modunda FPS ortalaması 200 250 arası ve 1 kez bile dalgalanma takılma vs olmadı. Bunun dışında Valorant CS gibi oyunlarda da denedim onlar da aynı şekilde akıcı.
İşin rengi şimdi değişti. Bendeki gibi donanımsal bir sorun yaşasan oyun fark etmeksizin bu sorunu az/çok hepsinde görmen gerekirdi.

Mesela bende R6, Starwars BF2, DbD, CS2, BF1, BF5... hepsinde hissedilen bir durum bu. Senin aksine bende en az sorun hissedilen R6 ve Starwars BF2. Kaldi ki paylaştığım videoyu gördün R6 bile kötü halde. Açıkçası 5 tane oyun oynayıp sadece birinde bu sorunu yaşasam muhtemelen sistemde hata aramazdım. R6'da işlemci ve RAM önem arz ediyor, fakat CS2'nin normal çalıştığını belirtmen bu donanim parcalarındaki suphemi de azaltti bir anda. Dediğim gibi farklı parçalar ile sistemi test etme şansın varsa RAM ile başla. İyileşme olursa yeni RAM alırsın.

İşin rengi şimdi değişti. Bendeki gibi donanımsal bir sorun yaşasan oyun fark etmeksizin bu sorunu az/çok hepsinde görmen gerekirdi.

Mesela bende R6, Star Wars BF2, DBD, CS2, BF1, BF5.. Hepsinde hissedilen bir durum bu. Senin aksine bende en az sorun hissedilen R6 ve Star Wars BF2. kaldi ki paylaştığım videoyu gördün R6 bile kötü halde. Açıkçası 5 tane oyun oynayıp sadece birinde bu sorunu yaşasam muhtemelen sistemde hata aramazdım. R6'da işlemci ve RAM önem arz ediyor, fakat CS2'nin normal çalıştığını belirtmen bu donanim parcalarındaki suphemi de azaltti bir anda. Dediğim gibi farklı parçalar ile sistemi test etme şansın varsa RAM ile başla. İyileşme olursa yeni RAM alırsın.

Bir saat önce Memtest86 ile test ettim başlangıç olarak. Sonuç olarak Pass verdi yani RAM'lerde bir sıkıntı yok tüm testleri başarıyla geçmiş 1 adet bile hata yok.

Mesela bende R6, Star Wars BF2, DBD, CS2, BF1, BF5.. Hepsinde hissedilen bir durum bu. Senin aksine bende en az sorun hissedilen R6 ve Star Wars BF2. kaldi ki paylaştığım videoyu gördün R6 bile kötü halde. Açıkçası 5 tane oyun oynayıp sadece birinde bu sorunu yaşasam muhtemelen sistemde hata aramazdım. R6'da işlemci ve RAM önem arz ediyor, fakat CS2'nin normal çalıştığını belirtmen bu donanim parcalarındaki suphemi de azaltti bir anda. Dediğim gibi farklı parçalar ile sistemi test etme şansın varsa RAM ile başla. İyileşme olursa yeni RAM alırsın.

Ayrıca LatencyMon ile gecikme testi yaptığımda sürekli nvlddmkm.sys yani NVIDIA driver çıkıyor ortaya. RAM ile alakası olduğunu düşünmüyorum cidden oyunun kendisi bozuk olabilir.

Son düzenleme:
Ayrıca LatencyMon ile gecikme testi yaptığımda sürekli nvlddmkm.sys yani NVIDIA driver çıkıyor ortaya. RAM ile alakası olduğunu düşünmüyorum cidden oyunun kendisi bozuk olabilir.
Bence de şu anlık donanımsal bir sorunun yok. Malum R6 ani dönüşlerde kare gecikmesi konusunda hassas bir oyun. Oyun motoru, RAM kalitesi ve NVDIA driver bir araya gelip bu soruna yol açıyor olabilir. Zira bendeki gibi tüm oyunlarda bu durumu yaşamıyorsun.

Bence de şu anlık donanımsal bir sorunun yok. Malum R6 ani dönüşlerde kare gecikmesi konusunda hassas bir oyun. Oyun motoru, RAM kalitesi ve NVIDIA driver bir araya gelip bu soruna yol açıyor olabilir. Zira bendeki gibi tüm oyunlarda bu durumu yaşamıyorsun.

Dün birkaç oyun daha denedim sırf herhangi bir sorun var mı diye. Denediğim oyunlar RDR 2, Cyberpunk, Doom Dark ages gibi ağır oyunlardı ve hepsini 2K ayarlarda hiç stutter veya drop olmadan yarım saat deneyimledim. Benim fikrimce de donanımsal bir sorun yok fakat NVIDIA Driver'ı veya Rainbow Six: Siege X'in DX12 motoruna geçmesi buna sebebiyet veriyor gibi. Bazı Reddit gibi forumlarda da farklı donanım ile Rainbow Six'te aynı sorunu yaşayanları gördüm. Örneğin RTX 5080 ile gibi güçlü ekran kartıyla, DDR5 RAM olmasına rağmen veya AMD X3D seviyesinde işlemcilerle stutter yaşayanlar da mevcut son 1 yıl içerisinde. Yani çok büyük ihtimalle bahsettiğimiz gibi yazılımsal veya bazı DX12 oyunlarla alakalı problemler mevcut. İlerleyen zamanlarda ara sıra indirip test edeceğim eğer bir çözüme ulaşırsam bu konuya tekrar yazarım aynı sorunu yaşayanlar için.