RTX 5060M Ray Tracing açık değilken şehirde gezerken bile nedense 7 GB (Ultra ve RT kapalı)yakın veya bazen 7.1 GB VRAM yiyor. VRAM sınırı yüzünden RT orta veya RT Ultra açamıyorum. VRAM hep 7.8, bazen 8 GB ve üstü olup oyun 20-30 FPS çakılıyor. Ne yapacağım?

Bazı ayarları kıstım, sonuç aynı. 4X MFG kapatıp 2X frame generation açıyorum, VRAM gene yetmiyor. 1200p ekranda da DLSS dengeli ucu ucuna yetiyor, DLSS performans görüntü kötü oluyor. Öneriniz var mı?

1200p ekranla bunu yapması yüzünden acaba 1600p ekranlı bir cihazda DLSS performans daha mı etkili olurdu diye düşünmeye başladım. Görüntü en çok cp 2077 oyununda 1200p ekran olduğunu belli ediyor, bir de RDR 2 diğer oyunlarda sorun yaşamadım.

5060M'den kaynaklı bir sorun değil; aynı sorun masaüstü 5060'da var. Sorun 8 GB VRAM olması. Laptop 5060 ile masaüstü 5060 performans olarak oldukça benzer. Mobil ekran kartları kesinlikle eskisi gibi değil. Bir de konu sahibi 5060'ın kaç watt olanını kullanıyor, düşük watt'lı kullanıyorsa ondan da olabilir. 115 W 5060'dan masaüstü 5060 ile arasında max 10 FPS oynuyor genelde.

Kart RT kartı değil + 1200p kartı da değil. Bununla güncel oyunlar, RT kapalı 1080p high ayarlarda rahatça oynanır. RT'nin götürüsü getirisinden fazla kapatın gitsin. 8GB VRAM yetmiyor mevzusuda sıktı biraz, 3 yıl önce RX 6600'le bile çok rahat oynadım bu oyunu, sadece eldeki malın ne olduğunu bilmek ve ona göre kullanmak lazım.

5060 TI 8 gb ile masaüstünde 2k'da 4x MFG açık uçuyor. Ayar yapınca 250-300 fpsler görülüyor. Masaüstünde ben 8 gb'nin oyunu öldürdüğünü görmedim açıkçası. Vram tüketimi 7.5-7.8 de olabiliyordu. Evet vram yetmiyor ama takılmalara da sebep olmadı bu durum bende ve fps değerleri de gayet yüksekti. Demek istediğim vram tek sebep değildir. İlla ki grafik ayarı yapmak gerekiyor. Son ayarlarda zorlasak her kartı öldürürüz. Ki mobilde 60 serisi bir kartla grafik düşürmekten doğal bir şey yok diye düşünüyorum.
Bu mobil ve masaüstünde 60 serisi ile 50 serisi farkını abartı buluyorum; aşağı yukarı benzer kartlar.

Dostum bu oyunda her RT ayarini acmak zorunda degilsin. Cok istiyorsan RT yansimalar acman yeterli olacaktir, geriye kalan ayarlar pastanin susu gibi.

Bu oyunu tamamen raster oynarken 8GB VRAM yeterli oluyor 1440p'de bile ancak RT acmaya basladigin anda 8GB framebuffer zorlanmaya baslar, PT haritasinda durum daha da vahim.

Bunun disinda performans olduren baska sacma ayarlar da var. Volumetric Clouds ve Volumetric Fog Quality ayarlarini Medium alin ornegin, SSR kalitesi de High'in ustune cikmamali.

MFG'nin de VRAM costu var, once kapaliyken gozlemlerinizi yapin, sonra aldiginiz degerlerin ustune MFG eklersiniz.
Deneyeceğim birazdan, teşekkürler.

60 serisi ekran kartıyla 1080p üstü oynanmaz.

Okumadığına mı yorum yapsam yoksa bu konudaki bilgi yetersizliğine mi bilemedim.
Siz bu alanda yanlış bilgiler veriyorsunuz sürekli.
Başka bir bölüme ilgi duysanız daha iyi gibi. Sizin cevaplarınızı üniversite konularından beri dikkate alıyorum; ancak sistem performansı hakkında yetersiz bilginiz var.

5060M'den kaynaklı bir sorun değil; aynı sorun masaüstü 5060'da var. Sorun 8 GB VRAM olması. Laptop 5060 ile masaüstü 5060 performans olarak oldukça benzer. Mobil ekran kartları kesinlikle eskisi gibi değil. Bir de konu sahibi 5060'ın kaç watt olanını kullanıyor, düşük watt'lı kullanıyorsa ondan da olabilir. 115 W 5060'dan masaüstü 5060 ile arasında max 10 FPS oynuyor genelde.
115 W 5060 TUF ama genelde 100 W takılıyor, hiç 115 W çektiğini görmedim. G helper mevcut, turbo mod sıcaklık limiti default 87 derece. +85 MHz core clock ,300 MHz VRAM clock, 55 W limit işlemci ve watt limiti 115w.

720p tüplü monitor kartı mı hocam ?

Son düzenleme:
Bu mobil ve masaüstünde 60 serisi ile 50 serisi farkını abartı buluyorum; aşağı yukarı benzer kartlar.

Deneyeceğim birazdan, teşekkürler.

Okumadığına mı yorum yapsam yoksa bu konudaki bilgi yetersizliğine mi bilemedim.
Siz bu alanda yanlış bilgiler veriyorsunuz sürekli.
Başka bir bölüme ilgi duysanız daha iyi gibi. Sizin cevaplarınızı üniversite konularından beri dikkate alıyorum; ancak sistem performansı hakkında yetersiz bilginiz var.

115 W 5060 TUF ama genelde 100 W takılıyor, hiç 115 W çektiğini görmedim. G helper mevcut, turbo mod sıcaklık limiti default 87 derece. +85 MHz core clock ,300 MHz VRAM clock, 55 W limit işlemci ve watt limiti 115w.

720p tüplü monitor kartı mı hocam ?
Yanlış olan ne acaba? 60 serisi kartlar her şeyi RT Ultra'da açsın diye değil Orta- yüksek ayarlarda uzun süre götürsün diye üretiliyor.

Yanlış olan ne acaba? 60 serisi kartlar her şeyi RT Ultra'da açsın diye değil Orta- yüksek ayarlarda uzun süre götürsün diye üretiliyor.
60 serisi kartla 2K'da 4K'da oyun oynanır. Oyunun optimizasyonu ve grafiklerine RT teknolojisine bağlı bu. GoW 2018 ve GoW Ragnarok gibi oyunlar 60 kartı için 2K fazlası ile müsait. Baz 50 FPS olursa Ragnarok ile 4K'da bile oynanabilir frame gen ile. Cyberpunk sadece vrame çok abaniyor bende düşürmemek ve düşürmek gereken grafikleri sormak için açtım konuyu. Kartım hakkında bilgi almak için değil.

@Unlishimaide, 720p tüplü monitör kartı dediğimi zannetmiyorum. 1080p diye belirttim görme yetinizde bir problem yoktur herhalde?
1080p ile 1200p arasında ne kadar fark olacak? 1200p kartı değil demişsin, benim görme organımda sorun varsa, senin de başka yerlerde olması mümkün.