Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ceto

Üyecik
Arkadaşlar selam, gezinirken Recep Hocamın şu videosuna denk geldim.

Bende sistemin tamamı AMD değil.

NVIDIA GEFORCE RTX 5070 ekran kartı, AMD RYZEN 7 7800X3D işlemci var.

Kapatsam ne gibi bir artısı olur? veya kapatmam gerekir mi? teşekkürler.

Ekran Alıntısı.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AMD iGPU kapatılırsa oyunlarda daha fazla performans alabilirsiniz. Ancak pili ciddi seviyede harcar. Bu yüzden pil süresi düşer ve cihaz şarjda değil iken yenileme hızı yüksek çalışmayabilir.

NVIDIA iGPU kapatırsanız oyunları oynayamazsınız. Ama cihazda MUX veya benzeri teknoloji varsa ve dGPU tamamen kapatılabiliyorsa pil süresi artar.

Eğer ASUS marka cihaz kullanıyor iseniz G-Helper yazılımını öneririm. Bu yazılım sistem modunu otomatik yönetmeyi destekler. Örneğin cihaz şarjda değil iken NVIDIA'yı kapatır, şarjda iken geri açar.
AMD iGPU kapatılırsa oyunlarda daha fazla performans alabilirsiniz. Ancak pili ciddi seviyede harcar. Bu yüzden pil süresi düşer ve cihaz şarjda değil iken yenileme hızı yüksek çalışmayabilir.

NVIDIA iGPU kapatırsanız oyunları oynayamazsınız. Ama cihazda MUX veya benzeri teknoloji varsa ve dGPU tamamen kapatılabiliyorsa pil süresi artar.

Eğer ASUS marka cihaz kullanıyor iseniz G-Helper yazılımını öneririm. Bu yazılım sistem modunu otomatik yönetmeyi destekler. Örneğin cihaz şarjda değil iken NVIDIA'yı kapatır, şarjda iken geri açar.

Çözüm

Cevabınız için teşekkür ederim. Bilgisayarım masaüstü hocam o zaman ne yapmam gerekir?

Kapat direktman boş yere elektrik çekiyor. Faydasız/etkisiz eleman.
Masaüstü ise ben de aynı fikirdeyim.

Ben kapatmazdım. Yarın ekran kartına bir şey olursa sistemi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama kapatırsanız ekran hiç gelmeyeceği için geri de açamazsınız.
Eğer kapatırsa ve Windows NVIDIA donanımı yok iken başlarsa görüntü yine gelir. Kernel seviyesindeki aşırı basit olan GPU sürücüsü ile açılır. O konuda endişeye gerek yok.

BIOS'a girse yeter zaten de hem dahili hem harici GPU olmadan görüntü veriyor mu ya?
İşletim sistemi üstünden ikisini de kapatırsa iGPU üstünden basit GPU sürücüsü çalışmaya başlar.

BIOS üstünden kapatılır ve sonrasında hiçbir dGPU bulamaz ise iGPU'yu (2-3 restart atabilir) geri aktifleştirir.

Birazda nereden kapattığına bağlı.