Hocam, normalde @Ayhan Dönmez hocamızın RAM rehberini görmesem, hiç düşünmeden alırdım RAM'leri. Önceden DDR4 zamanı dikkat ettiğim tek şey CL değerlerini olduğunu düşünüp, örnek 3433 MHz CL14 bir RAM güzeldir diye düşünüyordum ve Memtest'te hata vermediyse sıkıntı yok diyordum. Fakat DDR5 ve AM5 ile olay bambaşka boyuta gelmiş.Keşke çok paramız olsa da workstation ve gamestation ayırabilsek de ne yazık ki çok zor. Ben de benzer durumlarda kaldım 9950X aldım ama gel gör ki RAM, UV vs. ayarlamam lazım, daha kurulumdaki stresten bilgisayarı açarken elim titriyor![]()
Detaylar
Kim cevapladı?- Bütçe
- 20.000 TL
Xoulth
Uzman
Ben aynı kurtlar sofrasına 10 yıl laptop kullandıktan sonra düştüm bir de ne yazık kiHocam, normalde @Ayhan Dönmez hocamızın RAM rehberini görmesem, hiç düşünmeden alırdım RAM'leri. Önceden DDR4 zamanı dikkat ettiğim tek şey CL değerlerini olduğunu düşünüp, örnek 3433 MHz CL14 bir RAM güzeldir diye düşünüyordum ve Memtest'te hata vermediyse sıkıntı yok diyordum. Fakat DDR5 ve AM5 ile olay bambaşka boyuta gelmiş.
Laptop'ta görmezsen sıkıntı hocam, ben de az laptop kullanmadım. ThrottleStop ile her laptop'ta anım oldu, o olmadan yapamıyordum. İşlemciler cayır cayır yanıyordu stok halde. Core parking vs. çok uğraştım, laptop'ta ayrı dert.Ben aynı kurtlar sofrasına 10 yıl laptop kullandıktan sonra düştüm bir de ne yazık kilaptop kullanmak büyük lüksmüş valla hiçbir şeyini düşünmüyordum.
Öyle düşünmeyin, masaüstünde yine bir kurtuluş var. Ufacık bloğa 300 W çektiriyorlar, üstüne 2 tane 2 cm fanla iş yapmaya çalışıyorlar. Sıvı metal falan boş hikaye, laptop'ta yine en iyisi PTM.
Xoulth
Uzman
MSI GE76 ve GE66 serilerini kullandım, GE66’yı aktif olarak kullanıyorum 4. yılım olması lazım. İki kasada da yaşadığım tek sorun kasalarında boya kalkması oldu Servispoint değişiklik sağladı. 10 yılda maksimum 4-5 mavi ekran yedim formatsız kendiliğinden çözüldü, o yüzden belki bana çok konforlu gelmiştir.Laptop'ta görmezsen sıkıntı hocam, ben de az laptop kullanmadım. ThrottleStop ile her laptop'ta anım oldu, o olmadan yapamıyordum. İşlemciler cayır cayır yanıyordu stok halde. Core parking vs. çok uğraştım, laptop'ta ayrı dert.
Öyle düşünmeyin, masaüstünde yine bir kurtuluş var. Ufacık bloğa 300 W çektiriyorlar, üstüne 2 tane 2 cm fanla iş yapmaya çalışıyorlar. Sıvı metal falan boş hikaye, laptop'ta yine en iyisi PTM.
Dediğiniz gibi her şeyin artısı eksisi var, yeni sistem bana da biraz macera olacak ama tek pişmanlığım keşke daha düşük bütçeli bir sistemden giriş yapsaydım oldu. Yine de hem laptop hem masaüstü olması büyük özgürlük.
Eskiden laptop al sat yapardım, tamir vs. sonradan bıktım ve parça tedariği gümrük kısıtlaması nedeniyle bıraktım. Elime MSI Titan cihazlar bile geldi, onlar bile tuğla gibi soğutmayla zor soğutuyordu CPU-GPU'yu. Laptop avantajı al yanına git tatile oyna, öyle bir şey fakat artık onu da çözdüm. Taşınabilir ekran yanına Series S içinde oyun da yüklü, tatilde köyde 1 çanta ile istediğim yerde oynuyorum, elektrik varsa.MSI GE76 ve GE66 serilerini kullandım, GE66’yı aktif olarak kullanıyorum 4. yılım olması lazım. İki kasada da yaşadığım tek sorun kasalarında boya kalkması oldu Servispoint değişiklik sağladı. 10 yılda maksimum 4-5 mavi ekran yedim formatsız kendiliğinden çözüldü, o yüzden belki bana çok konforlu gelmiştir.
Dediğiniz gibi her şeyin artısı eksisi var, yeni sistem bana da biraz macera olacak ama tek pişmanlığım keşke daha düşük bütçeli bir sistemden giriş yapsaydım oldu. Yine de hem laptop hem masaüstü olması büyük özgürlük.
Elimde emektar 10 yıllık i5 4200H-GTX 950M laptop var, senelik bakımı yapar kapatırım, hâlâ taş çıkarır çoğu ucuz laptopa. CS2 bile oynatıyor 100-150 FPS, daha ne olsun. 2x16 laptop RAM var içinde, 1 TB SATA Samsung 860 EVO koydum, uçak gibi cihaz.