Bütçe
20.000 TL
Şu an sizdeki durum 2 ayrı modül takılmış 5600 CL46, kit halinde değil. Bir tanesi Micron diğeri Hynix gelmiş.

Kutu açılmamıştı hocam sıkıntı orada hani bir çakallık yapamazlar bandrolüne kadar ben kestim falçata ile.

Ben böyle bir duruma denk gelmedim, içindeki çipe kadar aynı olmak zorunda normalde. Fabrikasyon hatası vardır.

Şu an sizdeki durum 2 ayrı modül takılmış 5600 CL46, kit halinde değil. Bir tanesi Micron diğeri Hynix gelmiş.

Ben böyle bir duruma denk gelmedim, içindeki çipe kadar aynı olmak zorunda normalde. Fabrikasyon hatası vardır.
40 yılın başı iş aldık desene hocam, birine satmaya çalışırken ne diyeceğim? 2x16 değil de tek tek mi satacağım? Şu ana kadar expo ve XMP açtım, kurcaladım, hiçbir stabilite problemi yaşamadım bu belleklerde. O da garip, ayrı çip olsa uyum sorunu olmaz mı? İlk aldığımda 12 saat Memtest'e soktum.

40 yılın başı iş aldık desene hocam, birine satmaya çalışırken ne diyeceğim? 2x16 değil de tek tek mi satacağım? Şu ana kadar expo ve XMP açtım, kurcaladım, hiçbir stabilite problemi yaşamadım bu belleklerde. O da garip, ayrı çip olsa uyum sorunu olmaz mı? İlk aldığımda 12 saat Memtest'e soktum.

5600 CL46 olduğundan sorun yaşamazsın zaten, farklı çipler stabil çalışabilir. O konuda sorun olacak diye bir şey yok. Manuel OC işlemlerinde genelde farklı çip olması çok sıkıntı, stabil kalamaz. Düz EXPO açarsan 5600 CL46 sorun olmaz zaten. Birine satarken bunu belirterek satman lazım, muhtemelen Micron olanı satamazsın. Hynix olanı alırlar senden.

5600 CL46 olduğundan sorun yaşamazsın zaten, farklı çipler stabil çalışabilir. O konuda sorun olacak diye bir şey yok. Manuel OC işlemlerinde genelde farklı çip olması çok sıkıntı, stabil kalamaz. Düz EXPO açarsan 5600 CL46 sorun olmaz zaten. Birine satarken bunu belirterek satman lazım, muhtemelen Micron olanı satamazsın. Hynix olanı alırlar senden.

Yeni işlemciye geçerken bunları elimden çıkarayım, en iyisi. Siz RAM olarak ne önerirsiniz 9950X için? Aklımda onu almak var. 2K ve üstü oyun girdiğim için pek X3D işlemcilere bakmak istemiyorum.

RAM, A-die olduğu kesin herhangi bir kit/modül uygun olur. Şu an için 6400 CL30'lar indirimde, onu düşünebilirsin. 2 CCD'lere 8000 MT/s 1:2 mod lazım AM5'te normalde ama normal kullanıcının onu stabil etmesi zor, işten anlaman lazım. Düz EXPO ile performansın büyük bir kısmını hiçe sayıyorsun, X3D olmadığından kayıp fazla olur. 4K çözünürlükte sadece Gaming üzerine katkısı sınırlı.

Kayıp çok olur derken de 100 FPS düşük almayı kastetmiyorum. %1 ve %0.1 FPS'ler olarak fark var AMD'de X3D'ler harici, net hissediliyor.

Yeni işlemciye geçerken bunları elimden çıkarayım, en iyisi. Siz RAM olarak ne önerirsiniz 9950X için? Aklımda onu almak var. 2K ve üstü oyun girdiğim için pek X3D işlemcilere bakmak istemiyorum.

RAM, a-die olduğu kesin herhangi bir kit/modül uygun olur. Şu an için 6400 CL30'lar indirimde, onu düşünebilirsin. 2 Ccd'lere 8000 MT/s 1:2 mod lazım AM5'te normalde ama normal kullanıcının onu stabil etmesi zor, işten anlaman lazım. Düz EXPO ile performansın büyük bir kısmını hiçe sayıyorsun, X3D olmadığından kayıp fazla olur. 4K çözünürlükte sadece gaming üzerine katkısı sınırlı.

Kayıp çok olur derken de 100 FPS düşük almayı kastetmiyorum. %1 ve %0.1 FPS'ler olarak fark var AMD'de X3D'ler harici, net hissediliyor.

https://www.akakce.com/anakart/en-u...-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,741685639.html

https://www.akakce.com/islemci/en-u...4-4-ghz-kutusuz-fansiz-fiyati,1033411243.html

Lexar 32GB (2x16GB) ARES RGB 6400MHz CL30 XMP/EXPO DDR5 Siyah Dual Kit Ram | ITOPYA

https://www.akakce.com/islemci-sogu...ost-commander-140-siyah-fiyati,277749970.html

Bunlar nasıl olur hocam.

İnternette yer alan oyun testlerindeki sistemlerde bu RAM’ler hep optimize edilmiş mi oluyordur hocam? Mesela 2K ve 4K’da 9950X ve 9800x3D maksimum 10-15 FPS fark ediyor gibi görünüyor, bu sistemler sweet spot 6000/30 mu ayarlanıyordur mesela?

Frost Commander fena değil ama ben EVO serisini tercih ederdim, çok yorum yapamıyorum o konuda. Başarılı soğutucular, bir sorun yaşatmaz renderda. 360 AIO yerine kule tipi uygun olur yani, illa AIO alınacak diye bir durum yok. Popüler kültür. Anakart ideal ama satıcıya dikkat edin, resmi kanallardan şaşmayın. Amazon satıcılı uygundur. Lexar zaten şu an için en ideali, zam yer bu model yakında. Anlık indirimde şu an için. 9900X3D'ye gelince, 9950X3D ile arasında neredeyse fiyat farkı yok. Üçün beşin lafı bence bu bütçede çok olmaz, ağabeyini tercih edin o yüzden.

İnternette yer alan oyun testlerindeki sistemlerde bu RAM’ler hep optimize edilmiş mi oluyordur hocam? Mesela 2K ve 4K’da 9950X ve 9800x3D maksimum 10-15 FPS fark ediyor gibi görünüyor, bu sistemler sweet spot 6000/30 mu ayarlanıyordur mesela?

Optimize edilmiyor, hepsi düz EXPO. 6000 frekansın üzerindekiler de 1:2 mod atıyor, onun farkında değiller inceleme kanalları.

Frost commander fena değil ama ben EVO serisini tercih ederdim, çok yorum yapamıyorum o konuda. Başarılı soğutucular, bir sorun yaşatmaz renderda. 360 AiO yerine kule tipi uygun olur yani, illa AiO alınacak diye bir durum yok. Popüler kültür. Anakart ideal ama satıcıya dikkat edin, resmi kanallardan şaşmayın. Amazon satıcılı uygundur. Lexar zaten şu an için en ideali, zam yer bu model yakında. Anlık indirimde şu an için. 9900X3D'ye gelince, 9950X3D ile arasında neredeyse fiyat farkı yok. Üçün beşin lafı bence bu bütçede çok olmaz, ağabeyini tercih edin o yüzden.

Optimize edilmiyor, hepsi düz EXPO. 6000 frekansın üzerindekiler de 1:2 mod atıyor, onun farkında değiller inceleme kanalları.

İndirim ile alacağım hocam, zaten 9900X3D seçmemin sebebi ara ara 26K gibi fiyatlara düşüyor. Belki 2. el bile alabilirim, 1-2 ilan gördüm, 21-22'den satanlar vardı. Anakart olarak ASUS'tan daha iyisi var mı bu bütçede?

Mesela X870-F veya H olan daha mı kötü VRM yapısı olarak?

RAM ve soğutucu belli, EVO biraz sesli deniyor, o yüzden Frost Commander baktım ama her testte farklı bir şeyler görüyorum, soğutucuya daha kesin karar vermedim.

İndirim ile alacağım hocam, zaten 9900X3D seçmemin sebebi ara ara 26K gibi fiyatlara düşüyor. Belki 2. el bile alabilirim, 1-2 ilan gördüm, 21-22'den satanlar vardı. Anakart olarak ASUS'tan daha iyisi var mı bu bütçede?

Mesela X870-F veya H olan daha mı kötü VRM yapısı olarak?

RAM ve soğutucu belli, EVO biraz sesli deniyor, o yüzden Frost Commander baktım ama her testte farklı bir şeyler görüyorum, soğutucuya daha kesin karar vermedim.

Ben F ya da H almazdım, aynı segmentte değiller. Tek sorun VRM değil burada, nasıl ki Hero ile E-E bir değilse aynısı diğerleri için de geçerli. Onun haricinde senin kullanım senaryoda B850-E ya da Aorus X870 Elite vs. alman da problem olmaz. VRM kısmına çok takılma. 12 faz üstü her türlü iş görür. DrMOS, SPS diye de ayrılıyor. @Yakuza SPS tercih edenlerden.