The Revival of Wisdom

Başarılı
Merhaba,

RTX 5080 kart alacağım. İnternette overclock rehberlerine baktığımda iki farklı seçenek gördüm.

1. +400 Core Clock, +3000 Memory Clock, %75 power limit.

Bu ayarlarda kart 360 Watt yerine 270 Watt'ta çalışıp, varsayılan hali ile aynı performansı veriyor. Yani güzel bir Undervolt yapıyoruz.

2. +400 Core Clock, +3000 Memory Clock, %111 power limit.

İşte benim kafama takılan yer tam olarak burası. Yani Overclock yaptığımız durum. Bu ayarlarda %15'lik bir performans artışı yaşıyoruz ve kartı 400 Watt'ta çalışmaya başlıyor. Bu denli bir Overclock'un kısa, orta yahut uzun vadede karta herhangi bir zararı ya da daha net sormak gerekirse Bu tarz bir OC yapmaktan kaçınmam gerekecek bir zararı olur mu?

Düzgün OC zarar vermez karta ancak RTX 5080 için gerek var mı, bilmiyorum.
Açıkçası ben de bilmiyorum. Nette gezerken 5080'in OC potansiyelinin çok yükseke olduğunu ve kartı 4090'a dönüştürebileceğinizi söyleyen çok kişi vardı. O yüzden OC yapma işi aklıma girmiş oldu aslında. Normalde kullandığım kartlara OC veya undervolt yapan birisi değilimdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani şimdi Sosyal kurallarından dolayı sorun yaşamam umarım ama RTX 5080 gibi birinci sınıf kart alıp zaten performans sorunu yokken niye termal padleri ve fanları yoracak yüke sokasınız ki? Ha, kartın fabrika çıkışı OC gibi ufak frekans artışı zorlandığı durumlarda kullanılabilir de 4K 60 FPS (duruma göre üstü) performans verebilen kartı zaten çıkalı 5-6 ay olmuşken zorlamak mantıksız değil mi?

Yani şimdi Sosyal kurallarından dolayı sorun yaşamam umarım ama RTX 5080 gibi birinci sınıf kart alıp zaten performans sorunu yokken niye termal padleri ve fanları yoracak yüke sokasınız ki? Ha, kartın fabrika çıkışı OC gibi ufak frekans artışı zorlandığı durumlarda kullanılabilir de 4K 60 FPS (duruma göre üstü) performans verebilen kartı zaten çıkalı 5-6 ay olmuşken zorlamak mantıksız değil mi?
Sosyal kurallarını bilemem ama benim açımdan sorun olmaz. Bana saçmalama ya da o minvalde de cevap verebilirsiniz. Ben zaten fikir almak için bu konuları açıyorum. Buradan aldığım bilgilere göre karar veriyorum bu gibi konularda. Sanırım kartı alıp undervolt yapacağım. Bu kart Black Myth, Cyberpunk vb. oyunlarda halen full+fullde problem yaşıyor sanırım 1440p'de (YouTube benchmarklarının yalancısıyım). MFG 4X açmadan akıcı FPS oranlarına ulaşılamıyor sanırım o oyunlarda. Ben o yüzden OC kısmını düşünmeye başlamıştım ama yanlış bir düşünceymiş, onu anladım.

Bence bu kart OC isteyen bir kart değil. İyi bir tepe model aldıysanız soğutması iyi olan, tabii ki de gönül rahatlığı ile OC edebilirsiniz. Hangi model bir 5080 kullanıyorsunuz? Sevgiler, saygılar.
Vapor Chamber bulunan Palit GamingPro veya Galax EX Gamer modelini alacağım sanırım.

Bakarsın hiçbir şey olmaz, bakarsın kartın tuğla olur. Sana gelecek GPU kalitesine bağlı. Hoş, RTX 5080 olacak kadar güçlü bir çip zaten çok güçlüdür, böyle OC'lara gerek duymaz.