Herkes anlamaz bu tarz konuları, bir de yaş kitlesi malum. Bu forumda da öyle. Benle beraber totalde 5 kişi vardı, hepsi hesabını sildi. Diğer forumlarda yok anlayan eden.
Aynen öyle hocam. Nebi olabilecek en başlangıç seviyesinde kalmaya çalışıyor, adam yine iyi kötü anlatmaya çalışıyor. O kadar sadeleştirmeye çalışıyor ki yine anlamayan tonla insan var. Anlamıyorsanız o ürünleri de almayıverin demek ki size hitap etmiyor. Bunu düşünecek kafada yok maalesef.

Şimdi aynı durum MSI Tomahawk'ta var, diğer forumlarda önerilmeye devam ediliyor. Akabinde oluşacak sorunları siz çözeceksiniz, şimdiden antremanlara başlayın. Ben 100 tane çözmüşümdür en az şimdiye dek. Hiçbirinde çözüm verilmedi zaten, hepsi öneri konusu. Anakart tamir ediyorum, çözüm verilmiyor. :D
Sonraki seride Asus a kayacağım ben bu olan bitenlerden sonra. Yeni kitlerde CU-DIMM muhabbeti dönüyor. Mevcut kitlere göre değişiklik olacak mı ya da değecek mi göreceğiz hep beraber.

Şimdi aynı durum MSI Tomahawk'ta var, diğer forumlarda önerilmeye devam ediliyor. Akabinde oluşacak sorunları siz çözeceksiniz, şimdiden antrenmanlara başlayın. Ben 100 tane çözmüşümdür en az şimdiye dek. Hiçbirinde çözüm verilmedi zaten, hepsi öneri konusu. Anakart tamir ediyorum, çözüm verilmiyor. :D

Dün biraz DH'ye bakayım dedim. Orası da o kadar büyüdü ki artık, yani konularda voltajlar-SS'lerhavalarda uçuşuyor ama kim biliyor kim ne yapıyor belli değil. Karman çorman, herkesin bir şeyler deneyip paylaştığı bir yer. Düzen yok, birlik yok kaos hakim. Bilinçli adam girip baksa da ne oluyor pek anlamaz, konulara verilen cevapların süresi uzun yani response time sıkıntılı. Eski OC tayfadan eser kalmamış tabii hepsi 40-50'lere dayandı çocukları Universite'ye yolladı. Sıradan adam oraya girip baksa kafası karışır.

Aynen öyle hocam. Nebi olabilecek en başlangıç seviyesinde kalmaya çalışıyor, adam yine iyi kötü anlatmaya çalışıyor.

Fazlasıyla başlangıç seviyesi anlatıyor, benim gibi 1.65V önerecek hali yok. Sonrasında topa tutarlar adamı, bilinçsiz insan çok ama 1.45V limitiyle de bir halt yapılamaz Hynix dahil. Bilmiyorum, video serileri açıklayıcı ve temel mantığı anlatıyor ama anlayan adama fazlasıyla giriş seviyesi kaçar. Bir de YouTube kanalından ban attı, halbuki adama yardımcı olmak istedim. Sonrasında bu foruma geldi, yine beni kötüledi. Siz o zamanlar yoktunuz, buralar eskiden dutluktu.

Dün biraz DH'ye bakayım dedim. Orası da o kadar büyüdü ki artık, yani konularda voltajlar-SS'lerhavalarda uçuşuyor ama kim biliyor kim ne yapıyor belli değil. Karman çorman, herkesin bir şeyler deneyip paylaştığı bir yer. Düzen yok, birlik yok kaos hakim. Bilinçli adam girip baksa da ne oluyor pek anlamaz, konulara verilen cevapların süresi uzun yani response time sıkıntılı. Eski OC tayfadan eser kalmamış tabii hepsi 40-50'lere dayandı çocukları Universite'ye yolladı. Sıradan adam oraya girip baksa kafası karışır.

Ben türümün son örneğiyim, benden sonra devam edeceğini sanmıyorum. Benden öncekiler de geri dönmez, torun torba sahibi oldu ya da evlenip çoluk çocuğa karıştılar. İş güç kimse uğraşmaz daha. @ggbye eğittik, bak ne oldu? Gitti 20K'ya TUF aldı, parayı çöp etti. Bir de A-die al dedim o kadar, gitti XPG CL30-40-40 M-die aldı. Herkes tersten anlıyor.

Fazlasıyla başlangıç seviyesi anlatıyor, benim gibi 1.65V önerecek hali yok. Sonrasında topa tutarlar adamı, bilinçsiz insan çok ama 1.45V limitiyle de bir halt yapılamaz Hynix dahil. Bilmiyorum, video serileri açıklayıcı ve temel mantığı anlatıyor ama anlayan adama fazlasıyla giriş seviyesi kaçar. Bir de YouTube kanalından ban attı, halbuki adama yardımcı olmak istedim. Sonrasında bu foruma geldi, yine beni kötüledi. Siz o zamanlar yoktunuz, buralar eskiden dutluktu.

Ben türümün son örneğiyim, benden sonra devam edeceğini sanmıyorum. Benden öncekiler de geri dönmez, torun torba sahibi oldu ya da evlenip çoluk çocuğa karıştılar. İş güç kimse uğraşmaz daha. @ggbye eğittik, bak ne oldu? Gitti 20K'ya TUF aldı, parayı çöp etti. Bir de A-die al dedim o kadar, gitti XPG CL30-40-40 M-die aldı. Herkes tersten anlıyor.
Ekonomik şartlar yüzünden olabilir o kadarını bilmiyorum ben.

Ekonomik şartlar yüzünden olabilir o kadarını bilmiyorum ben.

Ekonomiyle alakası yok, B850M Force ya da B850M-K kartları X870E-E ile eş değer bellek açısından. X870E Hero ve yeni Neo serileri bir tık öne geçebilir, daha optimize. Genel anlamda 1 DPC ile hiçbiri yarışamıyor ama, 1:2 modda bariz üstünlük var. 1:1 modda da VSOC ihtiyacı kısıyor 1 DPC kartlar, 10-20 mV olsa bile kar kardır. 1.35 VSOC veriyorum 6600 1:1 mod için, 1.32 verdirecekse ne ala. 2 DPC Sync zor.

VRM için aldığını söylüyor, VRM eğer ki 7-24 Render almıyorsan AM5'te gereksiz. 9950X bile Gaming'de tek CCD çalışıyor, 2 CCD arası gecikme yüksek. B650M-R 9850X3D takıp kullanırsın yani sorunsuz, Gaming bağlayacak durumlar değil bunlar. Pasif soğutma zaten var mosfetlerde.

VRM Throttling denen kavram Stress testleri ve Render harici AM5'te mümkün değil yani. 5 faz, 8 faz CPU VCORE yeterli bu işlemcilere, Intel gibi değil. @Yakuza

Bir de çipset sıcaklığına takmışlar, B650M-R çipset 70 derece çalışıyormuş. Bunun zararı nedir? İnsanlar yanlış şeylere takılıyor, gözünün önündeki gerçeği dahi göremiyor.

Ekonomiyle alakası yok, B850M Force'ya da B850M-K kartları X870E-E ile eş değer bellek açısından. X870E Hero ve yeni Neo serileri bir tık öne geçebilir, daha optimize. Genel anlamda 1 DPC ile hiçbiri yarışamıyor ama, 1:2 modda bariz üstünlük var. 1:1 modda da VSOC ihtiyacı kısıyor 1 DPC kartlar, 10-20 mV olsa bile kar kardır. 1.35 VSOC veriyorum 6600 1:1 mod için, 1.32 verdirecekse ne ala. 2 DPC Sync zor.

VRM için aldığını söylüyor, VRM eğer ki 7-24 Render almıyorsan AM5'te gereksiz. 9950X bile Gaming'de tek CCD çalışıyor, 2 CCD arası gecikme yüksek. B650M-R 9850X3D takıp kullanırsın yani sorunsuz, Gaming bağlayacak durumlar değil bunlar. Pasif soğutma zaten var mosfetlerde.

VRM Throttling denen kavram Stress testleri ve Render harici AM5'te mümkün değil yani. 5 faz, 8 faz CPU Vcore yeterli bu işlemcilere, Intel gibi değil. @Yakuza

Bir de çipset sıcaklığına takmışlar, B650M-R çipset 70 derece çalışıyormuş. Bunun zararı nedir? İnsanlar yanlış şeylere takılıyor, gözünün önündeki gerçeği dahi göremiyor.

9800X3D'ler için söylüyorsan çoğu anakartın VRM'i kaldırıyor. Bazı dandik fazlı 4-5 layer anakartlar ve CPU 90W PPT limit anakartlarda sıkıntı var. VRM pasif soğutması da önemli, soğutma bloksuz olanlardan uzak durmak lazım, onlara ancak işte 7500F falan takılsın.

9950 gibi işlemcilerde ise VRM önemi ortaya çıkıyor.

VRM'leri sınırda çalıştırmak strese sokturuyor anakartı, voltaj inişleri çıkışlarının yağ gibi akması için yük altında her zaman toplam verebileceği akımın %50-60'larında olmasını tavsiye ederler ki doğru. Yani atıyorum mesela işlemci 250 amper istiyorken VRM'ler 500 amper verebilecek güçte ise yağ gibi deneyim kazanıyorsun gibi gibi. PSU'larda da böyle, 5080'e mesela 1200 watt gereksiz. 850 watt yeter demişler ama MSI Blog'unda OC basacaksanız 1000 watt alacaksınız diyor. Önerilen değerlerin 1-2 tık üstünde mala sahip olunca stressiz smooth geçişli sisteme sahip oluyoruz.

Şu videoda misal test yapmış adamlar.

9800X3D'ler için söylüyorsan çoğu anakartın VRM'i kaldırıyor. Bazı dandik fazlı 4-5 layer anakartlar ve CPU 90W PPT limit anakartlarda sıkıntı var. VRM pasif soğutması da önemli, soğutma bloksuz olanlardan uzak durmak lazım, onlara ancak işte 7500F falan takılsın.

9950 gibi işlemcilerde ise VRM önemi ortaya çıkıyor.

VRM'leri sınırda çalıştırmak strese sokturuyor anakartı, voltaj inişleri çıkışlarının yağ gibi akması için yük altında her zaman toplam verebileceği akımın %50-60'larında olmasını tavsiye ederler ki doğru. Yani atıyorum mesela işlemci 250 amper istiyorken VRM'ler 500 amper verebilecek güçte ise yağ gibi deneyim kazanıyorsun gibi gibi. PSU'larda da böyle, 5080'e mesela 1200 watt gereksiz. 850 watt yeter demişler ama MSI Blog'unda OC basacaksanız 1000 watt alacaksınız diyor. Önerilen değerlerin 1-2 tık üstünde mala sahip olunca stressiz smooth geçişli sisteme sahip oluyoruz.

Şu videoda misal test yapmış adamlar.

Stress testler ve Render apayrı, sadece Gaming için benim söylediklerim geçerli. 9850X3D'yi B850M-K takıp sorunsuz kullanırsın mesela ama 200-220W çektireceksen tüm limitleri açıp o zaman VRM Throttling devreye girecektir. Gaming'de 2 CCD olanlarda tek CCD kapatılır zaten.

Stress testler ve Render apayrı, sadece Gaming için benim söylediklerim geçerli. 9850X3D'yi B850M-K takıp sorunsuz kullanırsın mesela ama 200-220W çektireceksen tüm limitleri açıp o zaman VRM Throttling devreye girecektir. Gaming'de 2 CCD olanlarda tek CCD kapatılır zaten.

Bende 2 CCD'de açık, oyun olanlar X3D'de Windows ile ilgili diğer her şey CCD2'de. CPU park etme işi çok garip gelmiştir bana zaten ki AMD yazılımı CPU park ederken CCD2'deki bütün işlemleri de gidip CCD1'e kaydırıyor ve 2 CCD işlemcinin anlamı kayboluyor. Alt Tab yapıyorsun uykudan uyanıyor 2. ccd aktif olup işlemler oraya kayıyor yeniden çekirdek frekansı ayarlanıyor falan derken o iş pek de verimli olmuyor. Çoklu çekirdek performansının içinden geçtikten sonra benim için hiçbir önemi yok. Allah'tan CPU Set Setter var da kurtardı bizi bu durumdan. Process Lasso ile Valorant oynamaya kalkın, sürekli crash seslerde bozulma yersiniz. Düz affinity problem çıkarıyor ama bu programda adam artık ne yapmışsa gram problem görmedim. Intel'de de çalışıyor bir de, p-e Core ayrımı yaptırıp performans artışı yakalanabilir de bilen yok, yaygın değil. Oyunlar çalışırken SS'lerde gösterdim, hatta oyunların anti cheat programlarını bile 2. CCD'ye salladım ki araya kaynak yapmasın diye ne bir gecikme var ne bir hata.

1779022904816.webp

x3D çekirdekte ne kadar dengeli bir yüke yayılmış yağ gibi. Alt kısımdaki 2. CCD'nin çekirdeklerindeki ufak oynaşmalar da işte chrome-whatsapp açık fare klavye-yazılımları ıvır zıvırlardır.

9800X3D gibi dümdüz oyun odaklı işlemciler'in anakartları B serisi anakartlar. x870/x870E artık AI/Workstation/Gaming/OC 3'ü bir arada segmenti olarak konumlandırılmış zengin işi. Kofti'den çıkardıkları mid class B850 görünümlü Low class X870'leri saymıyoruz.

Konu nerelerden nerelere geldi. :D Tachyon'a bi bakıcam ama anladığım kadarıyla çok ileri düzey adam işi bu anakart. Sanki bekleyip şu 3-4 ayı kazasız belasız geçirip Apex yada daha iyi bir şey almak daha mantıklı gibi.