Amacım hem güzel görünsün hem her şeyi iyi kusursuz olsun. Fazlası olsun ama eksiği olmasın şeklinde. Topladığım PC yeri gelsin renderda da iyi olsun oyunlarda da iyi olsun ileride keşke şunu alsaydım dedirtmesin istiyorum biraz da.

Disk olarak 8 TB NVMe bulamadım ya hiç yok ya da Türkiye'de yok. O yüzden 2 tane düşündüm şu anda da 990Pro 4 TB kullanıyorum 126 GB boş alan var artı olarak 2 HDD ve 1 tane 512 TB NVMe daha var onlarda yarıya kadar dolu. Ayrıyeten depolama için HDD kullanıyordum o hantallıktan kurtulmak içinde 4 TB EVO'ya da yine 4 TB gen4 ya da 5 1 ya da 2 tane NVMe SSD düşünüyorum.

RAM konusunda tuning vs uğraşmak istemiyorum XMP'ya da EXPO her neyse artık açayım en maksimum performansda çalışsın istiyorum. Otursam tuning yaparım ama o riske ve uğraşa hiç girmek istemiyorum. Bu M-die A-die olaylarını hiç bilmiyorum araştıracağım onlarıda bu konulara baya hakimsin hocam bilgilerin için teşekkür ederim ayrıca.
Anlatamadığım husus şu, senin 300k'lık PC ile mesela benim 100k'lık PC'yi karşılaştıralım, benimki daha iyi performans verir şu anda, hem iş hem render hem gaming'de. O yüzden 3 katı para vermek= daha iyi sorunsuz uzun yıllar kullanmak demek değil, paranın çöp israf olması demek. AM5 soket İntel'den farklı.

Eşit koşullardan bahsediyorum, yoksa 5090 tek başına 150K zaten, asıl konu diğer bileşenler burada.

Bunu görmüştüm evet ama okuma yazma hızı samsunga göre çok aşağıda kalıyor belki depolama için olabilir. Gen 4 olduğu için hızı etkilemiyor diye tahmin ediyorum.

Anlatamadığım husus şu, senin 300K'lık PC ile mesela benim 100K'lık PC'yi karşılaştıralım, benimki daha iyi performans verir şu anda, hem iş hem render hem Gaming'de. O yüzden 3 katı para vermek= daha iyi sorunsuz uzun yıllar kullanmak demek değil, paranın çöp israf olması demek. AM5 soket Intel'den farklı.

Eşit koşullardan bahsediyorum, yoksa 5090 tek başına 150k zaten, asıl konu diğer bileşenler burada.

PC özellikleriniz nedir hocam peki

Bunu görmüştüm evet ama okuma yazma hızı samsunga göre çok aşağıda kalıyor belki depolama için olabilir. Gen 4 olduğu için hızı etkilemiyor diye tahmin ediyorum.

PC özellikleriniz nedir hocam peki
TUF X870, 9800x3D, 6400 CL26 2x16, 5090 Gamerock, 1000w PSU, 4 TB Gen4 NVME. Topladığım sistem buydu. İş için tabi 9950x3D ama oyun için 9800x3D. RAM dediğim gibi 1:1 mod sınırı 6400 şu anda, NVME Gen5 yerine Gen4 4 TB alırım, RAM dediğim CL26 2x32 alırım, 6400 CL26 kullanırım, anakart ise senin bütçede Tachy ya da Apex alırım, aramızdaki fark sıfır olur senin dediğin parçalara nazaran kıyas edersek. @Mesut İntel'den çok farklı bu platform, içine girip anlaman lazım biraz, Nebi'nin videoları izle YouTube üzerinden. İyi bir başlangıç olacaktır.

@Mesut Aynı koşullardan bahsediyorum ama tabi onun altını çizeyim, mesela kapasite lazım render'de, ya da Gen5 avantajını orada kullanırsın SSD vesaire, nasıl parça seçmen gerektiğini anlatmaya mantığını öğretmeye çalışıyorum.

TUF X870, 9800X3D, 6400 CL26 2x16, 5090 GameRock, 1000W PSU, 4 TB gen4 NVMe. Topladığım sistem buydu. İş için tabii 9950X3D ama oyun için 9800X3D. RAM dediğim gibi 1:1 mod sınırı 6400 şu anda, NVMe gen5 yerine gen4 4 TB alırım, RAM dediğim CL26 2x32 alırım, 6400 CL26 kullanırım, anakart ise senin bütçede tachy ya da Apex alırım, aramızdaki fark sıfır olur senin dediğin parçalara nazaran kıyas edersek. @Mesut Intel'den çok farklı bu platform, içine girip anlaman lazım biraz, Nebi'nin videoları izle YouTube üzerinden. İyi bir başlangıç olacaktır.

@Mesut aynı koşullardan bahsediyorum ama tabii onun altını çizeyim, mesela kapasite lazım Render'de, ya da gen5 avantajını orada kullanırsın SSD vesaire, nasıl parça seçmen gerektiğini anlatmaya mantığını öğretmeye çalışıyorum.

Çabanız için teşekkür edeirm bende bir AMD kullanıcısıyım eksik olduğum noktalar var tabii. Bahsettiğiniz kanala bakacağım. Tavsiyelerinizide not aldım büyük ihtimal dediğiniz gibi yapacağım.

Çabanız için teşekkür edeirm bende bir AMD kullanıcısıyım eksik olduğum noktalar var tabii. Bahsettiğiniz kanala bakacağım. Tavsiyelerinizide not aldım büyük ihtimal dediğiniz gibi yapacağım.
Mantığı aşılamaya çalışıyorum sadece, dediklerimi yanlış anlama, paran çöpe gitsin istemem, 3 katı para vermek= daha iyi ya da daha uzun gidecek demek değil. Dediğim parçaları alıp sistem kur, memnun kalmama şansın yok, 2x32 üzerine çıkma ve 6000 CL26 üzerine. Nebi'yi izlersen tune yapacaksın, basit bir işlem merak etme. Gen4-5 farkını da çok anlamazsın render harici, o yüzden 4 TB 990 Pro uygundur 9100 Pro yerine, onu da aklında bulundur, 2 tane 4 TB harici NVMe takma bir de. Slottan kısmasın. Kıssa da bir şey olmaz ama bilinçli şekilde toplarsın bu dediğim mantıkta, para da boşa gitmez.

PC özellikleriniz nedir hocam peki.

Yani veri yazıp profesyonel olarak değilse gen 4 gen 5 olması önemli değil. Fark etmeyeceksiniz bile.

Suprim'de çok fazla coil whine şikayeti var bundan dolayı uzaklaştım ben. Bunun dışında PCB olarak ROG PCB'si Suprim PCB'sinden çok daha üstün.

Doğrudur hocam. Kuzenimde var CW şikayeti duymadım kendisinden. Teardownlarına bakmadığım için PCB hakkında bir fikrim yoktu. Teşekkürler bilgilendirme için.

Yani veri yazıp profesyonel olarak değilse gen 4 gen 5 olması önemli değil. Fark etmeyeceksiniz bile.

Ara sıra video render vs yapabilirim. Almışken hızlısını alayım diyorum. Ama ikisini de alma planım var 8 TB depolama niyetli fazla verileri koymak için 4 TB olanı sistem programlar vs için. 2X 4 TB değil de belki bu şekilde 1x4 TB 1x8TB şeklinde yapabilirim. Ama bu şu slotu kullanırsan 16X bunu da kullanırsan 8X mevzusu tüm anakartlarda var sanırım kafamı karıştırıyor.

Mantığı aşılamaya çalışıyorum sadece, dediklerimi yanlış anlama, paran çöpe gitsin istemem, 3 katı para vermek= daha iyi ya da daha uzun gidecek demek değil. Dediğim parçaları alıp sistem kur, memnun kalmama şansın yok, 2x32 üzerine çıkma ve 6000 CL26 üzerine. Nebi'yi izlersen Tune yapacaksın, basit bir işlem merak etme. GEN4-5 farkını da çok anlamazsın render harici, o yüzden 4 TB 990 Pro uygundur 9100 Pro yerine, onu da aklında bulundur, 2 tane 4 TB harici NVMe takma bir de. Slottan kısmasın. Kıssa da bir şey olmaz ama bilinçli şekilde toplarsın bu dediğim mantıkta, para da boşa gitmez.

Braz araştırdım hocam dediğiniz gibi GODLIKE anakartlarda sorun yaşayanlar var mış X4 hızına düşmesi M.2'lerin yazılımsal sorunlar vs gibi. Bir de sana RAM kısmında danışmak istiyorum 2X 32 önermiştin bana 2X 32 mi daha performanslı olur 2X 48 mi yoksa 4X 32 mi farkları ne olur? Oyunu ve renderi ayrı ayrı düşünürsek?

Bir de Z890-Aorus-Xtreme-AI-top bu anakart ile ilgili düşüncelerin nedir nasıldır?