Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
RTX 5090 ekran kartımın güç kablosunda, ekran kartına takılan konnektörün kilit klipsi kırıldı. Bu nedenle kabloyu değiştirmek istiyorum. Bir ucu ekran kartına bağlanan 16 pin, diğer tarafı PSU için 2x8 pin olan bir kablo kullanabilir miyim? Videoda kullanılan AsiaHorse ekran kartı kablolarına baktım ancak PSU tarafındaki bağlantının benim güç kaynağımla uyumlu olup olmadığından emin değilim. RTX 5090 için bu tip bir kablo kullanmak güvenli midir, yoksa doğrudan PSU üreticisinin uyumlu kablosunu mu kullanmak gerekir?

Yanma İhtimali Çok yüksek hocam:
Standart bir 8-pin PCIe kablosu güvenli olarak maksimum 150W güç taşıyabilir.
2 adet 8-pin kablo toplamda en fazla 300W (anakart slotundan gelen 75W ile toplam 375W) güç sağlayabilir.
RTX 5090'ı tam performansta çalıştırmak için PSU tarafında en az 3 veya 4 adet bağımsız 8-pin çıkışı kullanılmalıdır. 2x8 pinlik bir dönüştürücü kablo takarsanız kablo aşırı yüklenmeden dolayı eriyecektir.

Klipsi kırık kabloyla kesinlikle devam etme, 5090 çok yüksek güç çektiği için en ufak gevşeme soketi eritebilir. Asiahorse gibi 3. parti uzatma kablolarına girmene gerek yok. Doğrudan kendi PSU markanın orijinal 16 pin 2x8 pin kablosunu alıp takarsan hiçbir sıkıntı yaşamazsın. Başka markanın kablosunu kullanmadığın sürece performans kaybı veya güvenlik riski olmadan kafan rahat şekilde kullanırsın.

Yanma İhtimali Çok yüksek hocam:
Standart bir 8-pin PCIe kablosu güvenli olarak maksimum 150W güç taşıyabilir.
2 adet 8-pin kablo toplamda en fazla 300W (anakart slotundan gelen 75W ile toplam 375W) güç sağlayabilir.
RTX 5090'ı tam performansta çalıştırmak için PSU tarafında en az 3 veya 4 adet bağımsız 8-pin çıkışı kullanılmalıdır. 2x8 pinlik bir dönüştürücü kablo takarsanız kablo aşırı yüklenmeden dolayı eriyecektir.
150 aşırı güvenli bir limit ama yine de 2 tane güvenli değil. En az 3 olmalı.