babagümüş

Çalışkan
Arkadaşlar son teknoloji bir sistem kullanıyorum ancak oyunlarda düşük FPS alıyorum. Yani bilgisayar herhalde tek gözü kapalı çalışıyor. Bir oyundan örnek vermem gerekirse Fortnite adlı online oyunda en düşük ayarlarda izlediğim yayıncılar 400-500 FPS veya daha yüksek değerler görürken ben genelde 100-300 arası görüyorum. Heriflerin sistemi benimle aynı olmasa bile bendeki bu sistemle de o değerleri alabilmem gerektiğini düşünüyorum. Ve bu her oyunda böyle. LoL'de FPS düşmesi aldığımı bile hatırlıyorum (sistemi İtopya'dan topladım bu arada).

Sistem özellikleri;
  • İşlemci: Intel(R) Core(tm) i9-14900K, 3200 MHz, 24 çekirdek, 32 mantıksal işlemci.
  • Ekran kartı: ROG STRIX RTX4090.
  • Anakart: ROG Maximus Z790 Hero EVA-02
  • RAM: Corsair dominator Titanium RGB 96 GB (4x24) 7200 MHz CL36 cmP48GX5M2x7200C36 DDR5 RAM.
  • Depolama: 990 Pro, soğutuculu, PCI-e 4.0 M.2 SSD (2 TB)
  • PSU: MSI 1300W MEG AI1300p PCI-E5 80+ Platinum.
  • Kasa: ASUS ROG hyperion GR701 EVA-02 Edition.
  • Sıvı soğutma: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB EVA-02
  • Monitör: MSI MAG271C 144Hz (merak etmeyin yakında ASUS ROG Swift PG32UCDM modeline geçeceğim)

Evet bu sistemi alacak kadar param var ancak kullanacak kadar bilgim yok. Uzun yıllardır hayalini kurardım son teknoloji sistemimin olmasını en sonunda aldım ancak böyle de bir sorunla karşılaştım. Adamlar sistemi hazır ettiği gibi almaya gittim. BIOS ayarlarından bihaberim. Yani sormadım bu sistemle böyle bir sorunla karşılaşacağım aklıma bile gelmedi çünkü sağlam bir şey alıp çok uzun yıllar idare etsin kafasındaydım sadece.

Çok küçük bir şey olsa bile bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Uzman arkadaşlar beni aydınlatırlarsa çok memnun olurum. En sonunda zaten aldığım yere kontrole götüreceğim ama şimdiden bilgi sahibi olmak istediğimden böyle de bir konu açmak istedim. Her ihtimali duymak isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Monitörünüz 1080p çözünürlüğe sahip. Bilmeniz gereken ilk şey, oyunu oynadığınız çözünürlüğe göre FPS'nin değişeceğidir. Izlediğiniz yayıncı eğer oyunu 1080p çözünürlükte oynuyorsa FPS oranı daha yüksek olacaktır. Fakat siz 2K veya 4k çözünürlükte oyunu oynarsanız tabii ki oyundan daha düşük FPS alacaksınız.
  • Burada önemli olan faktörlerden bir tanesi de oyunda kullanılan ayarlar. Yayıncılar genelde yüksek FPS almak için oyunun ayarlarını belki kısabilir. Sizin de yayıncı ile aynı ayarlara sahip olup olmadığınıza bakmanız lazım.
  • Bir başka noktada oyun esnasında ekran kartı ve işlemci kullanımı. MSI Afterburner gibi bir yazılımla oyun esnasında GPU ve CPU kullanımına ve hatta belki bellek kullanımına bile ayrıntılı bir şekilde bakıp hangisinin darboğaza neden olduğunu daha net bir şekilde görmemiz gerekiyor.
Bunlara ek olarak BIOS'ta XMP açık mı? BIOS güncel mi? Oyun esnasında sıcaklıklar ne durumda? Ofisim olsa davet ederdim sizi bakmak için. Güzel video çıkardı.

Son düzenleme:
  • Monitörünüz 2K çözünürlüğe sahip. Bilmeniz gereken ilk şey, oyunu oynadığınız çözünürlüğe göre FPS'nin değişeceğidir. Izlediğiniz yayıncı eğer oyunu 1080p çözünürlükte oynuyorsa FPS oranı daha yüksek olacaktır. Fakat siz 2K veya 4K çözünürlükte oyunu oynarsanız tabii ki oyundan daha düşük FPS alacaksınız.
  • Burada önemli olan faktörlerden bir tanesi de oyunda kullanılan ayarlar. Yayıncılar genelde yüksek FPS almak için oyunun ayarlarını belki kısabilir. Sizin de yayıncı ile aynı ayarlara sahip olup olmadığınıza bakmanız lazım.
  • Bir başka noktada oyun esnasında ekran kartı ve işlemci kullanımı. MSI Afterburner gibi bir yazılımla oyun esnasında GPU ve CPU kullanımına ve hatta belki bellek kullanımına bile ayrıntılı bir şekilde bakıp hangisinin darboğaza neden olduğunu daha net bir şekilde görmemiz gerekiyor.
Bunlara ek olarak BIOS'ta XMP açık mı? BIOS güncel mi? Oyun esnasında sıcaklıklar ne durumda? Ofisim olsa davet ederdim sizi bakmak için. Güzel video çıkardı.

• Monitör özelliklerim böyle.

1732396542460.webp
  • Ayarlarım yayıncıların kullandıkları ile aynı, yani en düşükte kullanıyorum.
  • Onu denemediğim için yorum yapamayacağım.
Ek açıklamaya da gelirsek BIOS ayarlarına hiç ellemedim yani varsayılanda. Aldığım firma uzaktan müdahale yapamayacaklarını getirip kontrol etmeleri gerektiğini söyledikleri için ben de çok kurcalamadım ve de mümkün olsa incelemenizi isterdim.

Monitör 1080p imiş. 1080p en düşükte RTX 4090 ile işlemci darboğazı yersiniz. Oyun ayarlarını en yükseğe çekip deneyin.

Oyunu performans modunda oynayacağım için DirectX12 ya da yüksek doku gibi ayarları yüklememiştim diğer bir değişle uzun bir indirme istiyor oyunu olabilecek en yüksek ayarlarda oynamak istiyorsam. Yarın sonuçları paylaşacağım emre bey, teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

Monitör 1080p imiş. 1080p en düşükte RTX 4090 ile işlemci darboğazı yersiniz. Oyun ayarlarını en yükseğe çekip deneyin.

Az önce aklıma geldi de geçenlerde bu monitörü gördüydüm ASUS ROG Swift OLED PG32UCDP bu modeli almak mantıklı olur mu? 4K özelliği hikayeli oyunlar için güzel ancak 1080p 480 Hz özelliğini kullanabilir miyim? Online oyunlar için nimet olur çünkü. Ancak az önce ekran kartımla 1080P'nin darboğaz olduğunu söylediniz, o halde almak ne kadar mantıklı olur ya da kaçırdığım bir yer mi var.

Son düzenleme: