Çözüldü RX 5700 XT sıcaklık ve hotspot sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

r4bytf

Çalışkan
Merhaba, ilk konum olduğu için yazımımda küçük hatalar olabilir şimdiden özür diliyorum.

3 gün önce 2. el açılmamış bir RX 5700XT reference model kart aldım. Kartın garanti bantları üstündeyken geldiği gibi teste soktum ve termal macunun değişmemiş olmasından dolayı sıcaklığı normal bulup ürünün alımını onayladım. İlk değerlere göre FurMark'ta GPU 89, Hotspot 105'i geçmiyordu 40 dakikalık test boyunca. Kart hiçbir şekilde kendini kısmıyordu. Kartı açtım. İçindeki macun sert ve siyah bir macundu. Yapısı termal macun gibi değildi. Elimde Wipaste C2 olduğu için onunla denemek istedim. Thermal padler de fazlasıyla kuruydu ve yüzeyi pürüzlüydü. Sadece termal macunu değiştirip denedim. GPU yine 90 dereceydi ama hotspot 110'a fırlıyordu ve kendini kısıyordu. Termal pedleri 12.5 wmk değerinde bir pad ile değiştim. Buradaki rehbere göre 2.5mm Memory denmiş ancak aşırı şekilde kalın geldi, o yüzden VRAM'ler için aldığım 1.5mm'likleri kullandım. Memory sıcaklığı, VRAM sıcaklığı bir nebze rahatladı ama GPU 90, Hotspot 110'larda dolanmaya devam ediyor. NZXT H510i kullanıyorum. Üst taraftaki fanı söküp kasanın önüne, ekran kartının hava alabileceği biçimde koydum. Hotspot halen 110'lara fırlıyor ama bu süre 30 saniye yerine 4 dakikada gerçekleşmeye başladı. Pumpout yapmayacak bir termal macun sürmek istiyorum ama sorunumu çözer mi emin değilim.

Sistemim darboğaz yapıyor, yakında işlemci değiştirip R5 5600 alacağım. Bu yüzden oyunlarda hotspot 70'i falan geçmiyor. Zaten normalden daha düşük FPS veriyor darboğazda olduğu için. Korkum işlemci değiştiğim zaman kartın tam gücüyle kullanılıp hotspotun 110'a fırlaması.
Değerli tavsiyelerinize ve özellikle bu kartı kullanıp bunları deneyim etmiş birinin fikirlerine ihtiyacım var.
Teşekkürler.

Sistemim:
  • Ryzen 5 3400G.
  • 8x2 16 GB 3000MHz RAM.
  • RX 5700 XT Reference Modeli.
  • Zalman 600W.
  • NZXT H510i.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AMD Adrenalin Edition üzerinden fan ayarını açtın mı, hele o sıcaklıklarda %50'nin üzerine kesin çıkması lazım.
Ekran kartın 90 derece GPU sıcaklığı anormal bir sıcaklıktır. Referans tasarım inanılmaz berbat olduğunun farkındayım fakat ekran kartı üzerinde bakır bloğa temas etmeyen bir yüzey kalıyor. Ya GPU çekirdeği ya Memory ya da vrmlerin bir veya birkaç yer tam olarak temas etmiyor. Tavsiye istersen o ekran kartı RX 5700XT yüz karasıdır. Rehber bana ait termal pad konusunda 2mm deneyebilirsin istersen eski termal padleri atmadıysan da mm hassasiyetinde bir cetvelle de kendin ölçmeyi deneyebilirsin. Undervolt dışında çok ekstrem şeyler beklememeni tavsiye ederim. Ayrıca o ekran kartı soğutma için 1.000 TL daha harcasan istediğin şeye erişebileceğini düşünmüyorum.

Kaliteli bir termal macun ile hotspotu en azından 1-2 derece düşürmenin yolu var mıdır? Sadece throttle yapmasını istemiyorum. Termal macun tavsiyenizide almak isterim.

GPU sıcaklığından dolayı throttle yemiyorsun hotspot sıcaklığından dolayı yiyorsun. Tam yük altında 105 derece altına düşürürsen büyük ihtimalle yemeyeceksin fakat o ekran kartını alarak bence hata yaptın keşke farklı bir model ekran kartı alsaydın. Yine de bir tavsiye istiyorsan PTM7950 al. Ekran kartı vidalarını da daha sert sıkmanı tavsiye ederim yalama yapmayacak şekilde olabildiğince sert sık.

PTM7950 yi Türkiye'de bulabileceğim bir yer var mı? MX-6 da önerilmiş sanırım viskozite değerlerinden dolayı. TF7 de iyi bir seçenek gibi.

Eklemeyi unuttum. Kartın fan ayarları uygulamada gözükmüyor. Furmarkta %50 hızda çalıştığı yazmakta. Nereden ayarlayabilirim?

Son düzenleme:
Bana GPU-Z'den bir ekran görüntüsü atar mısın?

Buyurun ekledim. Ayrıca ilginiz içinde teşekkür ediyorum tekrardan çoğu 5700XT konusunda varsınız.

Elindeki ürün OEM ürün hocam Lenovo'ya ait bir ekran kartı OEM ürünlerden hiç haz etmem.

BIOS ayarlarından IGPU'yu kapat ve Above 4G Decoding" ve "Re-Size BAR Support gibi bir yazı olması lazım her ikisini enable konumuna getir. BUS ınterface yanındaki soru işareti kısmına bir bas bakalım 1 dakika bir test yapsın ekran kartın bant genişliği X8 3.0 hızında yarı yarıya düşük görünüyor.

Son olarak PTM7950;

Bireysel satıcı güvenirliğini bilmiyorum. Orijinalliğini bilmiyorum yanlış yönlendirmek istemiyorum sorduğun için link attım.
Ben VBIOS modlaması yaptığım için RX 5700XT için neredeyse birçok şeyi expert kullanıcı olduğumdan biliyorum bu ekran kartını sanırsam 3 yıldır aralıklarla kullandım.
Sıcaklık bir nebze düşürmek için test işlemi yapabilirsin;
1905 MHz 1050mV sonrasında 1905 MHz 1025mV sonrasında 1905 MHz 1000mV gibi testler yapmanı öneririm. Bu oyunlarda epey sıcaklık ve güç tüketimini düşerecektir.
Stabil olup olmadığını da 3DMark timespy testi ile gerçekleştir bu değerleri verdikten sonra testten sorunsuz geçerse %99 stabildir. Senin için voltajı ne kadar düşürebilirsen o kadar iyi olduğunu unutma.

Fan ayarları için de AMD Adrenalin Edition üzerinden bir fotoğraf at bakayım bu ekran kartından önce bu sistemde başka bir ekran kartı kullandın mı? Kullandıysan ekran kartı değiştirdikten sonra format vs attın mı bu bilgileride paylaşırsan daha fazla yardımcı olabilirim.

Eklemeyi unutmuşum. Anakartımın PCI 4.0 desteği yok. Gigabyte A320m S2H kullanmaktayım. İşlemci değişiminden sonra anakarta yöneleceğim ancak hepsini bir anda yapacak durumda sayılmam. PTM7950 mükemmel bir buluş onu fark ettim ancak ülkemizde ulaşımının zor olması bir eksi. Bunun yerine TF7 işimi görür mü bilmiyorum ancak kıvamı oyun hamuru gibi denmiş. Bu karttan önce MSI Armor RX580 OC kullanıyordum. sattığım aralıkta 2 haftalığına 3400G apusunu kullandım. İkisininde driverini DDU ile temizledim. 3Dmark testini kısa zamanda göndereceğim. Kartı kullandığım ayarları ekliyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-09-13 193001.webp
    14,3 KB · Görüntüleme: 74
  • AMDsoft.webp
    47,6 KB · Görüntüleme: 75
Ryzen 3400G PCI 3.0 X8 hattından maksimum faydalanıyor ekran kartın bant genişliği tam yarı yarıya düşük kullanıyorsun.
Sorun anakartında değil. Anakartın PCI gen3 X16 destekliyor doğru işlemciyle RX 5700 XT'den tam olarak faydalanabiliyorsun anakart değişikliği elzem değilse sadece işlemci değiştirmen performansını artıracak. PCI Gen 4 X16 desteklese de PCI Gen 4'e RX 5700XT için gerek yok bilgin olsun.

Boştaki 45W güç tüketimini de aşağıdaki rehberle 10W seviyelerine düşürebilirsin.

https://techolay.net/sosyal/konu/cr...kilmasi-ve-yuksek-guc-tuketimi-sorunu.142050/

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…