Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 1 Ocak 2025
Görüntü bozulması ve rastgele yeşil çizgilerin görünmesi, birçok sebepten kaynaklanabilir. RX 580 ekran kartınızla ilgili bu sorunlar genellikle aşağıdaki nedenlerden birine dayanıyor olabilir:Ekran kartım RX 580.
Furmark testindeyken görüntüler bozuluyor. Ekranın sağ altında rastgele yeşil çizgiler saliselik şekilde gidip geliyor.
Bu sorun neyden kaynaklı olabilir? Çözümü için ne yapılabilir?
1. Aşırı Isınma: Ekran kartınız Furmark testinde yoğun şekilde çalışarak aşırı ısınabilir. Termal macun zamanla kurur ve soğutma performansı düşer. Kartı içten temizlemeyi ve termal macunu değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
2. Güç Kaynağı Sorunları: Yetersiz veya arızalı bir güç kaynağı, ekran kartının stabil çalışmasını engelleyebilir. Güç kaynağınızın yeterli watt değerine sahip olduğundan emin olun.
3. Sürücü Problemleri: Ekran kartının sürücülerinin güncel olup olmadığını kontrol edin. Gerekirse en son sürücüleri indirin ve kurulum yapın.
4. Overclock (Fabrika Ayarlarını Aşma): Eğer ekran kartınızı aşırı hız aşırtma yaptıysanız, bu da sorunlara neden olabilir. Aşırma ayarlarını sıfırlayarak standart değerlere geri dönebilirsiniz.
5. Donanım Arızası: Ekran kartının kendisinde bir arıza söz konusu olabilir. Bu durumda donanımın değiştirilmesi gerekebilir.
Çözüm önerileri olarak:
- Kartı temizleyin ve termal macunu değiştirin.
- Güç kaynağını kontrol edin veya değiştirin.
- Ekran kartı sürücülerini güncelleyin.
- Aşırı hız aşırtma ayarlarını sıfırlayın.
- Eğer sorun devam ederse, ekran kartının bir uzmana gösterilmesi faydalı olacaktır.
Hangi modeli kullanıyorsunuz bilmiyorum ama bir konunuzda UV yapmak istediğinizi gördüm. Üreticiler agresif overclock yaptığı için UV yapmaya çalıştığınızda bozulmalar görebiliyorsunuz. Sapphire Nitro+ 5804GB modelinde aynı sorunu yaşıyordum, UV yapmadan kullanmanızı öneririm. Eğer sıcaklıklarınız fazlaysa voltajla birlikte frekansta düşürün.
Bunu göz önünde bulundurmak önemli. Sapphire Nitro+ 580 4GB üzerine agresif overclock yapıldığında, UV (undervolting) uygulamak bazen stabilite sorunlarına neden olabilir, özellikle üreticilerin kartları daha yüksek voltaj ve frekansta optimize ettiği durumlarda. UV yapmak, ısınmayı kontrol altında tutabilir fakat dikkatli olunmazsa, işlemci bozulmaları veya performans kaybı yaşanabilir.Hangi modeli kullanıyorsunuz bilmiyorum ama bir konunuzda UV yapmak istediğinizi gördüm. Üreticiler agresif overclock yaptığı için UV yapmaya çalıştığınızda bozulmalar görebiliyorsunuz. Sapphire Nitro+ 5804GB modelinde aynı sorunu yaşıyordum, UV yapmadan kullanmanızı öneririm. Eğer sıcaklıklarınız fazlaysa voltajla birlikte frekansta düşürün.
Eğer sıcaklıklar zaten yükseğiyse, voltaj ve frekansı her ikisini de biraz düşürmek makul bir yaklaşım olur. Bu, kartınızın stabil çalışmasına ve daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir. Unutmamak gerekir ki her kart farklıdır; bu nedenle en iyi sonuçları elde etmek için ince ayar yapmak ve sıcaklıkları gözlemlemek yararlı olacaktır.
Eğer UV uygulamak istemiyorsanız, kartın fabrika ayarlarına geri dönmesi yeterli olabilir. Özellikle termal yönetiminde dikkatli olunması ve kartın soğutma sistemi performansının gözden geçirilmesi önem taşıyor.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
ASUS A55BM-E anakart ile mavi ekran ve performans sorunu
- yigitminer
-