Selam arkadaşlar, bu rehberde size RX 580 ekran kartlarında sıcaklık ve WattMan sorununu nasıl azaltacağımızı göstereceğim. Undervolt ve underclock yaparak sorunu çözmeyi hedefleyeceğiz, hemen anlatıyorum.
Undervolt (UV): Ekran kartına giden elektiriği düşürmek.
Underclock (UC): Ekran kartının frekanslarını düşürmek.
1.Sürücü seçimi ve ayarları
Sürücüyü kurarken only driver seçenlerde bu arayüz olmaz. Aynı ayarları MSI Afterburner üzerinden de yapabilirsiniz, ayarları bu resimdeki arayüzden yapabilirsiniz. Bilgisayarı başlatırken bu ayarlarla açılması için sağ üstten Windows logosuna 1 defa tıklamalısınız. İsteğe bağlı olarak ayarlarınızı alttaki save logosuna basıp, sağ kısımdan numara seçerek kaydedebilirsiniz. Ayarları değiştirdiğinizde bu ayarlara geri dönmek için kaydettiğiniz numaraya tıklayıp onaylamanız yeterlidir.
Güç kısma ayarları fan bölümünün altındaki "Power lımıt" kısmından yapılıyor.
Undervolt ayarlarınızı sol alt kısımdaki curve editor kısmından yapabilirsiniz.
3. Underclock ayarları
Evet sıra geldi underclock ayarlarımıza ben MSI Afterburner üzerinden yaptım isterseniz sizde oradan yapabilirsiniz veya aynı ayarları AMD Software üzerinden uygulayabilirsiniz. Bu arada underclock'a hiç gerek yok fakat bazen Wattman'ı çözebiliyor o yüzden anlatıyorum.
Başlangıçta frekanslarımız böyle olacaktır. Ekran kartınız OC versiyonlu değilse Core clock 1257 MHz'dir. Benim ayarlarım görseldeki gibi zaten undervolt yaptığımız için daha stabil çalışacaktır bu frekanslarla. İsteğe bağlı olarak veya daha fazla undervoltaj için frekansları biraz daha geriye çekebilirsiniz, 100 frekans geriye çekilebilir. Bu yaptığımız işlem ile fabrikasyon OC'li ekran kartına UC yaparak performanstan biraz ödün vererek daha stabil hale getirdik.
Stock (OC) frekanslar.
Core Clock'u istediğiniz kadar düşürebilirsiniz bu ayar performansa etki eder. Ne kadar düşürürseniz ekran kartı performansı da o kadar düşer. Memory clock ile işimiz yok. Ben underclock önermiyorum ama yapacağım diyorsanız 1250 gibi bir değer stabil çalışması için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Fan ayarını da sürücü üzerinden veya MSI Afterburner üzerinden istediğiniz çekilde yapabilirsiniz.
4. Son dokunuşlar ve önemli notlar.
UC ve UV işlemlerimizi tamamladık anlamadığınızda veya sorun çıktığında beni etiketliyerek sorabilirsiniz. Şimdi ise birkaç ayarımız daha kaldı.
Windows'un arama kısmına "güç planı" yazarak Denetim Masası'na giriş yapıyoruz. "ekran düğmelerinin yapacaklarını seçin" kısmına giriyoruz.
Eğer sizde açıksa hızlı başlatmayı kapatın.
Undervolt (UV): Ekran kartına giden elektiriği düşürmek.
Underclock (UC): Ekran kartının frekanslarını düşürmek.
1.Sürücü seçimi ve ayarları
- Öncelikle en güncel sürücüyü kurduğunuzdan emin olun. https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon WHQL olan en güncel sürümü kuralım. WattMan hatası sürücÜ kaynaklı olabiliyor, eğer şu anki sürümünüz en güncel ise ve WattMan sorunu yaşıyorsanız eski sürücülere yönelebilirsiniz. Ben Pro Edition sürücüsünü kurdum hiç WattMan hatası almadım. Eski sürücülere https://www.amd.com/en/support/down...0-400/radeon-rx-500-series/radeon-rx-580.html buradan ulaşabilirsiniz.
- 24.1.1
23.12.1 - 23.11.1 - 23.9.1 - 23.1.2
20. 11.2 - 20.10.1 - 20.9.1
19.xx sürümleri. Aklıma gelebilecek sorun yaşatmayacak sürücüleri yazdım. Ben Enterprise Pro sürücüsünü kullanıyorum ve kurarken detaylı kurulum kısmında minimali seçtim. Bu sayede hiç WattMan hatası ile karşılaşmadım.
Sürücüyü kurarken minimal veya sadece driver seçeneğini seçerek yükü azaltabilirsiniz, gereksiz özelliklerden kurtulabilirsiniz. Sadece driver seçerseniz renk ayarı vs. yapamazsınız minimalde overclock kısmı gider sadece ve birkaç kayıt alma özelliği gider kalacaklar ana sayfa, oyun kısmı, ekran, renk ayarları, çözünürlük vs. minimali seçmenizi öneririm. Sadece driver kurduğunuzda hiçbir özellik kullanamıyorsunuz.
2.Undervolt ayarları - Öncelikle undervolt ve underclock ayarlarını manuel uğraşmak istemiyorsanız güç limiti koyabilirsiniz. Bu hem undervolt hem de underclock yapacaktır. Software ayarlarından "performans" oradan "ayarlanıyor" bölümüne gidelim manuel ayarlama seçeneğine tıklayalım.
- Güç ayarlamanın tikini açıp -20 ile -30 arası bir değer verebilirsiniz, benim güç kaynağım çok düşük olduğu için ben -%30 da kullanıyorum. Sizin çok sıcaklık probleminiz yoksa sadece WattMan sorununu çözmek istiyorsanız daha az bir değere getirebilirsiniz. Bu ayar undervoltun yanında underclock da yapacağı için performansa etki ediyor.
Not: İlk adımdaki sürücü ayarlarını yaptıktan sonra WattMan sorununuz çözüldüyse bu ayarları yapmanıza gerek yok. Isınma sorunu olan veya undervolt yapmak isteyenler bu adımları takip edebilir.
- Manuel olarak sadece undervolt yapmak için aynı ekrandan GPU ayarını ve "gelişmiş kontrol" "voltaj (mv)" ayarını açıp fotoğrafta ok ile gösterdiğim yeri hafif hafif deneme yanılma yöntemi ile kısabilirsiniz.
Sürücüyü kurarken only driver seçenlerde bu arayüz olmaz. Aynı ayarları MSI Afterburner üzerinden de yapabilirsiniz, ayarları bu resimdeki arayüzden yapabilirsiniz. Bilgisayarı başlatırken bu ayarlarla açılması için sağ üstten Windows logosuna 1 defa tıklamalısınız. İsteğe bağlı olarak ayarlarınızı alttaki save logosuna basıp, sağ kısımdan numara seçerek kaydedebilirsiniz. Ayarları değiştirdiğinizde bu ayarlara geri dönmek için kaydettiğiniz numaraya tıklayıp onaylamanız yeterlidir.
Güç kısma ayarları fan bölümünün altındaki "Power lımıt" kısmından yapılıyor.
Undervolt ayarlarınızı sol alt kısımdaki curve editor kısmından yapabilirsiniz.
3. Underclock ayarları
Evet sıra geldi underclock ayarlarımıza ben MSI Afterburner üzerinden yaptım isterseniz sizde oradan yapabilirsiniz veya aynı ayarları AMD Software üzerinden uygulayabilirsiniz. Bu arada underclock'a hiç gerek yok fakat bazen Wattman'ı çözebiliyor o yüzden anlatıyorum.
Başlangıçta frekanslarımız böyle olacaktır. Ekran kartınız OC versiyonlu değilse Core clock 1257 MHz'dir. Benim ayarlarım görseldeki gibi zaten undervolt yaptığımız için daha stabil çalışacaktır bu frekanslarla. İsteğe bağlı olarak veya daha fazla undervoltaj için frekansları biraz daha geriye çekebilirsiniz, 100 frekans geriye çekilebilir. Bu yaptığımız işlem ile fabrikasyon OC'li ekran kartına UC yaparak performanstan biraz ödün vererek daha stabil hale getirdik.
Stock (OC) frekanslar.
Core Clock'u istediğiniz kadar düşürebilirsiniz bu ayar performansa etki eder. Ne kadar düşürürseniz ekran kartı performansı da o kadar düşer. Memory clock ile işimiz yok. Ben underclock önermiyorum ama yapacağım diyorsanız 1250 gibi bir değer stabil çalışması için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Fan ayarını da sürücü üzerinden veya MSI Afterburner üzerinden istediğiniz çekilde yapabilirsiniz.
4. Son dokunuşlar ve önemli notlar.
UC ve UV işlemlerimizi tamamladık anlamadığınızda veya sorun çıktığında beni etiketliyerek sorabilirsiniz. Şimdi ise birkaç ayarımız daha kaldı.
Windows'un arama kısmına "güç planı" yazarak Denetim Masası'na giriş yapıyoruz. "ekran düğmelerinin yapacaklarını seçin" kısmına giriyoruz.
Eğer sizde açıksa hızlı başlatmayı kapatın.
- Ayrıca WattMan hatasının sebebi RAM'in desteklemediği bir frekansta çalışmasından kaynaklı olması veya XMP profili üzerinden frekanslarının arttırılmasıdır. BIOS üzerinden bunu kapatabilirsiniz.
Benim kendi kartımda ki sonuçlarım yük altında ortalama 155W kullanılırken 108W'a düştü.
Sıcaklık Battlefield 1 oyununda 82 dereceyken 74 derecelerine düştü.
FPS değerlerinde pek fark olmadı nispeten aynıydı 75-90 FPS oynadım.
Undervolt eğer coil whine sesi varsa kartta bunu büyük ölçüde azaltıyor.
Sıcaklık sorununuz ilerleyen zamanlarda devam ederse kaliteli bir termal macun ile sıcaklığı düşürebilirsiniz, Thermal Grizzly Kryonaut, MX-6, Thermal Grizzly aeronaut kaliteli termal macunlardandır.
İsteğe bağlı eğer bilginiz varsa ve daha önce yaptıysanız sıvı metal uygulayabilirsiniz ama! ekran kartının soğutucu bloku alüminyum ise kesinlikle sürmeyin çünkü zamanla sıvı metal ve soğutma bloku etkileşime girecek ve eritecek. Soğutucu blok bakır ise rahatlıkla sürebilirsiniz, buna ekran kartınızın marka modelini belirterek teardown videolarını izleyebilirsiniz veya içini açarak bakabilirsiniz açmışken de bir bakım öneririm
, blok bakır ise sıvı metal uygulayabilirsiniz, her ihtimale karşı, devreleri yanmaz (kapton) bant ile kapatmanız gerekecek. Bu arada sırf bu yüzden ekran kartınız bozulursa sorumluluk kabul etmiyorum. Baştan uyardım, çok riskli bir işlemdir ama çok da iyi soğutur.
Not: WattMan genellikle sürücü kaynaklıdır. Güncel sürücüler işe yaramazsa eski sürücüleri kurun. Büyük ihtimal sorun ilk adımda çözülmesi gerekir. Aslında Underclock'a hiç de gerek yok sadece undervolt yeterli. Daha fazla undervolt için underclock yapılabilir sadece ama ben yine de gösterdim.
Bir sorununuz varsa sorabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.
Dosya Ekleri
Son düzenleme: