Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

i5 7500F

Becerikli
Merhaba,
RX 9060 XT ekran kartım var ve bu ekran kartına AMD Adrenalin programı üzerinden fan hız ayarı yaptım. Bilgisayarı kapatıp açtıktan sonra "Beklenmedik bir sistem arızası nedeniyle varsayılan performans optimizasyon ayarları geri yüklendi" diye bir bildirim alıyorum. Her kapatıp açmamda olmuyor ara ara oluyor. Şimdiye kadar 2 defa aldım, en son bildirimden önce monitör değiştirmiştim.

Bu sorunun sebebi nedir? Nasıl çözebilirim?

Çözüm
Bir de dün Reddit'te gezinirken;
Eki Görüntüle 226159

şu Windows ayarının da AMD için sürücü problemlerine sebep olabildiğinden bahsedildiğini gördüm, bende de kapalıymış mesela unutmuştum bile bu ayarı.
Bahsettiğiniz ayar bende de açıkmış, biraz araştırdım ve ben de kapattım şimdi.

Ekran görüntüsü 2026-02-10 205615.webp

"Değişken yenileme hızı" ayarını da kapattım.

BIOS sıfırladım, BIOS ve Windows'tan hızlı başlatmayı kapattım ve MSI AfterBurner'ı sildim.
1 haftadır sorunsuz kullanıyorum.
Hızlı başlatma açık sanırım, bilgisayar kapandıktan sonra internet ışığı ve klavyenin ışıkları açık kalıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam RAM voltajını biraz arttırmıştım önceden onunla alakalı olabilir mi?

AMD kartlar NVIDIA kartlara kıyasla daha hassas özellikle voltajlarda... Tavsiyem hızlı başlatmayı kapat, RAM belleğinin stabilize olduğundan emin ol ve driver güncel olsun. Kart bazlı hata olsa sadece başlangıçta hata vermezdi random hata alırdın.

Windows hızlı başlatma ayarını kapatttıktan ve MSI Afterburner'ı kaldırdıktan sonra bende düzelen sorunlar;
-Sistem tepsisi simgesinin kendi kendine kaybolması.
-Yaptığım fan ve performans ayarlamalarının kendi kendine sıfırlanıp durması ( sizle aynı uyarıyı veriyordu )
Yaklaşık 2 aydır bu şekilde kullanıyorum ve tek bir problem yaşamadım. Özellikle ince fan ayarlarının her an resetlenmesi can sıkıyordu.
Sistem durumunu kontrol eden katmanı da AMD'nin kendi yazılımından kullanıyorum.
Her şey olması gerektiği gibi stabil durumda şu an. Her oyuna özel fan ve performans curve yaptım, kılçıksız, saat gibi tıkır tıkır işliyor her şey.
Sistem tepsisinden simge kaybolma ( uygulamanın kendi kendine kapanması) NVIDIA kart kullanırken çok canımı sıkıyordu, sadece AMD'ye özgü değil yani.
Ben AMD'den daha çok bir gün gelecek bir Windows güncellemesi ile sorun yaşamaktan korkuyorum, Windows daha problemli AMD'den.

AMD kartlar NVIDIA kartlara kıyasla daha hassas özellikle voltajlarda... Tavsiyem hızlı başlatmayı kapat, RAM belleğinin stabilize olduğundan emin ol ve driver güncel olsun. Kart bazlı hata olsa sadece başlangıçta hata vermezdi random hata alırdın.

Hızlı başlatmayı şimdi kapattım. BIOS'taki RAM ayarları default olarak kötü illaki bazı şeyleri değiştirmem gerekiyor mesela RAM'ler, 3600MHz default 2600MHz'e çekiyor. Buraya atsam RAM ayarı konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Windows Hızlı Başlatma ayarını kapatttıktan ve MSI Afterburner'ı kaldırdıktan sonra bende düzelen sorunlar;
-Sistem tepsisi simgesinin kendi kendine kaybolması
-Yaptığım fan ve performans ayarlamalarının kendi kendine sıfırlanıp durması ( Sizle aynı uyarıyı veriyordu )
Yaklaşık 2 aydır bu şekilde kullanıyorum ve tek bir problem yaşamadım. Özellikle ince fan ayarlarının her an resetlenmesi can sıkıyordu.
Sistem durumunu kontrol eden katmanı da AMD'nin kendi yazılımından kullanıyorum.
Her şey olması gerektiği gibi stabil durumda şu an. Her oyuna özel fan ve performans curve yaptım, kılçıksız, saat gibi tıkır tıkır işliyor her şey.
Sistem tepsisinden simge kaybolma ( uygulamanın kendi kendine kapanması) NVIDIA kart kullanırken çok canımı sıkıyordu, sadece AMD'ye özgü değil yani.
Ben AMD'den daha çok bir gün gelecek bir Windows güncellemesi ile sorun yaşamaktan korkuyorum, Windows daha problemli AMD'den.

Hızlı başlatmayı şimdi kapattım, Afterburner'ı silmek istemiyorum oyunlarda FPS takibini ondan yapıyorum başka herhangi bir şey için kullanmıyorum zaten. Umarım çözülür çünkü ayarların sürekli sıfırlanması çok can sıkıcı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hızlı başlatmayı şimdi kapattım. BIOS'taki RAM ayarları default olarak kötü illaki bazı şeyleri değiştirmem gerekiyor mesela RAM'ler, 3600MHz default 2600MHz'e çekiyor. Buraya atsam RAM ayarı konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Hızlı başlatmayı şimdi kapattım, Afterburner'ı silmek istemiyorum oyunlarda FPS takibini ondan yapıyorum başka herhangi bir şey için kullanmıyorum zaten. Umarım çözülür çünkü ayarların sürekli sıfırlanması çok can sıkıcı.

Radeon katman ekranı yeterli. RAM konusunda XMP açmanız yeterli olabilir ötesi @Ayhan Dönmez @LH44 müsaitse bakabilir.

1770650396142.webp

Olmazsa benim gibi oyunlara tek tek ayar yapmayı deneyin, yaptıktan sonra profili dışarı aktar deyip kaydedin, yine resetlenirse oradan tek tıklamayla içe aktar deyip ayarları yükleyeblirsiniz.
Bütün bunlarla uğraşmaya gerek kalmadan hiçbir programla çakışma yaşamadan stabil olacağı günleri de görürüz umarım AMD'nin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme: