Geçmiş olsun anlayamadım vallahi dostum. Ben MPO kapatarak çözüldü sanmıştım ancak çözülmemiş, en son kesin çözüm oyunu Steam'den yüklemeyi denedim ve -DX11 ile başlattım, random çökme sorunum çözüldü. Umarım sen de çözersin. Benim sorun DX12 ile alakalıymış.
MPO kapatmak da bu takılmaların önüne geçiyor ama bende hiçbir faydası olmadı maalesef.

Çözdüm sayılır bence. Şu an test amaçlı RTX 3060 Ti takılı sistemde. Net olarak RX 6600'e göre çok daha akıcı. Başta aynı AMD gibi shader yüklemesi yapıyor ve FPS drop vs. oluyor ancak 3-5 dk oynadıktan sonra düzeliyor ve akıcı şekilde oynuyorum. AMD ile sanki her oyuna girişimde sıfırdan shader oluşturur gibi takılıp duruyordu. Bazı oyunları gayet akıcı şekilde oynadım ancak bazı oyunlar oynanmayacak kadar micro stuttering yapıyor.

Ha NVIDIA ile hâlâ stuttering yaşadığım oyun var. O da Hellblade. Belirli bir nokta var, zaten videoda da paylaşılmış o kısım. O kısma geldiğim anda takılıyor oyun. Ya oyun bozuk, oyun motoru kaynaklı bir sorun ya da diğer sistem bileşenleriyle alakalı. Ama şunu net olarak söyleyebilirim ki test edilen diğer oyunlarda sıkıntı yok, AMD'ye göre gayet akıcı durumda.

Bundan sonra AMD ekran kartlarını bedava verseler almam. Elektrik faturası israfı bence.

Öncelikle tekrardan geçmiş olsun. Sorundan kurtulmana sevindim hocam. insanı çileden çıkartan durumlar oluyor evet biraz daha uygun ve aynı paraya daha fazla özellik vadettiği için kağıt üstünde AMD albenisi oluyor. Fakat 200 FPS alıp anlık stutter sorunu yaşanması o oyunu tamamen oynanamaz hale getiriyor. Ben bu konuda çok titiz biriyim mesela en ufak lag mouse takılması klavye geç tepki vermesi Windows donması beni çileden çıkartır. Neyse ki şu an böyle sorunlar yaşamıyorum. Akıcı gelmiyor diye VBIOS modlama yapan biriyim.

AMD kartlarda genel olarak fark ettiğim şeyler donanım hızlandırma sorunu ile birlikte shader cache sorunu. Bu iki beladan yıllardır AMD GPU tarafında kendini kurtaramıyor. Ek olarak siyah ekran sorunları da çok uzun yıllardır var. AMD burada test sürecinden mı sorun yaşıyor acaba çünkü, donanımsal olarak bu kadar bozuk kart piyasaya sürmesi çok mümkün değil.

Son olarak Linux dağıtımlarından birini kullanan AMD kullananlar özellikle oyun ve render için bu konuda ki deneyimlerini çok merak ediyorum. Bilgilendirebilirse çok makbule geçer.

Selamlar, @Caner Uncu

Video'yu biraz izledim şu sahnede ( görsele bak ), RAM kullanım oranı 13237MB bu sadece kullanım oranı ama Görev yöneticisi > Performans > RAM girdiğiniz zaman Tamamlanan ( Committed ) bölümünün sol tarafı eğer ki kullandığın RAM miktarını geçiyorsa örnek 16GB RAM var senin şuan sisteminde orası 18GB olarak görünüyorsa oyunlarda ve bu yüzden STUTTER / DROP / TAKILMA hissiyatı yaşıyorsun.

1756345280975.webp
1756345463565.webp

2x16GB RAM kullanman lazım ve alt takımın zayıf. AMD / NVIDIA ile ilgili bir problem değil senin sisteminle ilgili bir durum.

RX 6600 8GB bir kart veriyolu / bant genişliği o kadar iyi değil.
1756347290930.webp

RX 5700XT 8 GB RX 6600 karttan bi tık iyi ama VRAM ve bant genişliği olarak daha iyi.
1756347381854.webp

NOT: İşlemci bellek kontrolcüsü hızı neyse RAM hızınızı oraya kitleyin örnek 5600/MTs IMC ise RAM frekans değeri 5600 Mhz olsun, oynadığınız oyun alanı içerisinden minimum FPS değerini bulun bu değerden -10 -20 FPS düşün ve FPS'yi kitleyin.

Son düzenleme:
@UNTETHERED, @Recep Baltaş hocam eğer elinizde varsa @Caner Uncu'ya 32 GB RAM gönderebilir misiniz? Bir de o şekilde test etsin. Hiç olmazsa arkadaşın yazdığı şeyin işe yarayıp yaramadığını anlarız. Ayrıca 3.Amd videosunda bu söylenen de yapıldı işe yaradı yaramadı der aynı sorunu yaşayan kişileri ram upgrade masrafından kurtarırız.

Aşırı merak ettim. Eğer yaparsanız çok sevinirim. Hem yapacağınız yeni AMD videosuna eklersiniz.

Son olarak Linux dağıtımlarından birini kullanan AMD kullananlar özellikle oyun ve render için bu konuda ki deneyimlerini çok merak ediyorum. Bilgilendirebilirse çok makbule geçer.

Linux tarafında AMD tarafı NVIDIA tarafı gibi pek iyi çalışmıyor. Çoğu kullanıcı bundan yakınıyordu. Fakat performans olarak RX 570'im ile beraber deneyimlediğimde mükkemeldi. RX 6600XT'de ise Windows'taki Shader Cache sorununu çözmüştü. Ayrıca DXVK kurulumu yaparsanız işletim sistemi değiştirmeden direkt sorunu çözebilirsiniz.

Sorununuz muhtemelen AMD sürücülerinin NVIDIA sürücülerinden daha fazla işlemci yükü oluşturmasından kaynaklı.

Ben 5800x3D yanında AMD kart kullandığım için koymuyordu fakat yanlış değilsem sizde 5500 vardı.

Arc B580'in de en temel sıkıntısı bu aslında.

@UNTETHERED, dostum selamlar. 16 GB RAM yetersizse milyonlarca kullanıcı sorun yaşardı bence. Yani hadi dediğin gibi olsun, ben neden 3060 Ti taktığımda takılma yaşamıyorum?

Bence RAM kapasitesi ile ilgili bir problem yok. Oynadığım bazı sistem bile istemeyen oyunlar dahi takılıyordu. Her oyun da 13-14 GB RAM kullanmıyor. Ki Forza Horizon 4 de bu kadar kullanıyor ama oyun takılmıyordu.

Selamlar, @Caner Uncu

Milyonlarca kullanıcı çünkü bilmiyor RAM miktarının ne kadar önemli olduğunu bu VRAM içinde geçerli, ben veri ile konusuyorum kafamdan sallamıyorum görselde gördüğün gibi RAM miktarı 13GB küsüratlara çıkıyor.

Neden RTX 3060 Ti Ekran Kartı ile STUTTER olmuyor? ( Kıyaslama )​

Şöyle açıklayacağım:
  • RTX 3060 Ti: bu kart veriyolu olarak 256 Bit ve bant genişliği olarak 448.0 GB/s yani bu kart verileri daha hızlı işliyor.
  • RX 6600: 128 bit 224.0 GB/s, ikisininde VRAM boyutu 8GB ama veriyolu ve hızlı olarak RTX 3060 Ti daha iyi.
Ben sisteminde gördüğümü söylüyorum 2x8GB RAM yetersizdir, veri var ortada görseli gördüm bunu inkar edemeyiz.

1756360418224.webp

Olay Nvidia / AMD değil, sisteminle alakalı.