Detaylar
Kim cevapladı?Geraltın kılıcı
Üstün
UV mantıklı bişi ama darboğazı azaltmaz diye düşünüyorum. 2K oynayabilirsen daha iyi olur.Arkadaşlar selam, i5 11400F ve RX 6750 XT kullanıyorum. Darboğazı bir nebzede olsa azaltmak için ekran kartına undervolt yapmayı düşündüm, sizce mantıklı mı?
AceTeq
Üstün
2K kullanarak azaltabilirsiniz. UV ile azalmaz ama ekran kartınız iyi bir UV ile daha serin, sessiz ve az güç tüketerek aynı performansta çalışabilir. Ayrıca 11400F güçsüz bir işlemci değil ve 6750 XT ile darboğaz göz ardı edilebilir. Darboğazdan korkmanızda gerek yok.
Son düzenleme:
Saat hızını düşürerek undervolt yaparsanız neden olmasın? Hem saat hızını düşürdükçe kartın inebileceği mv değerini daha da düşürebilirsiniz. Mesela bendeki 4070 Ti super stok ayarlarda 1.085mv ve 2820MHz de çalışıyor. 2655MHz'ye düşürerek kartın 0.935mv da stabil çalışmasını sağlayabiliyorum. 4-5 FPS kaybım oluyor ama, sıcaklık ve güç tüketimi epey düşüyor. Sizde buna benzer bir optimizasyon yapabilirsiniz.
FPS drop mu yasiyorsunuz?
Ya Uncharted gibi oyunlarda 1080p Max ayarlarda 160 FPS oynuyorum. Ama FC4 gibi daha eski pek güç gerektirmeyen oyunlarda 60 FPS altına düşebiliyor bazen.
Ekran kartının MHz'sini 2000 olarak yaptım, eskiden 2800 MHz'di yeterli mi bu?
Hayır yaşamıyorum ama eski oyunlarda 60 FPS altına sık düşüyor.
Ekran kartının MHz'sini 2000 olarak yaptım, eskiden 2800 MHz'di yeterli mi bu?
Hayır yaşamıyorum ama eski oyunlarda 60 FPS altına sık düşüyor.
Son düzenleme:
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
Eski oyunlarda durumu bilmiyorum lakin 800 MHz birden saat hızını düşürmeni tavsiye etmem. 100 veya 200 MHz daha aşağıdaki frekans olabilir fakat ben genellikle frekans düşürmeden ve asla Power limit ile oynamadan voltaj düşürebildiğim kadar düşürmeye çalışırım.
Tüm ekran kartları o çip ile en kötü silikona sahip frekans ve voltaja göre ölçeklenir. AMD bütün grafik kartlarında aynısını yapar ki asla ve asla frekans ve voltaj çok kötü silikon gelse de hiçbir zaman sorun oluşturmaz. O sebeple vadedilen hızları değiştirmeden voltaj düşürmek benim için daha anlamlı oluyor hem sıcaklık düşüyor hem güç tüketimi düşüyor. Bu sayede yüksek frekanslarda daha uzun vadede kalıyor.
Örnek veriyorum bazı R5 3600 işlemciler 4.6 GHz 1.25V yapabilirken bazıları 4.2 GHz için 1.37V bile yapamaz.
Bir örnek daha RX 5700XT ile 1975 MHz 975mV yapabilirken farklı marka RX 5700XT ile 1975 MHz'de 1060mV altına düşüremiyorum. Silikon kalitesi burada devreye giriyor. Yoksa fabrika çıkışı 1.9 GHz için 1.2V isteyecek şekilde bir grafik kartıdır. Ben inanılmaz kötü bir silikona denk gelmeme rağmen 1.9 GHz için 1.2V altına düşemeyen bir RX 5700XT görmedim o kadar dengesiz hazırlanılmış.
Tüm ekran kartları o çip ile en kötü silikona sahip frekans ve voltaja göre ölçeklenir. AMD bütün grafik kartlarında aynısını yapar ki asla ve asla frekans ve voltaj çok kötü silikon gelse de hiçbir zaman sorun oluşturmaz. O sebeple vadedilen hızları değiştirmeden voltaj düşürmek benim için daha anlamlı oluyor hem sıcaklık düşüyor hem güç tüketimi düşüyor. Bu sayede yüksek frekanslarda daha uzun vadede kalıyor.
Örnek veriyorum bazı R5 3600 işlemciler 4.6 GHz 1.25V yapabilirken bazıları 4.2 GHz için 1.37V bile yapamaz.
Bir örnek daha RX 5700XT ile 1975 MHz 975mV yapabilirken farklı marka RX 5700XT ile 1975 MHz'de 1060mV altına düşüremiyorum. Silikon kalitesi burada devreye giriyor. Yoksa fabrika çıkışı 1.9 GHz için 1.2V isteyecek şekilde bir grafik kartıdır. Ben inanılmaz kötü bir silikona denk gelmeme rağmen 1.9 GHz için 1.2V altına düşemeyen bir RX 5700XT görmedim o kadar dengesiz hazırlanılmış.
Eski oyunlarda durumu bilmiyorum lakin 800 MHz birden saat hızını düşürmeni tavsiye etmem. 100 veya 200 MHz daha aşağıdaki frekans olabilir fakat ben genellikle frekans düşürmeden ve asla Power limit ile oynamadan voltaj düşürebildiğim kadar düşürmeye çalışırım.
Hocam siz nasıl ayarlar tavsiye edersiniz peki? Kullandığım kart ASRock Challenger Pro RX 6750 XT.
lazye
Üstün
- Makaleler
- 1
RDNA 1 ve 2 için düşürülen her 6.25mV hatta 6mV diyelim bununla birlikte yaklaşık 2W ila 3W güç tasarrufu sağlıyor. RDNA 2 sadece 6mV artışlarla çalışıyor. WattMan veya Afterburner'da 1200MV'tan 1195MV'a düşersen bile aynı voltaj/frekans eğrisinde kalıyorsun. 6mV adımlarla ilerlemek gerekiyor.
Genel bir tahmin etmemi istiyorsan 2700 MHz 1150mV deneyebilirsin stabil kalıp kalmadığını furmakta en az 20 dakika deneyimle hala ısınıyorsa 2600 MHz 1075mV gibi bir değer deneyebilirsin.
Genel bir tahmin etmemi istiyorsan 2700 MHz 1150mV deneyebilirsin stabil kalıp kalmadığını furmakta en az 20 dakika deneyimle hala ısınıyorsa 2600 MHz 1075mV gibi bir değer deneyebilirsin.
Son düzenleme: