Ryzen 7 5700X işlemci için RX 9060 XT ve RTX 5060 Ti arasında kaldım.

Öncelikle Vatan Bilgisayar'dan alacağım kartları, internet üzerinden alma şansım bulunmuyor ve Vatan Bilgisayar'da bu iki kart arasında yaklaşık 4.000-6.000 TL arası bir fiyat farkı var. Bu fiyat farkını vermeye değer mi?

NVIDIA'nın önde olduğu konular belli; Ray Tracing performansı, DLSS ve MFG. Ayrıca bu teknolojilerin yaygınlığı da bir artı.

AMD ise fiyat olarak uygun olmasına karşın daha düşük bir RT performansı, çok yaygın olmasa da bulunduğu oyunlarda iyi çalışan FSR 4'e sahip.

Bu kartları düşünmemin sebebi 1080p oyunculuk. İlerleyen yıllarda 1440p'ye geçme ihtimalim var. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman sizce hangisi daha mantıklı? Aradaki neredeyse %30'luk fiyat farkını vermeye değer mi gerçekten?

Öncelikle Vatan Bilgisayar'dan alacağım kartları, internet üzerinden alma şansım bulunmuyor. Ve Vatan Bilgisayar'da bu iki kart arasında yaklaşık 4.000-6.000 TL arası bir fiyat farkı var. Bu fiyat farkını vermeye değer mi?

NVIDIA'nın önde olduğu konular belli; Ray Tracing performansı, DLSS ve MFG. Ayrıca bu teknolojilerin yaygınlığı da bir artı.

AMD ise fiyat olarak uygun olmasına karşın daha düşük bir RT performansı, çok yaygın olmasa da bulunduğu oyunlarda iyi çalışan FSR 4'e sahip.

Bu kartları düşünmemin sebebi 1080p oyunculuk. İlerleyen yıllarda 1440P'ye geçme ihtimalim var. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman sizce hangisi daha mantıklı?
Aradaki neredeyse %30'luk fiyat farkını vermeye değer mi gerçekten?

Ben daha yeni sistem aldım 9070XTLI 5070 veya 9070XT seçicektim AMD'den yana kullandım hakkımı. Bugün PC'yi kuracağım alıp bakalım sorun olacak mı diye ama iki kart da da sorunlar olabiliyor 580 driverı da sorunluydu NVIDIA'nın. Ama performansları hakkında bakacaksak sanırım render/edit/yapay zeka ve rt/dlss tarzı şeyler sizi çekiyorsa NVIDIA almanız daha doğru olacaktır. Ama AMD de daha F/P bir ekran kartı ve daha iyi bir saf kas gücü sunuyor. Benim tercihim F/P ve saf kas gücü olmasından kaynaklı AMD oldu. Bu durumda sizin bütçeniz ve isteklerniz de önemli. Bütçem olsaydı ben 5070 Ti almayı tercih ederdim mesela.

7600X ile hem RX 9060 XT hem de 5060 Ti denedim. Şahsi fikrim 5060 Ti çok daha stabil çalışıyor. RX 9060 XT'de mikro tekleme sorunum vardı. Arkadaşta da aynı ekran kartı var, onda da mikro tekleme oluyor. Sadece onu rahatsız etmediği için öyle kullanmayı tercih etti. Eğer hassas bir gözünüz varsa, ekranda tekleme riski istemiyorum diyorsanız 5060 Ti tercih edin. Bütçe de yeterli ise tabi.

Bugüne kadar denediğim oyunlar;

BF1, Dying Light, Rainbow Six Siege, Resident Evil Village --> Hepsinde 5060 Ti daha akıcı bir oyun deneyimi sunuyor. Hiçbir sorun yok. 9060 ile mikro tekleme ve fps drop oluyordu. 9060 ile sadece Rainbow Six Siege biraz oynanabilir haldeydi.

CS2, Dead by daylight --> İkisinde de kötü. Oyun optimizasyonu, motoru vesaire kaynaklı olabilir. (5060 Ti almadan önce 3070 Ti ile denemiştim CS2'yi baya akıcıydı. Sadece oyuna da suç bulmamak lazım demek ki.)

Titanfall2 --> 5060 Ti'da sadece ara sıra görüntüde bozulma oluyor, 9060 ile hem micro tekleme hem de kasma oluyordu sürekli.

NOT: DLSS, MFG gibi NVDIA'nın Ai özelliklerinden faydalanmadan bu kıyasları yaptım. Ben zaten sabit 180 FPS ile oynuyorum. Bu yapay zekalar işime yaramıyor. Buna rağmen 5060 Ti tarafında ciddi bir fark var.

Son düzenleme:
En üst model ekran kartı bile olsa, AMD tercih etmezdim. Benim tercihim NVIDIA olurdu. Çok daha stabil sürücülere, çok daha iyi özelliklere sahip. Bu güne kadar masaüstü RTX 4080 ve Laptop 4060 GPU'ları dışında öyle aşırı aman aman üst düzey ekran kartları kullanmadım ancak kullandığım bu GPU'lardan sonuna kadar memnun kaldım. Gerek RTX, gerek Path Tracing, gerek DLSS, gerek FG teknolojileri olsun NVIDIA tarafında aşırı iyi çalışıyorlar. AMD alıp işi şansa bırakmak yerine biraz daha fazla para verip NVIDIA alırdım, en azından kafam rahat olurdu ve bu teknolojiler ile birlikte daha güçlü bir GPU kullanmış olurdum.

Öncelikle Vatan Bilgisayar'dan alacağım kartları, internet üzerinden alma şansım bulunmuyor. Ve Vatan Bilgisayar'da bu iki kart arasında yaklaşık 4.000-6.000 TL arası bir fiyat farkı var. Bu fiyat farkını vermeye değer mi?

Bu kartları düşünmemin sebebi 1080p oyunculuk. İlerleyen yıllarda 1440P'ye geçme ihtimalim var. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman sizce hangisi daha mantıklı?
Aradaki neredeyse %30'luk fiyat farkını vermeye değer mi gerçekten?

9060XT tabii ki, 5060 Ti alınmaz bu paralara.

Ben daha yeni sistem aldım 9070XTLI 5070 veya 9070XT seçicektim AMD'den yana kullandım hakkımı. Bugün PC'yi kuracağım alıp bakalım sorun olacak mı diye ama iki kart da da sorunlar olabiliyor 580 driverı da sorunluydu NVIDIA'nın. Ama performansları hakkında bakacaksak sanırım render/edit/yapay zeka ve rt/dlss tarzı şeyler sizi çekiyorsa NVIDIA almanız daha doğru olacaktır. Ama AMD de daha F/P bir ekran kartı ve daha iyi bir saf kas gücü sunuyor. Benim tercihim F/P ve saf kas gücü olmasından kaynaklı AMD oldu. Bu durumda sizin bütçeniz ve isteklerniz de önemli. Bütçem olsaydı ben 5070 Ti almayı tercih ederdim mesela.
Yazılım konusunda deneyimlerinizi duymak isterim. Yaklaşık 10 senedir AMD ekran kartı kullanmıyorum, yazılım konusunda AMD bıraktığım yerde mi yoksa ilerisine gidebilmiş mi merak ediyorum. Özellikle video kayıt ve stabillik konusunda.

Düzenli olmasa da arada sırada render ve edit işleriyle uğraşıyorum. RT çok ilgimi çekmese de kartın performansı el verirse ve akıcı bir deneyim sunarsa tabii ki kullanırım.

Fakat F/P konusunda AMD doğru tercih.

Fiyat farkı %30 da olsa şuanlk Nvidia tarafına daha yakınım.

Yazılım konusunda deneyimlerinizi duymak isterim. Yaklaşık 10 senedir AMD ekran kartı kullanmıyorum, yazılım konusunda AMD bıraktığım yerde mi yoksa ilerisine gidebilmiş mi merak ediyorum. Özellikle video kayıt ve stabillik konusunda.

Düzenli olmasa da arada sırada render ve edit işleriyle uğraşıyorum. RT çok ilgimi çekmese de kartın performansı el verirse ve akıcı bir deneyim sunarsa tabii ki kullanırım.

Fakat F/P konusunda AMD doğru tercih.

Fiyat farkı %30 da olsa şuanlk Nvidia tarafına daha yakınım.
Yazdığım mesajı okumadınız herhalde. Cevap belli değil mi?