RX 9060 XT Kernel Power 41 hatası

wweerrt

Çalışkan
2 hafta önce sıfır sistem kurdum. Rust, CS:GO ve Cyberpunk oyunlarında rastgele zamanlarda bilgisayarım kapanıp kendisini yeniden başlatıyor. Bir ara CS:GO oyununda harita yüklenme aşamasındayken de kapandı.

Olay görüntüleyicisine baktığım zaman Kernel Power Hatası alınıp kapandığını anladım. İnternette araştırdığımda güç kaynağı ve anakarttan şüpheleniliyor fakat sorunun hangisinde olduğunu nasıl anlayabileceğimi bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz? Sistemi aldıktan sonra Chipset ve BIOS güncelleştirmelerini yaptım.

Memtest86 ile RAM'leri EXPO açık şekilde test ettim bir sorun çıkmadı.

OCCT ile 1 saatlik Power stability testini yaptım. Test boyunca kapanıp açılma olmadı.

Test süresince dikkatimi çeken, anakartın +12V, +5V, +3.3V değerlerinin karşılıklarının daha düşük görünüyor olması oldu. Bu bir sorun olduğunun işareti olabilir mi?

Sistemimdeki parçalar:

Anakart: BIOSTAR B650MP-E Pro
Ekran Kartı: Sapphire Pulse RX 9060 XT 16 GB
İşlemci: Ryzen 5 7500F
RAM: 2x16 Patriot Viper Venom EXPO 6000MHz
M.2: Kioxia Exceria Pro 1TB
Kasa ve Güç Kaynağı: DeepCool CG540 750W 80+
İşlemci Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120

O hatayı sistem kapandığı için veriyor, Anakart voltajları yanlış raporluyor bu voltajlarla çalışma şansı yok sistemin, BIOS güncellemek lazım bunun için.

Kapanma şekli nasıl? Sistem kapanıp 2 saniye bekleyip geri mi açılıyor?

İnternette araştırdığımda güç kaynağı ve anakarttan şüpheleniliyor
Yok. O liste eksik olmuş. Birisi de ekran kartı olacak ki sizde de benim tavsiye etmediğim Sapphire ekran kartı var. 750W DeepCool PSU da sorunlu olabilir ama ben önce sorun Sapphire kaynaklı diyorum.

Başka kartla deneme şansınız var mı?

Sistem kapanmıyor, reset atıyor. Kapansa kesin PSU derdim. Reset atıyorsa ekran kartı da şüpheliler listesine giriyor. Sapphire olması da +1 vermemi sağlıyor.

Cyberpunk oyunlarında rastgele zamanlarda bilgisayarım kapanıp kendisini yeniden başlatıyor.

Arkadaş böyle ifade etmiş, bende tam anlayamadım gerçekleşme şeklini, eğer direkt reset atıyorsa iş biraz zor, tüm donanımlar yapabiliyor bunu.

Arkadaş böyle ifade etmiş, bende tam anlayamadım gerçekleşme şeklini, eğer direkt reset atıyorsa iş biraz zor, tüm donanımlar yapabiliyor bunu.

Yeniden başlatıyor.

BIOS güncellemek lazım bunun için.

BIOS güncellemesi yapmıştım aslında.

Fanı bozuk eski bir ekran katım var, onu hafta içi bir tamirciye götürüp tamir ettirmeyi deneyebilirim.

Bir ara CS:GO oyununda harita yüklenme aşamasındayken de kapandı.

Yeniden başlatma durumu çok rastgele oluyor. CS:GO'da hata vermeden önceki günlerde 2-3 el atmıştım sorun olmamıştı. Sonrasında oyunu açıp oyna dediğimde harita yüklenme ekranında ekran kapanıp bilgisayar kendisini yeniden başlattı. Sonraki günlerde tekrar oynamak için girdiğimde bir sorun olmadı.

Bire bir aynı sorunla uğraşıyorum şu an. Hiçbir testde sıkıntım yok oyun sırasında PC reboot atıp kernel 41 hatası veriyor ve çok fazla şeyle uğraştım. PSU değiştirdim GPU değiştirdim RAM değiştirdim. Artık son denediğim anakartı bir bilgisayarcı arkadaşa verdim o kontrol edecek işlemci sorunsa değiştireceğim. Defalarca format attım driver değiştirdim yok yine aynı.

Enteresan bir şekilde ikimizin de CPU fanı aynı ama onu da mı değiştirsem acaba?
7500F ve Palit 5060 kullanıyorum bu arada.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bugün, arkadaşın RTX 3060'ı ile denedim. Oyun oynarken yine yeniden başlatma sorunu oldu. Sorunun ekran kartından olmadığını anlamış oldum. Oyun oynamadığım zamanlarda hiç böyle bir sorunla karşılaşmıyorum.

Bu durumda başka bir PSU ile deneyiniz.

Sizden gelen yanıtın ardından kasayı aldığım yerle iletişime geçtim. PSU’yu incelemeleri için göndermemi istediler ve bir kargo kodu paylaştılar.

Fakat anakarttaki 24 pin güç kablosunu çıkartmayı beceremedim. Diğer kabloları tekrardan takıp sistemi bu şekilde kullanmaya devam ettim.

O günden bu yana yeniden başlatma hatasıyla karşılaşmamıştım. Bugün ise tam “Herhalde kablolardan biri tam oturmamıştı, sorun ondan kaynaklıymış.“ diye düşünmeye başlamışken, Rust'ta sunucu haritasının yüklendiği ekranda üst üste üç kez bilgisayar kendini yeniden başlattı (4. denemede oyunu oynayabildim.)

Bu sefer, ilk yeniden başlatmadan sonra HWiNFO ile log kaydı almaya başladım. Log dosyasını incelediğimde, +5V değerinin anlık olarak 0'a düştüğünü gördüm.

Olay görüntüleyicisine göre hata 19:53:14 de olmuş. Benim log kaydımdaki son veri 19:52:51 de girilmiş

Bu durum, hatanın sebebini biraz daha kesinleştirebilir mi? Sorunun PSU'dan kaynaklı olabileceğini daha net bir şekilde söyletebilir mi?

Merhaba, sorunum hala devam ediyor. Oyun oynamadığım sürece sorun olmadığından süreci biraz yavaş ilerletiyorum. (Son 7 günde 5 kere bilgisayar kendini yeniden başlatmış)

En son, PSU'yu göndereceğimi yazmıştım fakat 24 pin güç bağlantısını sökemediğim için PSU'yu servise gönderemedim. Yakınlarda bir bilgisayarcı buldum, 1-2 gün içinde kasayı direkt oraya götürmeyi düşünüyorum.

HWiNFO loglarını görselleştirdiğim site ise bu: https://www.logvisualizer.app/

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…