wweerrt

Çalışkan
2 hafta önce sıfır sistem kurdum. Rust, CS:GO ve Cyberpunk oyunlarında rastgele zamanlarda bilgisayarım kapanıp kendisini yeniden başlatıyor. Bir ara CS:GO oyununda harita yüklenme aşamasındayken de kapandı.

Olay görüntüleyicisine baktığım zaman Kernel Power Hatası alınıp kapandığını anladım. İnternette araştırdığımda güç kaynağı ve anakarttan şüpheleniliyor fakat sorunun hangisinde olduğunu nasıl anlayabileceğimi bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz? Sistemi aldıktan sonra Chipset ve BIOS güncelleştirmelerini yaptım.
1751710562302.webp

1751710602335.webp

Memtest86 ile RAM'leri EXPO açık şekilde test ettim bir sorun çıkmadı.
1751708968667.webp

OCCT ile 1 saatlik Power stability testini yaptım. Test boyunca kapanıp açılma olmadı.
1751709440823.webp

Test süresince dikkatimi çeken, anakartın +12V, +5V, +3.3V değerlerinin karşılıklarının daha düşük görünüyor olması oldu. Bu bir sorun olduğunun işareti olabilir mi?
1751709767427.webp

Sistemimdeki parçalar:

Anakart: BIOSTAR B650MP-E Pro
Ekran Kartı: Sapphire Pulse RX 9060 XT 16 GB
İşlemci: Ryzen 5 7500F
RAM: 2x16 Patriot Viper Venom EXPO 6000MHz
M.2: Kioxia Exceria Pro 1TB
Kasa ve Güç Kaynağı: DeepCool CG540 750W 80+
İşlemci Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120

O hatayı sistem kapandığı için veriyor, Anakart voltajları yanlış raporluyor bu voltajlarla çalışma şansı yok sistemin, BIOS güncellemek lazım bunun için.

Kapanma şekli nasıl? Sistem kapanıp 2 saniye bekleyip geri mi açılıyor?

İnternette araştırdığımda güç kaynağı ve anakarttan şüpheleniliyor
Yok. O liste eksik olmuş. Birisi de ekran kartı olacak ki sizde de benim tavsiye etmediğim Sapphire ekran kartı var. 750W DeepCool PSU da sorunlu olabilir ama ben önce sorun Sapphire kaynaklı diyorum.

Başka kartla deneme şansınız var mı?

O hatayı sistem kapandığı için veriyor, Anakart voltajları yanlış raporluyor bu voltajlarla çalışma şansı yok sistemin, BIOS güncellemek lazım bunun için.

Kapanma şekli nasıl? Sistem kapanıp 2 saniye bekleyip geri mi açılıyor?
Sistem kapanmıyor, reset atıyor. Kapansa kesin PSU derdim. Reset atıyorsa ekran kartı da şüpheliler listesine giriyor. Sapphire olması da +1 vermemi sağlıyor.

Arkadaş böyle ifade etmiş, bende tam anlayamadım gerçekleşme şeklini, eğer direkt reset atıyorsa iş biraz zor, tüm donanımlar yapabiliyor bunu.

Yeniden başlatıyor.

BIOS güncellemek lazım bunun için.

BIOS güncellemesi yapmıştım aslında.
1751716528142.webp

Başka kartla deneme şansınız var mı?

Fanı bozuk eski bir ekran katım var, onu hafta içi bir tamirciye götürüp tamir ettirmeyi deneyebilirim.

Bir ara CS:GO oyununda harita yüklenme aşamasındayken de kapandı.

Yeniden başlatma durumu çok rastgele oluyor. CS:GO'da hata vermeden önceki günlerde 2-3 el atmıştım sorun olmamıştı. Sonrasında oyunu açıp oyna dediğimde harita yüklenme ekranında ekran kapanıp bilgisayar kendisini yeniden başlattı. Sonraki günlerde tekrar oynamak için girdiğimde bir sorun olmadı.

Bire bir aynı sorunla uğraşıyorum şu an. Hiçbir testde sıkıntım yok oyun sırasında PC reboot atıp kernel 41 hatası veriyor ve çok fazla şeyle uğraştım. PSU değiştirdim GPU değiştirdim RAM değiştirdim. Artık son denediğim anakartı bir bilgisayarcı arkadaşa verdim o kontrol edecek işlemci sorunsa değiştireceğim. Defalarca format attım driver değiştirdim yok yine aynı.

Enteresan bir şekilde ikimizin de CPU fanı aynı ama onu da mı değiştirsem acaba?
7500F ve Palit 5060 kullanıyorum bu arada.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu durumda başka bir PSU ile deneyiniz.

Sizden gelen yanıtın ardından kasayı aldığım yerle iletişime geçtim. PSU’yu incelemeleri için göndermemi istediler ve bir kargo kodu paylaştılar.

Fakat anakarttaki 24 pin güç kablosunu çıkartmayı beceremedim. Diğer kabloları tekrardan takıp sistemi bu şekilde kullanmaya devam ettim.

O günden bu yana yeniden başlatma hatasıyla karşılaşmamıştım. Bugün ise tam “Herhalde kablolardan biri tam oturmamıştı, sorun ondan kaynaklıymış.“ diye düşünmeye başlamışken, Rust'ta sunucu haritasının yüklendiği ekranda üst üste üç kez bilgisayar kendini yeniden başlattı :) (4. denemede oyunu oynayabildim.)

Bu sefer, ilk yeniden başlatmadan sonra HWiNFO ile log kaydı almaya başladım. Log dosyasını incelediğimde, +5V değerinin anlık olarak 0'a düştüğünü gördüm.
1753568377669.webp

Olay görüntüleyicisine göre hata 19:53:14 de olmuş. Benim log kaydımdaki son veri 19:52:51 de girilmiş

1753568327429.webp

Bu durum, hatanın sebebini biraz daha kesinleştirebilir mi? Sorunun PSU'dan kaynaklı olabileceğini daha net bir şekilde söyletebilir mi?

Hort.

Hocam sorunu çözebildiniz mi?

Ayrıca HWiNFO ile kayıt aldığımda sizin ek fotoğraflarınızdaki gibi açıp göremiyorum. HWiNFO ile kayıt alma ve kaydı görme konusunda destek olur musunuz?

Bir sistemim var, eski sistemi yavaş yavaş upgrade ediyorum, sistem:

Ryzen 7 5800X
Gigabyte B450 Gaming X
G.Skill DDR4 3200MHz CL 16
Samsung 970 EVO Plus 250GB
Sapphire Pulse RX 9060 XT 16 GB
Stock Fan
Dark Sentinel Kasa + PSU

Kasa ve PSU beraberinde değiştireceğim. Soğutucu olarak da kasa değişiminden sonra Cougar Aqua 240mm ARGB takacağım.

Sorunum: Sistemimde GPU yoktu, 9060 XT'yi yeni aldım. Montaj gerçekleştirip temiz kurulum Windows 11 kurdum. Birçok oyuna "daha girerken" bile sistem yeniden başlatıyor kendini. Oyuna giremeden oluyor çoğu zaman. LoL gibi düşük bir oyunda arada sırada yapıyor. Örneğin Battlefield 1 oyununu hiç açamıyorum. World of Tanks oyununu bazen açarken, bazen kısa süre sonra hemen yeniden başlatıyor, ardından açamıyorum. Açılırken reset atıyor. Ama LoL'ü birkaç el oynadıktan sonra yeniden başlatıyor. Bir kere yeniden başlattıktan sonra bu olayı daha sık yapıyor.

5800X'in epey sitesinde sıcaklık sınırı 90 derece diyor ve maalesef CPB ve PBO kapalı olmasına rağmen 90 dereceyi geçiyor. Bu sebeple kapatma ihtimalini deneyeceğim.

Fakat PSU'dan da korkuyorum. 2017 yılında alınmış Dark Sentinel marka kasa ile beraber gelen 600 Watt'lık bir güç kaynağı. 5800X ve 9060 XT'yi rahatlıkla besleyecek kapasitede olmasına karşın sizinle aynı durum var mıdır diye kontrol etmek istiyorum. Yardımcı olur musunuz?

Edit: Galiba buldum ve kaydettim, hatta Generic Log Viewer isimli programdan açıp kontrol ettim. Tüm değerlere bakmama rağmen ekstrem bir durum göremiyorum. CPU sıcaklığının 90 dereceyi görmesi dışında bir durum yok gibi. Belirli sürelerde bu sıcaklık altında çalışıyor, yavaş yavaş bazı frekanslar düşüyor fakat kapattığı an 90'da bile değilmiş. Bu sebeple anlam veremiyorum.

Yardım edebilecekler için, kaydı alıp World of Tanks oyununda bir el oynamaya çalıştım. Bilgisayar toplam 7 küsur dakika çalışıp yeniden başladı. Tüm bu esnadaki kaydı gönderiyorum ve desteklerinizi bekliyorum. @Recep Baltaş

Drive Linki

Edit 2: Biraz önce de LoL oynarken yükleme ekranında siyah ekran kaldı, Alt+Tab atmaya çalıştığımda Opera ve diğer uygulamalar da tamamen siyah ekranda kaldı ve CTRL + ALT + DEL yapıp oturumu kapatıp yeniden açınca ancak düzeldi, devam ediyorum oynamaya...

Merhaba, sorunum hala devam ediyor. Oyun oynamadığım sürece sorun olmadığından süreci biraz yavaş ilerletiyorum. (Son 7 günde 5 kere bilgisayar kendini yeniden başlatmış)

En son, PSU'yu göndereceğimi yazmıştım fakat 24 pin güç bağlantısını sökemediğim için PSU'yu servise gönderemedim. Yakınlarda bir bilgisayarcı buldum, 1-2 gün içinde kasayı direkt oraya götürmeyi düşünüyorum.

HWiNFO loglarını görselleştirdiğim site ise bu: https://www.logvisualizer.app/