wweerrt

Çalışkan
2 hafta önce sıfır sistem kurdum. Rust, CS:GO ve Cyberpunk oyunlarında rastgele zamanlarda bilgisayarım kapanıp kendisini yeniden başlatıyor. Bir ara CS:GO oyununda harita yüklenme aşamasındayken de kapandı.

Olay görüntüleyicisine baktığım zaman Kernel Power Hatası alınıp kapandığını anladım. İnternette araştırdığımda güç kaynağı ve anakarttan şüpheleniliyor fakat sorunun hangisinde olduğunu nasıl anlayabileceğimi bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz? Sistemi aldıktan sonra Chipset ve BIOS güncelleştirmelerini yaptım.
1751710562302.webp

1751710602335.webp

Memtest86 ile RAM'leri EXPO açık şekilde test ettim bir sorun çıkmadı.
1751708968667.webp

OCCT ile 1 saatlik Power stability testini yaptım. Test boyunca kapanıp açılma olmadı.
1751709440823.webp

Test süresince dikkatimi çeken, anakartın +12V, +5V, +3.3V değerlerinin karşılıklarının daha düşük görünüyor olması oldu. Bu bir sorun olduğunun işareti olabilir mi?
1751709767427.webp

Sistemimdeki parçalar:

Anakart: BIOSTAR B650MP-E Pro
Ekran Kartı: Sapphire Pulse RX 9060 XT 16 GB
İşlemci: Ryzen 5 7500F
RAM: 2x16 Patriot Viper Venom EXPO 6000MHz
M.2: Kioxia Exceria Pro 1TB
Kasa ve Güç Kaynağı: DeepCool CG540 750W 80+
İşlemci Soğutucu: Thermalright Phantom Spirit 120

Hocam, hort, bir gelişme var mıdır?

Benim sorunum devam ediyor, 1 hafta içinde yeni kasa alıp sıvı soğutma takıp deneyeceğim. Buraya da güncelleme şeklinde ekleyeceğim.

Lian Li Lancool 216 Airflow Focus model kasa almayı planlıyorum. Elimde de Cougar Aqua 240mm ARGB sıvı soğutma mevcut, onu kullanacağım. Ryzen 7 5800x i idare eder bir soğutma sağlar diye düşünüyorum. Yine elimde Thermal Grizzly Kyronaut termal macun mevcut, onunla da destekleyeceğim.

HWInfo değerlerinde hiçbir aksi durum göremiyorum. PSU kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Kasa ve soğutma değişiminden sonra sorun devam ederse artık PSU'da değiştireceğim.

Ağustos ayında bir bilgisayarcıya götürdüm durumu ve yaptıklarımı anlatıp, onlarda 1 hafta boyunca test yaptılar. Dediklerine göre başka bir PSU ile test ettiklerinde de aynı hatayı almaya devam etmişler fakat, PSU değiştirip denediklerine pek inandığım söylenemez. 6. gün BIOS eskiymiş deyip BIOS güncellemesi sonrası sorun çözüldü deyip 7. günde bana teslim etiler kasayı.

Fakat teslim aldıktan sonra CS:GO girdiğimde aynı sorunla tekrar karşılaştım. Sorun çözülemedi yani. Hangi parçadan olduğuna emin olamadığım içinde parçaları garantiye göndermedim.

Hatanın oyun oynamazken ve küçük oyunlarda ortaya çıkmaması normal işlerimi yapmamı engellemediğinden ve sıklığı şu sıralar çok seyrek olduğu için PC'yi bu şekilde kullanmaya devam ediyorum.

Ağustos'tan sonra bilgisayar başına oyun oynamak için fırsat olmadı. Bu hafta itibari oyun oynama başladım, bu 1 hafta boyunca yeniden başlatma hatası ile karşılaşmadım, bakalım ne zaman denk gelecek yine :)

Hocam, hort, bir gelişme var mıdır?

Benim sorunum devam ediyor, 1 hafta içinde yeni kasa alıp sıvı soğutma takıp deneyeceğim. Buraya da güncelleme şeklinde ekleyeceğim.

Lian Li Lancool 216 Airflow Focus model kasa almayı planlıyorum. Elimde de Cougar Aqua 240mm ARGB sıvı soğutma mevcut, onu kullanacağım. Ryzen 7 5800x i idare eder bir soğutma sağlar diye düşünüyorum. Yine elimde Thermal Grizzly Kyronaut termal macun mevcut, onunla da destekleyeceğim.

HWInfo değerlerinde hiçbir aksi durum göremiyorum. PSU kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Kasa ve soğutma değişiminden sonra sorun devam ederse artık PSU'da değiştireceğim.

Ben de yazayım, benim hatam yüksek sıcaklık kaynaklıydı. Lancool 216 yerine indirim denk getirip Lancool 207 Digital aldım. Sıvı soğutma olarak da Cougar Aqua 240'ımda pompa arızası oluştu, bu sebeple bir de Arctic Liquid Freezer III Pro - 240mm aldım.

Stress testleri ve OCCT ile Power testi açtım. Sıfır sıkıntı çalışıyor sistemim.

Ağustos ayında bir bilgisayarcıya götürdüm durumu ve yaptıklarımı anlatıp, onlarda 1 hafta boyunca test yaptılar. Dediklerine göre başka bir PSU ile test ettiklerinde de aynı hatayı almaya devam etmişler fakat, PSU değiştirip denediklerine pek inandığım söylenemez. 6. gün BIOS eskiymiş deyip BIOS güncellemesi sonrası sorun çözüldü deyip 7. günde bana teslim etiler kasayı.

Fakat teslim aldıktan sonra CS:GO girdiğimde aynı sorunla tekrar karşılaştım. Sorun çözülemedi yani. Hangi parçadan olduğuna emin olamadığım içinde parçaları garantiye göndermedim.

Hatanın oyun oynamazken ve küçük oyunlarda ortaya çıkmaması normal işlerimi yapmamı engellemediğinden ve sıklığı şu sıralar çok seyrek olduğu için PC'yi bu şekilde kullanmaya devam ediyorum.

Ağustos'tan sonra bilgisayar başına oyun oynamak için fırsat olmadı. Bu hafta itibari oyun oynama başladım, bu 1 hafta boyunca yeniden başlatma hatası ile karşılaşmadım, bakalım ne zaman denk gelecek yine :)
Bu sorun başta PSU olmak üzere ekran kartı, işlemci, RAM-EXPO, nadiren anakart nedeniyle oluyor. Yazılımsal nedenleri de olduğu söyleniyor bu kernel power hatasının ama çok katılmıyorum. PSU'dan olduğu zaman genelde boştayken değil de yükteyken kendini gösterir. Reset atma-kapanma-mavi ekran şeklinde farklı varyasyonları var. Sizin durumunuzda sıkıntının ekran kartında olması muhtemel gibi görünüyor. Başka bir kart ile denediniz mi ya da iGPU dahili grafik birimi ile denediniz mi oyunları ekran kartını devre dışı bırakıp? Ek olarak sıcaklıkları da takip edin, VRAM-Hotspot sıcaklıkları, Hotspot raporlanmayabiliyor bazı modellerde. CPU ve ekran kartı sıcaklıkları kontrol altında olduğundan emin olmanız gerekiyor. BIOS kaynaklı da olabilir ama onu güncellemişsiniz, tek RAM deneyiniz 2 RAM slotu varsa kartınızda en soldaki, 4 RAM slotu varsa soldan 2. slotta. @wweerrt

7500F'de dahili grafik birimi olmadığından farklı bir GPU ile denemenizi tavsiye ederim. Biostar anakart da hiç güven vermiyor açıkçası.

@wweerrt İşlemci de şüpheliler listesinde. Farklı bir prizde denediniz mi evdeki? Tek RAM ile deneyiniz dediğim gibi, nadir de olsa anakart kaynaklı olma ihtimali var her zaman. Ekran kartı ve PSU dışlandıysa. Farklı bir M.2 SSD deneyebilirsin belki.