Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

Bir süre uğraşacağım. Çözemesem alışmaya çalışacağım. İkisini de yapamazsam, elimde eski bir Nvidia kart var, onu takıp deneyeceğim. Eğer onda da benzer şeyler olursa, tamamen bırakıp o şekilde kendimi alıştırmaya çalışacağım. Ama eğer sorun yapmazsa, elimdekini satar, RTX 5070 ya da 5070 Ti modeline geçerim. Ekranımın akıcı olmamasından nefret ediyorum; bu gerçekten çok rahatsız edici bir şey. Bir çok yer de gördüğüm kadarıyla iki taraftada bu sorun var kimisinda daha az yaşayan var kimisinda daha çok. Tamamen şansa dönüştü bu yeni kartlar.

Bir süre uğraşacağım. Çözemesem alışmaya çalışacağım. İkisini de yapamazsam, elimde eski bir Nvidia kart var, onu takıp deneyeceğim. Eğer onda da benzer şeyler olursa, tamamen bırakıp o şekilde kendimi alıştırmaya çalışacağım. Ama eğer sorun yapmazsa, elimdekini satar, RTX 5070 ya da 5070 Ti modeline geçerim. Ekranımın akıcı olmamasından nefret ediyorum; bu gerçekten çok rahatsız edici bir şey. Bir çok yer de gördüğüm kadarıyla iki taraftada bu sorun var kimisinda daha az yaşayan var kimisinda daha çok. Tamamen şansa dönüştü bu yeni kartlar.
Evet öyle, dediğim ayarları deneyin ekstra. Afterburner'den GPU kısmını kapatın güç voltaj kısmını, dengeli güç planı kullanın vs. Deneme-yanılma bundan sonrası. RAM kısmını da attım, öyle deneyin zararı olmaz.

Bendeki 2x16 arkadaşımda da aynı sistemin 1x16 hali var. O memnun sistemden.

Arkadaşıma bu videoyu attım:

Videoda ona göre ara ara donma var ama devamlı olan bir şey değil yani normal buldu. Bazen diyorum bizim gözler mi çok hassas. Gerçi iki yıldır bu sorunla uğraştığımdan illaki algıda seçicilik yapıyorumdur o ayrı bir konu. Ama bana göre oldukça rahatsız edici bir şey.

Videoda çok fena takılıyor. Ben bu takılmayı sadece Black myth Wukong da bazı yerlerde yaşadım. Onda da zaten oyun sorunlu. Direkt stutter sorunu var oyunda. Özellikle bazı bölgeler bozuk.
3080, 4070 Super, 4070 Ti super, RX570, RX 6600 XT vs hiçbir sistemde böyle bir sorun yaşamadım. 5600 ve 7800X3D gibi işlemcilerde kullandım. XMP açık veya kapalı böyle bir takılma olmadı. Ramlerde EXPO desteği yok bu arada. Videodakini telefondan bile rahatça gördüm o derece anlaşılıyor. Buna AMD kronik sorunu diyorlar ama böyle bir sorun olsa herkes fark eder. Bence bu sürücüden çok donanım bazlı bir soruna benziyor. Kronik denilen şey herkeste olur, ben dahil birçok kişide böyle bir sorun yok.

,
AMD kronik sorunu bu, Intel'de bu sorunlar yok, AMD için geçerli bunlar. 14700K'da sıfır problem mesela ama AMD'de oyun oynatmıyor arada devamlı drop giriyor.

Dostum geçende dedim bana inanmayacaksın belki ama bende böyle bir sorun yok. Üstte dediğim gibi sadece Black myth Wukong da bu problemi yaşadım. O da oyunun sorunundan kaynaklı. Bazı bölgelerde yağ gibi akarken bazı bölgelerde stutter oluyor. Videodaki ciddi bir sorun zaten herkes fark eder. Kendi deneyimimi geçtim gören göz var izan var. Bunu saklayamazsın, böyle bir sorun olsa forumlar taşardı. Bilinçsiz kullanıcı bile bunu görür. Zaten %1 ve %0.1 FPS yerlerde geziyor videoda.

Videoda çok fena takılıyor. Ben bu takılmayı sadece Black myth Wukong da bazı yerlerde yaşadım. Onda da zaten oyun sorunlu. Direkt stutter sorunu var oyunda. Özellikle bazı bölgeler bozuk.
3080, 4070 Super, 4070 Ti super, RX570, RX 6600 XT vs hiçbir sistemde böyle bir sorun yaşamadım. 5600 ve 7800X3D gibi işlemcilerde kullandım. XMP açık veya kapalı böyle bir takılma olmadı. Ramlerde EXPO desteği yok bu arada. Videodakini telefondan bile rahatça gördüm o derece anlaşılıyor. Buna AMD kronik sorunu diyorlar ama böyle bir sorun olsa herkes fark eder. Bence bu sürücüden çok donanım bazlı bir soruna benziyor. Kronik denilen şey herkeste olur, ben dahil birçok kişide böyle bir sorun yok.

Dostum geçende dedim bana inanmayacaksın belki ama bende böyle bir sorun yok. Üstte dediğim gibi sadece Black myth Wukong da bu problemi yaşadım. O da oyunun sorunundan kaynaklı. Bazı bölgelerde yağ gibi akarken bazı bölgelerde stutter oluyor. Videodaki ciddi bir sorun zaten herkes fark eder. Kendi deneyimimi geçtim gören göz var izan var. Bunu saklayamazsın, böyle bir sorun olsa forumlar taşardı. Bilinçsiz kullanıcı bile bunu görür. Zaten %1 ve %0.1 FPS yerlerde geziyor videoda.
Birçok sebebi var, denemesi lazım tek tek. Afterburner'in kendisi de bunu yapıyor, yüksek performans güç planı da yapıyor. RAM kendisi de yapar, optimize edip bakması lazım. Elektriksel problem de olabilir, liste çok uzun. RAM mevzusu FPS ve %1 artırıyor, eğer sizde artırmamışsa paylaşın tüm sistem detayını, oradan ilerleyelim. Bu bir bütün çünkü, kanıtlanmış bir şey, 6000 MT/s için global Hynix değerleri var, üstüne Nitro açıyorsun bir de IMC el verdiği ölçüde. Ben şu anda dümdüz EXPO açtığımda mikro takılma fark ediyorum mesela. Bu videodaki gibi tabi değil, bu biraz abartı. Tek tek denemesi lazım dediğim şeyleri.

Optimize edilmiş bir RAM ile dümdüz EXPO arasında fark olmaması akıl alır değil yani. Bu konuyla alakası çok olmayabilir de her stutter konusunda mümkün olduğunca RAM ayarlatmaya çalışıyorum, çünkü yapması çok zor değil.

Oyun motorları zaten sıkıntılı ama 14700K'da bu problemlerin hiçbiri yoktu, 3D işlemciler piyasaya sürüldüğünden beri herkes stutterden dert yanıyor zaten, forumlar doldu taştı. Direkt olarak X870 Tomahawk kullandım mesela 7800X3D ile, bunu aratırsan şikayetlerin yarısı stutter olduğu ile alakalı. Birçok sebep var yani, bende bu videodaki gibiydi Tomahawk'ta mesela, büyük ihtimal Beta BIOS kaynaklıydı.

Valla ben arkadaşın dediği ram ayarlarını deneyeceğim ki ayarla cozulebilecek bir şey olduğuna pek inanmiyorum, sonrasında müsait olduğunda arkadaşımın evine götürüp kasayı orada deneyeceğim. Sorunsuz ise evin elektriği sıkıntı demektir.. Orada da gecmezse arkaşın Rtx 3070 ekran kartını takıp deneriz. Düzelirse AMD kaynaklı bir sorun var demektir. Öyle geçerse ust segment olsun cart curt demeden RTX düzgün çalışacak bir ekran kartı satın alırım. Ben bıktım artık stutter sorunundan. Nvdia'sından Amd'sine hep mi bana denk geliyor kusurlu ürünler anlamadım gitti.

Valla ben arkadaşın dediği ram ayarlarını deneyeceğim ki ayarla cozulebilecek bir şey olduğuna pek inanmiyorum, sonrasında müsait olduğunda arkadaşımın evine götürüp kasayı orada deneyeceğim. Sorunsuz ise evin elektriği sıkıntı diyeceğim. Orada da gecmezse onda Rtx 3070 vs. var onu takar onu deneriz. Öyle geçerse ust segment olsun cart curt demeden o ekran kartını satın alırım. Ben bıktım artık stutter sorunundan. Nvdia'sından Amd'sine hep mi bana denk geliyor kusurlu ürünler anlamadım gitti.. Dile kolay iki sene üç farklı ürün denemisim ya...
Tam anlamıyla çözmez, sadece iyileştirir. Videoda abartı bir durum mevcut, ama Afterburner'den GPU ile alakalı kısımları kapat söylediğim ekstra, öyle bak bir. Bir de başka priz, başka evde dene dediğin gibi. Bu mevzu PSU-SSD falan her şeyden çıkabiliyor. Ben X870 Tomahawk'ı sattım bu yüzden ve sorun düzeldi mesela.

Bu mevzu basit ve herkes yapabilir ondan anlatıyorum ben. 15-20 tane zaman giriyorsun, zaten totalde 3 voltaj var. Bir de Nitro mevzusu var. 3D işlemcide çok etki etmez cache miktarından dolayı ama 7600x'de belirgin artış görürsün CPU tabanlı oyunlarda özellikle. Düz EXP açmak için bir sebebin yok eğer RAM Hynix ise, zaten Micron Samsung ise EXPO açabilirsin sadece. @SunseTTime

Stutter denince akla hep ilk RAM gelir, tüm PC'ciler de ilk RAM değişimi yaparlar, sonra PSU-GPU-SSD diye uzar gider liste. En son anakarta kadar gelirsin. AM5 platformunda 6000 CL 30 için optimize edersen ekstra kazancın oluyor, mikro takılmalar azalıyor. Videodaki sorun büyük ihtimal Afterburner yarattığı sıkıntıdan bile olabilir ya da elektriksel olabilir.

Birçok sebebi var, denemesi lazım tek tek. Afterburner'in kendisi de bunu yapıyor, yüksek performans güç planı da yapıyor. RAM kendisi de yapar, optimize edip bakması lazım. Elektriksel problem de olabilir, liste çok uzun. RAM mevzusu FPS ve %1 artırıyor, eğer sizde artırmamışsa paylaşın tüm sistem detayını, oradan ilerleyelim. Bu bir bütün çünkü, kanıtlanmış bir şey, 6000 MT/s için global Hynix değerleri var, üstüne Nitro açıyorsun bir de ımc el verdiği ölçüde. Ben şu anda dümdüz EXPO açtığımda mikro takılma fark ediyorum mesela. Bu videodaki gibi tabii değil, bu biraz abartı. Tek tek denemesi lazım dediğim şeyleri.

Optimize edilmiş bir RAM ile dümdüz EXPO arasında fark olmaması akıl alır değil yani. Bu konuyla alakası çok olmayabilir de her stutter konusunda mümkün olduğunca RAM ayarlatmaya çalışıyorum, çünkü yapması çok zor değil.

Oyun motorları zaten sıkıntılı ama 14700K'da bu problemlerin hiçbiri yoktu, 3D işlemciler piyasaya sürüldüğünden beri herkes stutterden dert yanıyor zaten, forumlar doldu taştı. Direkt olarak X870 Tomahawk kullandım mesela, bunu aratırsan şikayetlerin yarısı stutter olduğu ile alakalı. Birçok sebep var yani, bende bu videodaki gibiydi Tomahawk'ta mesela, büyük ihtimal beta BIOS kaynaklıydı.

Optimize edilmiş RAM ile EXPO arasında fark olmaz demiyorum. Tabii ki olur hatta gözle görülür fark bile olur benim demek istediğim stutter sorunu. Ayar çekmek her zaman daha iyidir, siz beni yanlış anlıyorsunuz. Stok ayar, XMP ve özel ayarları denedim, üçünde de böyle takılmalar yoktu. Sürekliyi geçtim arada bir takılma olsa yine rahatsız eder. İlla videodaki kadar olmasına gerek yok yani. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.

@SunseTTime Sadece Hynix ise verdiğim voltaj ve zamanları uygula. Micron-Samsung açamaz hiçbirini.

Optimize edilmiş RAM ile EXPO arasında fark olmaz demiyorum. Tabii ki olur hatta gözle görülür fark bile olur benim demek istediğim stutter sorunu. Ayar çekmek her zaman daha iyidir, siz beni yanlış anlıyorsunuz. Stok ayar, XMP ve özel ayarları denedim, üçünde de böyle takılmalar yoktu. Sürekliyi geçtim arada bir takılma olsa yine rahatsız eder. İlla videodaki kadar olmasına gerek yok yani. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.
Anladım onda sorun yok. Videodaki durum abartı zaten. Sadece şans verip RAM'leri de ayarlasın, zaten %100 boot edecek zamanlar tüm Hynix RAM'ler için. Bir sürü çözüm önerisi yazdım, tek tek denemesi lazım. Ben kendi adıma konuşursam X870 Tomahawk'tan kurtulunca stutter sorunu çözüldü. Videodaki gibiydi aynı benim çoğu oyunda. Ekstra bu Afterburner'de GPU Power izlememesi lazım, onu da izliyor. Liste çok uzun kısaca.

Sizin GPU 5090'dır 1000 FPS ve %1'ler 300-400'dür, 6000 CL 26 çok sıkı ayarlasan da zaten 1050 FPS olacak 300'den 350-400 çıkacak %1 FPS. Onu zaten hissetmen mümkün değil mesela. Ama belirgin bir kazanç var. Benim çabalama sebebim o. Düz EXPO stutter sebebi çoğu sistemde ama bu denli değil. Bunun başka sebepleri var. Tek tek yazdım kendisine.

Düz EXPO açınca FPS oyunlarında ara ara drop giriyor bende şu anda, hikaye oyunlarda çok nadir. Sistemden sisteme de değişir bu durum.

14700K kullandım birkaç ay, onda bu Afterburner Power Monitoring ya da High performance güç planı hiçbir sıkıntı yapmazken ne zaman ki 3D'ye geçtim, dümdüz droplamaya başladı oyunlar, ta ki bu 2 ayarı kapatana kadar. AMD'ye gıcık olma sebebim benim o en başından. Biraz optimizasyon gerekiyor, oyun motorları zaten problem ona laf yok. Ama liste çok uzun, bu stutter mevzusundan kurtulmak biraz şans işi.

Son düzenleme:
@SunseTTime Sadece Hynix ise verdiğim voltaj ve zamanları uygula. Micron-Samsung açamaz hiçbirini.

Anladım onda sorun yok. Videodaki durum abartı zaten. Sadece şans verip RAM'leri de ayarlasın, zaten %100 boot edecek zamanlar tüm Hynix RAM'ler için. Bir sürü çözüm önerisi yazdım, tek tek denemesi lazım. Ben kendi adıma konuşursam X870 Tomahawk'tan kurtulunca stutter sorunu çözüldü. Videodaki gibiydi aynı benim çoğu oyunda. Ekstra bu Afterburner'de GPU Power izlememesi lazım, onu da izliyor. Liste çok uzun kısaca.

Sizin GPU 5090'dır 1000 FPS ve %1'ler 300-400'dür, 6000 CL 26 çok sıkı ayarlasan da zaten 1050 FPS olacak 300'den 350-400 çıkacak %1 FPS. Onu zaten hissetmen mümkün değil mesela. Ama belirgin bir kazanç var. Benim çabalama sebebim o. Düz EXPO stutter sebebi çoğu sistemde ama bu denli değil. Bunun başka sebepleri var. Tek tek yazdım kendisine.
Baktığında RAM'in sorunlu olması en iyi seçenek olur benim için. Elektrik sorununu çözmek zor, elektrikçiyi aradım dün UPS öneriyor (zaten aldım 1100V Line-interactive), başka forumlarda emc filtre gibi bir şey gerektiğini okumuştum elektrikçinin haberi yok böyle bir şeyden. O yüzden bu en kötü senaryo olur benim için. Ekran kartı sorunlu ise o da çözülür ama ciddi bir masraf. Sistemin yarısı ekran kartı idi zaten ama bir şekilde çözeceğiz inanıyorum.

Düz EXPO açınca FPS oyunlarında ara ara drop giriyor bende şu anda, hikaye oyunlarda çok nadir. Sistemden sisteme de değişir bu durum.
4070 ti super ve 7800x3d kullanıyorum. %1 300-400 falan değil. Keşke öyle olsa. Tabii rekabetçiden bahsediyorsan bilemem, ona hiç bakmamıştım. Hikayeli oyunlardan söz ediyorum ben.