Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

Hocam şimdi şöyle öncelikle bu bulduğum çözüm önerisi tüm oyunlarda hala işe yaramıyor ama denemeye değer olduğunu düşünüyorum.

Şimdi fps sınırı koymazsak kağıt üzerinde sistem güçlü olduğu için fps oyunlarında 300-550 fpsleri görebiliyor, ve ne yazık ki bu ciddi bir aralık, artıp azalmalarda akiciliga dair hiçbir şey kalmıyor. Gönül ister ki başkalarının oynadığı gibi fps limiti koymayalım, ama biz koydugumuz halde tekleme sorunu yaşıyoruz o yüzden böyle bir lüksümüz yok önce bunu belirtmek istedim. Yapacağın adımlara gelecek olursak;

Freesync özelliğini hem monitorden hem de amd radeondan kapatmalisin. Ve monitörün kaç hertz ise o değerin bir azına fps'i sabitlemelisin. Harici olarak oyun içi vsync açmalısın.

Bunu yaptıktan sonra gelişme gördüğüm oyunlar;

Rainbow six siege -> freesync ile ekranda donuslerde tekleme ve piksellenme kare kare kopmalar gözüme carpiyordu, vsync geçince %90 oranında azaldı. Yani baktığında en azından drop, ciddi bir tekleme kasma olmadan oynattı. Tabi zaman zaman ufak teklemeler gözüme carpti ama oyunun akışını bozacak kadar değildi diyebilirim.

Dying Light -> freesync ile vsync arasında çok bir fark göremedim. Zaten en stabil çalışan oyun buydu. O yuzden gelişme varsa da minimal oldu.

Resident evil Village -> bu da frametime ip gibi olduğu halde donuslerde gözümü rahatsız eden bir oyun olmuştu. Vsync ile %90 oranında sorunlar gitti, oynanabilir düzeye geldi diye dusunuyorum.

Bf1 (offline) -> bu da zaten hep akıcı idi. O yuzden fark göremedim.

Bf1 (online) -> bu düzelmedi

Titanfall2 (online ve offline) -> bu düzelmedi

Cs2 -> bu rezaletti. Saydigim diğer oyunlarda fps drop olmuyor titanfall2 online modda illa biraz düşmeler oluyordu ama geri toparliyordu. Cs2 çok dengesiz bunda biraz oyun kaynaklı belli.

Toparlayacak olursak ürün oyunlarda kesinlikle beklenti altı performans veriyor. Kasayı arkadaşın evinde ve ondaki rtx ekran karti ile test edince sorun varsa anlayabilecegim. Şu an ne desem boş. Ama dediğim gibi bir dene, tahminimce özellikle hikayeli oyunlarda iyileşme fark edeceksin. Bu arada sendeki sistem de mi rx 9060 xt idi?
Rx 9070 XT kullanıyorum ben, Assassins creed Vallhalla da sürekli olarak micro stuttrring var ama mesela God Of War oyununda hiç yok dümdüz bir ip gibi 0.0 çizgisi oluşuyor. Aynı şekilde Hellblade 2 oyununda da bir sorun yok.

Kart veya bilgisayar parçalarından bir tanesi resmen oyun seçiyor. Çözüm muhtemelen sürücü güncellemesi veya oyun optimizasyonu olur onunda gelmesi çok zor gibi böyle kalakaldım. Ben de FPS limiti koymakta bir işe yaramadı bu arada, cs2 falan ben de akıcı. Muhtemelen kartlar neye optimize ise onu rahat oynuyoruz. Şunuda ekleyeyim micro stuttering sorunumun neyden kaynaklı olduğunu buldum; %99 FPS düşüp çıktığı için micro stuttering yapıyor, bire bir zamanlamasına baktım. Geriye bunu engellemek nasıl mümkün olabilir onu bulmak kaldı.

Son düzenleme:
Rx 9070 XT kullanıyorum ben, Assassins creed Vallhalla da sürekli olarak micro stuttrring var ama mesela God Of War oyununda hiç yok dümdüz bir ip gibi 0.0 çizgisi oluşuyor. Aynı şekilde Hellblade 2 oyununda da bir sorun yok.

Kart veya bilgisayar parçalarından bir tanesi resmen oyun seçiyor. Çözüm muhtemelen sürücü güncellemesi veya oyun optimizasyonu olur onunda gelmesi çok zor gibi böyle kalakaldım. Ben de FPS limiti koymakta bir işe yaramadı bu arada, cs2 falan ben de akıcı. Muhtemelen kartlar neye optimize ise onu rahat oynuyoruz. Şunuda ekleyeyim micro stuttering sorunumun neyden kaynaklı olduğunu buldum; %99 FPS düşüp çıktığı için micro stuttering yapıyor, bire bir zamanlamasına baktım. Geriye bunu engellemek nasıl mümkün olabilir onu bulmak kaldı.
Senin anakartın neydi, RAM çok karışık değil aslında, lokasyonları yazmıştım neyin nerde olduğunu, frametime hangi programla izliyorsunuz bir de, Afterburner'den GPU ile alakalı güç, voltaj izlemeyi kapatın, o da yapıyor bazı oyunlarda. Bu sorunu çözmek ikiniz için de zor. Başka evde-prizde-monitörde vesaire deneyin, ssd-gpu da değişip deneyin hatta, böyle böyle devam etmeniz gerekli. @SunseTTime @Easley

Senin anakartın neydi, RAM çok karışık değil aslında, lokasyonları yazmıştım neyin nerde olduğunu, frametime hangi programla izliyorsunuz bir de, Afterburner'den GPU ile alakalı güç, voltaj izlemeyi kapatın, o da yapıyor bazı oyunlarda. Bu sorunu çözmek ikiniz için de zor. Başka evde-prizde-monitörde vesaire deneyin, ssd-gpu da değişip deneyin hatta, böyle böyle devam etmeniz gerekli. @SunseTTime @Easley
Asus B650M-R, Adrenalinden izliyorum metrikleri. Akşam tekrar ayrıntılı testler yapacağım, çözüm bulabilirsem buraya yazarım.

Aslında zaten ben de onu demeye çalışıyordum. Mesela oyunda fps 300,500'lere çıkabilecekken ben 179'a sabitliyorum. Grafik ayarlarını da biraz düşürüyorum ki fps sabit sabit 179 ilerleyebilsin düşmesin. Bu taktik R6, dying light ve resident evil da işe yaradı. Çünkü 179'a çakılı oynanabiliyor.. Ama cs2, bf1 online ve titanfall2'de durum böyle değil. Dediğin gibi oyun optimizasyonu da etkiliyor. Bence şu anlık tamamen bir çözüm yok. Böyle birkaç oyunu stabil, birkaç oyunu sorunlu oynayacağız bir müddet.

Evet benim için geriye bir o kaldı. Farklı lokasyon ve gerekiyorsa farklı bir ekran kartı ile test...

Asus B650M-R, Adrenalinden izliyorum metrikleri. Akşam tekrar ayrıntılı testler yapacağım, çözüm bulabilirsem buraya yazarım.
Asus için RAM ayarlar kolay direkt ai tweaker'de zaten, deneyebilirsin Hynix için. Ama sistem açılmazsa vesaire clear cmos yapman gerekli clrtc adlı 2 pinden.
Aslında zaten ben de onu demeye çalışıyordum. Mesela oyunda fps 300,500'lere çıkabilecekken ben 179'a sabitliyorum. Grafik ayarlarını da biraz düşürüyorum ki fps sabit sabit 179 ilerleyebilsin düşmesin. Bu taktik R6, dying light ve resident evil da işe yaradı. Çünkü 179'a çakılı oynanabiliyor.. Ama cs2, bf1 online ve titanfall2'de durum böyle değil. Dediğin gibi oyun optimizasyonu da etkiliyor. Bence şu anlık tamamen bir çözüm yok. Böyle birkaç oyunu stabil, birkaç oyunu sorunlu oynayacağız bir müddet.

Evet benim için geriye bir o kaldı. Farklı lokasyon ve gerekiyorsa farklı bir ekran kartı ile test...
Başka evde-monitörde vesaire dene, ssd falan da bazen çıkabiliyor dram'siz tek ssd kullanıyorsan windows+oyun için.

Ben genel olarak o kadar yüksek FPS'leri göremiyorum tüm ayarları fullediğim için, en fazla 230 civarı gördüm şimdiye kadar. Benim bilgisayarda yazılımsal olarak bir problem var gibi geliyor bana, akşam dediklerimi yaptığımda bir sürü oyunu yağ gibi akıcı şekilde oynamıştım, sonra tekrar bozuldu. Akşam tekrar testler yapacağım umarım çözebilirim.

Ben genel olarak o kadar yüksek FPS'leri göremiyorum tüm ayarları fullediğim için, en fazla 230 civarı gördüm şimdiye kadar. Benim bilgisayarda yazılımsal olarak bir problem var gibi geliyor bana, akşam dediklerimi yaptığımda bir sürü oyunu yağ gibi akıcı şekilde oynamıştım, sonra tekrar bozuldu. Akşam tekrar testler yapacağım umarım çözebilirim.
Bu dediğiniz bana çok tanıdık geliyor. Geçenlerde 15-20dk akıcı cs2 oynamıştım, dün baktığımda yine rezaletti. :)

Asus için RAM ayarlar kolay direkt ai tweaker'de zaten, deneyebilirsin Hynix için. Ama sistem açılmazsa vesaire clear cmos yapman gerekli clrtc adlı 2 pinden.

Başka evde-monitörde vesaire dene, ssd falan da bazen çıkabiliyor dram'siz tek ssd kullanıyorsan windows+oyun için.
Hali hazırda kullandığım monitörü götürmeyi düşünmüyorum test amaçlı. Çünkü başta LG Ultragear 27GS75Q-B 27'' 2K bir monitör alıp denedim ondaki sorunlar şu anki Asus Rog Strix XG259CS FHD model monitörde birebir aynı devam ediyor. O yüzden monitör kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Sadece kasayı götüreceğim dediğiniz gibi. Baktık lokasyon ve ekran kartı değişikliği fayda etmiyor, 2x16 ramleri tek tek takıp vs. de deneriz. Ama ssd testi zor oyunlar orada yüklü tek 1tb ssd var onu test edemem gibi duruyor. Ama büyük oranda eleme yapılabilecek..

NOT: Yabancı forumlara az göz gezdirdim rx 9060 xt ve 9070 için çeşitli stutter sorunu dile getirilmiş. Ama tabi dört beş kişi. Onca kullanıcısı varken dört beş kişi bu şikayetlerde bulununca da kronik bir sorun var demek yanlış olur. Önce kendimiz kaynaklı olan sorunları eleyeceğiz. Sonrasında bakacağız artık.

@Easley Bence sen de rx 9070 xt için ayrı bir konu oluştur. Hem karışıklık olmaz hem de belki çözüm önerisinde bulunan olur.

Son düzenleme:
Bu sorunu çözmek zor, çevrenizden SSD-PSU falan da dahil denemeye çalışın, ben tüm sistemi dağıtmıştım dediğim gibi, şanssız bir durum. RAM Hynix olsaydı ayarlatabilirdim, Micron'da imkansız.
Hocam uygulayacağım adımları toparlamak istiyorum. Eksik ya da yanlış bir adım varsa düzeltebilirsiniz.

Test süreci;

1. Kasayı başka bir lokasyonda elektrik testi amaçlı dene.

2. AMD ekran kartını DDU ile sil, mevcut RTX ekran kartını tak dene.

3. 2x16 olan RAM'leri ayrı ayrı test et.

4. Mümkün olursa başka bir SSD ve PSU ile sistemi test et. (Bu testi yapmak pek mümkün durmuyor)

NOT: Araştırdığımda PSU kaynaklı bir arıza olduğunda oyunlarda anlık kapanma, mavi ekran, donma, restart gibi sert belirtiler olacağını öğrendim.
(Mavi ekran bir kere yemiştim ama stuttering sorununa çözüm amaçlı BIOS'ta birkaç ayar değiştirdikten sonra olmuştu. Hatta BIOS bile takılıyordu sıfırlamasam format bile atamayacaktım. Şu ayarlardan sonra olmuştu; Global C-State Control AUTO -> DISABLED, Power Down Enable AUTO -> DISABLED, Fast Boot ENABLED - DISABLED hangisi sebep oldu bilmiyorum ama bunlardan biri/birkaçı veya eski mouse'un sorunlu yazılımı mavi ekrana sebep olmuş olabilir. BIOS Default alıp temiz kurulum yaptıktan sonra bu tarz bir sorunla tekrardan karşılaşmadım. )

SSD kaynaklı bir sorun varsa da bu sürekli değil, lokalize olacağını öğrendim. Oyun içi yükleme anlarında gibi. Ek olarak takılma anlarında frametime grafiğinde değişiklik beklenir. Sistemde genel bir hantallık da gözlemlenebilir.

Böyle bakınca PSU ve SSD kaynaklı bir sorun var mış gibi görünmüyor. Yani ilk üç maddeyi test etmem sizce yeterli midir?

NOT: Şimdiden ürünü aldığım firmaya mail de attım, sorunları dile getirdim. Ek olarak forumdaki denediğim adımları da okumuşlar ve mantıklı buldular. Eğer ki ekran kartı kaynaklı bir sorun olursa ürünü servise gönderecekler, arıza olduğu kararı çıkarsa da iade/değişim ya da talep edersem rtx bir ekran kartı ile değişim seçeneği sunabileceklerini belirttiler. (RTX ile değişim seçeneğini ben sormuştum yanlış anlama olmasın.)

Son düzenleme: