Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

PSU kaliteliymiş, filtrelemesi epey başarılı. Siz konuya epey dalmışsınız diğer arkadaşlar ile ondan ortadan dalıp ikiye bölmeyeyim, devam edin siz.

Son olarak Windows'un kendisinden kaynaklı olma ihtimalini düşündünüz mü hiç? Stock haliyle hiçbir ayar yapmadan kullanıyorsanız, arkaplanda gerçekten çok fazla yığın gereksiz şey çalışıyor.

Bunu demişsiniz ama Windows 10 da bu konuda kötüydü. Yani OS optimizasyonu konusuna yıllardır eğildiğim için söylüyorum, sonrasında ReviOS gibi hazır araçlar çıktı, o yüzden gerek kalmadı el ile uğraşmaya.
W11 ve W10 temiz kurulum yaptım, ekstra bir ayar yapmadım bu noktada. W10 bir klasörü kapatıp açarken bile W11'e göre daha akıcı bir ekran deneyimi sunuyor bunu fark etmiştim. Daha stabil hissettirdiği için, W10'da kalma kararı aldım en son. Onun dışında oyunlarda bir fark yaratmadı. Estağfurullah hocam, zaten ben deneyeceğim adımları not aldım. Yeni çözüm önerilerine her zaman açığımdır.

Bence oyunlar ile de ilgili var. Ben spiderman 2 oynuyorum hiçbir sıkıntı yok cyberpunk oynuyorum hiçbir sıkıntı olmuyor ama black myht wukongta sttutertan oynanmıyor halde
Eğer Wukong'da başıma gelseydi dert etmezdim, çünkü tamamen Nvdia ile uyumlu bir oyun yapmışlar. AMD ile değerler çok kötü herkeste. Ben ise hemen hemen her oyunda sorun yaşıyorum. Sadece birkaçında göz ardı edilebilecek boyutta. Öyle olunca da 'oynanabilir düzeyde' diyorum. Yoksa kusursuz değil hiçbiri.

Hocam fps düşüklüğü ya da drop da değil oyunda akıcılık yok takılarak hareket ediyor her şey sanki.

Tamam işte onu diyorum ben de, illa FPS drop olması şart değil. Stuttering deniyor bu yediğiniz şeye. Çok fazla UE5 kullanan oyunda var bu durum. Tek başına UE5 ile alakalı da değil elbette, şirketlerde çalışan programcıların üşengeçliği.

Tamam işte onu diyorum ben de, illa FPS drop olması şart değil. Stuttering deniyor bu yediğiniz şeye. Çok fazla UE5 kullanan oyunda var bu durum. Tek başına UE5 ile alakalı da değil elbette, şirketlerde çalışan programcıların üşengeçliği.
Hocam ben en son elektrik testi, başka bir ekran kartı ve ram testi yapacaktım. Siz donanımsal bu testler yapılmadan önce windows ayar önerisinde mi bulunuyorsunuz?

Eğer Wukong'da başıma gelseydi dert etmezdim, çünkü tamamen Nvdia ile uyumlu bir oyun yapmışlar. AMD ile değerler çok kötü herkeste. Ben ise hemen hemen her oyunda sorun yaşıyorum. Sadece birkaçında göz ardı edilebilecek boyutta. Öyle olunca da 'oynanabilir düzeyde' diyorum. Yoksa kusursuz değil hiçbiri.
Hocam bilmiyorum ben de sistemi toplarken 9070xt alacaktım iyi ki de almamışım diyorum çok fazla sttuter problemi okuyorum forumlar da AMD kartlar da nvidia da kusursuz değil elbet ama daha nadir sorunlar çıkıyor bence

Hocam ben en son elektrik testi, başka bir ekran kartı ve ram testi yapacaktım. Siz donanımsal bu testler yapılmadan önce windows ayar önerisinde mi bulunuyorsunuz?

Yani yazılım optimizasyonu yapmak çok önemli. Ben olsam ondan başlardım. Stock haline cidden katlanamıyorum Windows'un ben. ReviOS kurulmasını öneririm Playbook olarak.

Stock Windows 11 kurarken bir kere GPU sürücüsünü kendisi otomatik kurarken ekran dondu ve PC'yi yeniden başlatmadan düzelmedi. PC'yi tekrar açınca logo iki saat döndü sonra açıldı falan. Tek başına update kısmı bile rezil ötesi OS'un. Sonra gittim sıfırlayıp ReviOS kurdum öyle sürücüyü el ile kurdum, sıfır sıkıntı.

Yani yazılım optimizasyonu yapmak çok önemli. Ben olsam ondan başlardım. Stock haline cidden katlanamıyorum Windows'un ben. ReviOS kurulmasını öneririm Playbook olarak.

Stock Windows 11 kurarken bir kere GPU sürücüsünü kurarken ekran dondu ve PC'yi yeniden başlatmadan düzelmedi. PC'yi tekrar açınca logo iki saat döndü sonra açıldı falan. Tek başına update kısmı bile rezil ötesi OS'un. Sonra gittim sıfırlayıp ReviOS kurdum öyle sürücüyü el ile kurdum, sıfır sıkıntı.
Bunu da bir araştırırım. Zaten kasayı haftaya götüreceğim bu hafta kendi çapımda ayar deniyorum öyle. Yaşamaktır bir umut demişler :)

Eğer Wukong'da başıma gelseydi dert etmezdim, çünkü tamamen NVIDIA ile uyumlu bir oyun yapmışlar. AMD ile değerler çok kötü herkeste. Ben ise hemen hemen her oyunda sorun yaşıyorum. Sadece birkaçında göz ardı edilebilecek boyutta. Öyle olunca da 'oynanabilir düzeyde' diyorum. Yoksa kusursuz değil hiçbiri.

NVIDIA ile uyumlu olduğundan 4070 Ti super de stutterdan geçilmiyor. 🙂 Oyunun optimizasyonu çöp.