Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

G.Skill 6000 c30 ise büyük ihtimal M olması lazım, A ya da M günlük kullanıcı için fark yaratmıyor. Sistem detayı paylaşırsanız bakalım. Bu global zamanlar %100 açar Hynix RAM'lerin hepsi, 3-5 zamanı açmaz onları gevşetip verdim zaten, oyun için önemli değil onlar. Bunun üstüne bir de Nitro ayarları önemli 6000 c30 için 1-2-1 Nitro yeterli gelir, o da dediğim yerden yapılıyor, Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings kısmından.

FPS ve %1 artıyor, düz EXPO her oyun için iyi değil, mikro takılma yapıyor özellikle FPS tarzında, hikayeli oyunlarda 30-40 dk'da bir drop giriyor sadece, o çok önemli değil. GTA V Enhanced sürümünde de çoğu sorun giderildi, legacy oyun motoru gereği takılma yapıyor.
Ramler Patriot viper venom, akşam bunun hakkında birkaç test daha yapıp konu açacağım, sorun olmaz derseniz sizi oraya etiketleyeyim orada çözmeye çalışalım işin ram kısmını.

1754373614271.webp

Bunları yapın 1.35v 6000 c30 G.Skill ise M-Die olması lazım, çok önemli değil o. Her Hynix açar bunu, Training için verdiğim Nitro ayarları yapın. Güç planı dengeliye alın, Afterburner'den GPU Sıcaklık,Volt,Watt kapatın, AMD bunların hiçbirine optimize değil. 14700k'da bu sorunların hiçbiri yoktu. AMD her zaman sıkıntı hem GPU hem işlemci tarafında. Ama el mahkum almak zorundayız, İntel alınmaz şu anda çünkü. RAM optimize etmen lazım AMD'de kısaca. AMD kötü diye değil en iyisi o şu anda ama optimize etmiyor adamlar, ya Windows tarafında ya oyun motorunda ya da Chipset driver tarafında bir sıkıntı var genel anlamda. @Easley

Ramler Patriot viper venom, akşam bunun hakkında birkaç test daha yapıp konu açacağım, sorun olmaz derseniz sizi oraya etiketleyeyim orada çözmeye çalışalım işin ram kısmını.
Tamamdır, fark etmez. Şimdi de deneyebilirsiniz, bunları girin direkt ve Nitro ayarları yapın, olmazsa tekrar irdeleriz. Ama AMD tarafı problemli hep bazı oyunlarda, İntel daha stabil. Çözebilmiş değilim ben de. En iyisi AMD şu anda ama optimizasyon tarafında problemler var dediğim gibi.

@Easley Patriot da M-Die diye biliyorum, önemsiz o. Hynix olsun yeter. 3-5 zamanı açamaz, onları gevşettim ben, birebir deneyin SS'tekini açması lazım. Nitroyu da detaylı verdim, Nitro Enable Robust Enable Rx-Tx-Control Line sırasıyla 1-2-1 girin, Rx-Tx Burst Length 8x-8x girin ve save&exit yapın. OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod test edin 1 saat. Hata yoksa yola devam. Güç planı dengeli bırakın, Nvidia App'ten ekran kartı max performansa alın oyun özelinde yapılıyor vs.vs. liste uzayıp gider. AMD sitesinden son çipset güncelleyin. Şansınızı denemek lazım bu şekilde, elde bu imkanlar var çünkü.

RAM'leri optimize etmeyi denedin mi 6000 c30 değerinde, sana manuel zamanlar vereyim onları bir dene, en son BIOS sürüme güncelle Gigabyte sitesinden ek olarak.

AM5 sistemlerde RAM'leri optimize etmek çoğu stutter sorununu çözüyor ama stutter tek sebebi bu değil, evin elektrik tesisatından tut da SSD-PSU-GPU-Anakart BIOS yazılımı vesaire bir sürü etken var. Manuel zamanlar atayım 6000 CL 30 için bir deneyin. Ek olarak Nitro ayarları var, Advanced-AMD Overclocking-DDR Options içinde o kısmı bulun, Nitro-Enable Robust Train-Enable Rx-Tx Burst Length 8x-8x ayarlayıp deneyin.

Eki Görüntüle 170171

Dram Timings kısmından bu şekilde bir deneyin, şansa belki çoğu micro takılma sorununu çözebilir, ihtimal var. Nitro kısmını da dediğim gibi ayarlayın. 6000 olarak ayarlayın frekansı EXPO açıktan sonra, sonra bu değerleri EXPO'nun üzerine yazın, voltaj değişmenize gerek yok, RAM 1.35 ya da 1.4v veriyorsa ikisi de kabuldür.

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56

RAM'leriniz gerçekten böyleyse ben böyle bir RAM ne duydum ne işittim. Micron bu sanırım, dediğim zamanları denemeyin, Hynix için geçerli bunlar. Bu RAM'lerden kurtulup 2x16 6000 c30 RAM almanızı tavsiye ederim. En alınmaması gereken RAM'i almışsınız, tek sebep bu bile olabilir. Dual Channel kullanılması daha iyi ek olarak 7600x ile. O yüzden tek modül almayın, 2x16 her zaman yeterlidir oyun için.

Bu RAM mi sizdeki, cas latency 56 diye bir RAM ben görmedim daha önce. Türünün tek örneği yoksa sizdeki. Sergilemek için sizden alabilirim koleksiyon olarak :D

Eki Görüntüle 170175
5600 c36 2x16 olsa bile çok riskli bir RAM, micron ya da samsung çıkma şansı yüksek. HWiNFO tam mod açıp RAM kısmından modülünüze tıklayıp SS atın, orada yazar Hynix,Micron falan diye. Hynix ise alt zamanları girip stutter çözme şansınız var. Düz EXPO açtığımda bende de FPS oyunlarında drop giriyor arada. Biraz optimizasyon lazım.

Sıkıntın RAM ise bunlar geçerli, yoksa monitörden tut da DP kablosu, GPU, SSD her şey çıkabilir. Micro takılma çözmek çok zordur, ilk RAM denemen lazım, Micron falansa o RAM'lerden kurtul. 6000 c30 şart AM5 sistemlerde. Nebi videosunu izlemeni tavsiye ederim, linki bırakıyorum buraya.

@SunseTTime Aftreburner'den GPU Power Monitoring kapatın, GPU Voltajı, GPU Watt, GPU Sıcaklık bunları izlemeyin programdan, ekstra böyle dene. Bu da stutter sebebi AM5 sistemde, ama İntel'de değil, AMD'ye özel bir sorun bu. 14700K'da sorun yoktu bunlarda oradan biliyorum. Windows güç planı Dengeliye çek, AM5'te bu da sorun kaynağı, yine İntel'de değil. AMD optimize değil böyle şeylere, ekstra böyle dene.

Afteburner'den izleme kısmındaki başındaki tiki de kaldıracaksınız, OSD'de göster kaldırmayın sadece, hem onu kaldırın hem de başındaki tiki kaldırın. Direkt olarak hiç izlemesin sensörden.

CS2 başlı başına sıkıntılı bir oyun, ilk 2 çekirdeği kullanıp diğer çekirdekleri çöpe atıyor, optimizasyonu sorunlu bir oyun, frametime izlemen gereken bir oyun değil. Başka oyunlarda dene, BF1-Warzone vs. vs. gibi. CS en denememen gereken oyun şu anda, hikaye oyunlarında da bak ekstra, dediğim optimizasyon işlemlerini uygula. RAM Hynix ise 1.4v 6000 CL 30 manuel çekip değerleri yazarsın EXPO üstüne sorunsuz açılır Nitro ayarları dahil, ama Micron falan ise şansın yok. Sat kurtul o RAM'lerden. Aynı paraya 6000 CL 30 varken her zaman onu almanız gerekiyor. Yakın zamanda Patriot 6000 c30 RAM'ler 3500 TL satılıyordu ve tükendi. Muadili şu anda Hepsiburada'da 5000 TL'ye satılıyor, linki paylaşayım yine.

Vade farksız taksit avantajı da var. Lütfen Samsung-Micron RAM almayın, Nebi izlerseniz anlayacaksınız. Sizdeki sıkıntı bu mu bilmem, ek önerilerimi de deneyiniz.

@Easley @Ayhan Dönmez

Hocam günaydın, biraz teknik olmuş bilgimi aşıyor ama en azından elimdeki bilgileri paylaşabilirim;

satın aldığım ram -> https://drive.google.com/file/d/1Mr_sHUmQXLKc-slS3XSRqO90OfjGN71g/view?usp=drivesdk

bios ayarları -> https://drive.google.com/file/d/1MxvfvdI2r9xxXEs1YKTHUsl_y8PUi6l4/view?usp=drivesdk

bios ayarları2 -> https://drive.google.com/file/d/1MwB3fbi1hW6KXab1N_9giWbdYT47jtQy/view?usp=drivesdk

NOT: Tebilon'dan aldığım bu sistem başta benim ricam üzerine W11 kurulu, EXPO açık ve gerekli performans ayarları yapılı gelmişti. Ben sorun fark edince format atıp kendim W10 ve W11 deneyip en W10'da bıraktım, BIOS'a gelince de load defaults diyip (EXPO kapanıyor otomatik zaten) -> fotoğrafta da görüldüğü üzere RAM'e kendim 56.00 yani 5600 MHZ'ye getirdim. Bunu ya pchocası böyle yapıyordu ya da recep hocamız. Youtube'dan ikisinin amd sistem alınca yapılması gerekenler videolarını izleyip yaptım bunları. Harici ayar yapmadım sistem zarar görmesin diye. Bir diğer şey sözde sistem hazır gelecekti ama FA4 geldi BIOS, gigabyte sitesinden baktığımda FA5 vardı en güncel onunla biosu da güncelledim. Onun dışında işte klasik gigabyte sitesinden chipset driverı, amd sitesinden ekran kartı driverı indirip kurdum. Geri kalanı da w10 güncellemeleri ile hallettim. AMD radeon ince ayar yapmadım sadece freesync açtım ve rivatuner ile fps sabitledim hepsi bu. Amd radeon ile deneme yanılma yazan her şeyi denedim sorunu çözen bir ayar yoktu zaten. Dün mesela 10dk cs2 oynadım akıcı sonraki 5dk tekleme oldu. Frametime ip gibi iken bir anda ufak ufak sık dalgalar geliyor gözüm de o anda tekleme hissediyor zaten ekranda. Onun dışında dün değil evvelsi gün titanfall2 denedim ekran kasıyordu tekleme şiddetli idi dün arkadaşıma kasmayı göstereyim dedim gitmiş sadece tekleme kalmış onda da. Yani sabit bir şey de yok. Saatli bomba mübarek.. Ama mesela bf2 online, resident evil test ettiğimde frametime onlarda da ip gibi aynı cs2 de olduğu gibi. ama dönüşlerde gözüm teklemeyi hala seçebiliyordu onlarda. Çok garip bir olay. Allah düşmanımın başına vermesin. Kafayı yedirtti.

@Easley @Ayhan Dönmez

Hocam günaydın, biraz teknik olmuş bilgimi aşıyor ama en azından elimdeki bilgileri paylaşabilirim;

satın aldığım ram -> https://drive.google.com/file/d/1Mr_sHUmQXLKc-slS3XSRqO90OfjGN71g/view?usp=drivesdk

bios ayarları -> https://drive.google.com/file/d/1MxvfvdI2r9xxXEs1YKTHUsl_y8PUi6l4/view?usp=drivesdk

bios ayarları2 -> https://drive.google.com/file/d/1MwB3fbi1hW6KXab1N_9giWbdYT47jtQy/view?usp=drivesdk

NOT: Tebilon'dan aldığım bu sistem başta benim ricam üzerine W11 kurulu, EXPO açık ve gerekli performans ayarları yapılı gelmişti. Ben sorun fark edince format atıp kendim W10 ve W11 deneyip en W10'da bıraktım, BIOS'a gelince de load defaults diyip (EXPO kapanıyor otomatik zaten) -> fotoğrafta da görüldüğü üzere RAM'e kendim 56.00 yani 5600 MHZ'ye getirdim. Bunu ya pchocası böyle yapıyordu ya da recep hocamız. Youtube'dan ikisinin amd sistem alınca yapılması gerekenler videolarını izleyip yaptım bunları. Harici ayar yapmadım sistem zarar görmesin diye. Bir diğer şey sözde sistem hazır gelecekti ama FA4 geldi BIOS, gigabyte sitesinden baktığımda FA5 vardı en güncel onunla biosu da güncelledim. Onun dışında işte klasik gigabyte sitesinden chipset driverı, amd sitesinden ekran kartı driverı indirip kurdum. Geri kalanı da w10 güncellemeleri ile hallettim. AMD radeon ince ayar yapmadım sadece freesync açtım ve rivatuner ile fps sabitledim hepsi bu. Amd radeon ile deneme yanılma yazan her şeyi denedim sorunu çözen bir ayar yoktu zaten. Dün mesela 10dk cs2 oynadım akıcı sonraki 5dk tekleme oldu. Frametime ip gibi iken bir anda ufak ufak sık dalgalar geliyor gözüm de o anda tekleme hissediyor zaten ekranda. Onun dışında dün değil evvelsi gün titanfall2 denedim ekran kasıyordu tekleme şiddetli idi dün arkadaşıma kasmayı göstereyim dedim gitmiş sadece tekleme kalmış onda da. Yani sabit bir şey de yok. Saatli bomba mübarek.. Ama mesela bf2 online, resident evil test ettiğimde frametime onlarda da ip gibi aynı cs2 de olduğu gibi. ama dönüşlerde gözüm teklemeyi hala seçebiliyordu onlarda. Çok garip bir olay. Allah düşmanımın başına vermesin. Kafayı yedirtti.
Tek 16 modül mü bu yoksa 2x16 mı? HWiNFO indirip tam mod açıp soldaki RAM kısmını genişletin, modülünüze tıklayıp tüm o sayfanın SS atın, bakalım.

Aynı mevzular bende de vardı, kaç kere sistem dağıttım ben. Şu anda da bu sorunlar var bende çünkü sistemi çok zorluyorum, kullandığım profili atayım sana. Sistemi çok zorlamak iyi değil benim gibi, yoksa sonuçlarına katlanman lazım :D

1754376875723.webp

1.35v 6000 c30 RAM'ı 1.72 dram voltajda 6400 c26 kullanıyorum, bellek kontrolcü limitte olduğu için undervolta dahi izin vermiyor. Çipi ancak soğuk tutarsan zorlayabilirsin bu kadar. Sıcak havada patlar.

6200 cas 26 kullanırken +100 -15 verebiliyorum, 6400'de patlıyor +100 falan vermek çünkü sınırda.

Hynix ise bu RAM'ler 1.4v VDD-VDDQ-VDDIO verip 6000 CL 30 kullanırsın sıkıntısız. Stutter giderme şansı var, donanımsal bir sorun yoksa. Nitro ayarlarını da vermiştim. @SunseTTime

Tek 16 modül mü bu yoksa 2x16 mı? HWiNFO indirip tam mod açıp soldaki RAM kısmını genişletin, modülünüze tıklayıp tüm o sayfanın SS atın, bakalım.

Aynı mevzular bende de vardı, kaç kere sistem dağıttım ben. Şu anda da bu sorunlar var bende çünkü sistemi çok zorluyorum, kullandığım profili atayım sana. Sistemi çok zorlamak iyi değil benim gibi, yoksa sonuçlarına katlanman lazım :D
Bendeki 2x16 arkadaşımda da aynı sistemin 1x16 hali var. O memnun sistemden.

Arkadaşıma bu videoyu attım:

Videoda ona göre ara ara donma var ama devamlı olan bir şey değil yani normal buldu. Bazen diyorum bizim gözler mi çok hassas. Gerçi iki yıldır bu sorunla uğraştığımdan illa ki algıda seçicilik yapıyorumdur o ayrı bir konu. Ama bana göre oldukça rahatsız edici bir şey.

Bendeki 2x16 arkadaşımda da aynı sistemin 1x16 hali var. O memnun sistemden.

Arkadaşıma bu videoyu attım:

Ona göre ara ara donma var ama devamlı olan bir şey değil yani normal buldu. Bazen diyorum bizim gözler mi çok hassas. Gerçi iki yıldır bu sorunla uğraştığımdan illa ki algıda seçicilik yapıyorumdur o ayrı bir konu. Ama bana göre oldukça rahatsız edici bir şey.

Yok gözler hassas değil, AMD kronik sorunu bu. Dediğim programı indirip SS atar mısın RAM kısmı genişletip, oradan ilerleyelim.

Afterburner'den GPU sıcaklık-watt-voltaj hem OSD'den kapat hem de başındaki tiki kaldırt bir de, ek olarak Windows güç planı dengelide bırak. Bunları anlatmıştım önceki mesajda.

Yok gözler hassas değil, AMD kronik sorunu bu. Dediğim programı indirip SS atar mısın RAM kısmı genişletip, oradan ilerleyelim.

Afterburner'den GPU sıcaklık-watt-voltaj hem OSD'den kapat hem de başındaki tiki kaldırt bir de, ek olarak Windows güç planı dengelide bırak. Bunları anlatmıştım önceki mesajda.
Zaten sadece tasarruf modu ve dengeli var. Dengelide kullanıyorum.

Şu anda iş yerindeyim akşam HWinfo ile ss alıp size ileteceğim. (HWinfo'yu 12V,5V ve 3.3V değerlerini incelemek için kullanmıştım. UPS almadan önce 12V 10 küsürlere indiğinde şahit oldum.. Sonrasında ama 12 altına bile inmedi) Elektrik sorunundan şüphelendiğimden bu testi yapmıştım.

Zaten sadece tasarruf modu ve dengeli var. Dengelide kullanıyorum.

Şu anda iş yerindeyim akşam HWinfo ile ss alıp size ileteceğim. (HWinfo'yu 12V,5V ve 3.3V değerlerini incelemek için kullanmıştım. UPS almadan önce 12V 10 küsürlere indiğinde şahit oldum.. Sonrasında ama 12 altına bile inmedi) Elektrik sorunundan şüphelendiğimden bu testi yapmıştım.
Elektriksel sorun yapar dediğim gibi, evin elektrik tesisatındaki dalgalanmadan da olur. RAM'den dolayı da olur, optimizasyon istiyor biraz anlattığım şekilde. Ama elektriksel ya da donanımsal bir sorun varsa onu senin tespit etmen lazım. Chipset driver link bırakayım onu güncelle AMD sitesinden.

RAM'lerin Hynix ise dediğim ayarları 1.4v girerek yapabilirsin 6000 CL 30 için EXPO açıp üstüne yazmanda sakınca yok, dram voltaj 1.4 vddq 1.4 vddio/mc voltage 1.4 yeterli. Nitro kısmını da vermiştim Advanced-AMD Overclocking-DDR Options içinde.

@SunseTTime Afterburner'den dediğim kısımların başındaki tiki ve OSD'de göster seçeneğini kaldırmayı unutma. GPU için voltaj-watt ve sıcaklık izletme. Güç planı dengelide demiştin zaten, ek olarak Nvidia app'ten oyunların özelinde alt kısma inersen max performans moduna al güç seçeneğini öyle dene. RAM Hynix ise dediğim şekilde ayarla, dümdüz 6000 CL 30 kullanırsın verdiğim ayarlar ile. Her şeyi anlattım.

Son düzenleme:
Elektriksel sorun yapar dediğim gibi, evin elektrik tesisatındaki dalgalanmadan da olur. RAM'den dolayı da olur, optimizasyon istiyor biraz anlattığım şekilde. Ama elektriksel ya da donanımsal bir sorun varsa onu senin tespit etmen lazım. Chipset driver link bırakayım onu güncelle AMD sitesinden.

RAM'lerin Hynix ise dediğim ayarları 1.4v girerek yapabilirsin 6000 CL 30 için EXPO açıp üstüne yazmanda sakınca yok, dram voltaj 1.4 vddq 1.4 vddio/mc voltage 1.4 yeterli. Nitro kısmını da vermiştim Advanced-AMD Overclocking-DDR Options içinde.

@SunseTTime Afterburner'den dediğim kısımların başındaki tiki ve OSD'de göster seçeneğini kaldırmayı unutma. GPU için voltaj-watt ve sıcaklık izletme. Güç planı dengelide demiştin zaten, ek olarak Nvidia app'ten oyunların özelinde alt kısma inersen max performans moduna al güç seçeneğini öyle dene. RAM Hynix ise dediğim şekilde ayarla, dümdüz 6000 CL 30 kullanırsın verdiğim ayarlar ile. Her şeyi anlattım.
Attığım foto ram bilgisi için yeterli gelmedi sanırım. Eve gittiğimde kutusunun fotoğrafını atarım size. Nvdia app yok sistem amd + amd.

Son düzenleme:
Attığım foto ram bilgisi için yeterli gelmedi sanırım. Eve gittiğimde kutusunun fotoğrafını atarım size. Nvdia app yok sistem amd + amd.
RAM türü bilemeyiz Samsung-Micron da çıkabilir. Hynix ise çok şanslısın. HWiNFO'dan dediğim kısımdan atmanız şart, kendiniz de genişletip görürsünüz üstüne basınca modülün, Hynix ise 1.4v verip 6000 c30 zamanlamalar dahil ayarlayın direkt, 3 tane voltaj var ellemen gereken zaten, dram voltaj yani mem vdd, vddq ve vddio.

5600 c36 Samsung-Micron çıkabiliyor. 6000 c30 olsaydı kesin Hynix idi. X870E Godlike anakartın SS atmıştım, her firmadan çip çıkıyor bu RAM'de, bilemeyiz bakmadan.

Eğer Hynix çıkmazsa, sadece EXPO açabilirsin, diğerlerini optimize edemeyiz, uzmanlık istiyor çok uğraştırır. Normal kullanıcı yapcağı iş değil o ama Hynix basit 6000 CL 30 için.

Samsung da çok kötü olmaz ama dediğim gibi senin uğraşcağın iş değil. Hynix çıkarsa uğraşılır yoksa düz EXPO aç geç. Sendeki sorunun %100 bu kaynaklı olduğu kesin değil, AMD kronik sorunu bu, hem de elektriksel bir problem de olabilir. Şansını deneyeceksin bu şekilde.

Afterburner dediğim kısımları kapat, o direkt tek başına mikro takılma sebebi.

İntel'de bu sorunlar yok, AMD için geçerli bunlar. High performance mod güç planı ya da GPU Power Monitoring 14700K'da sıfır problem mesela ama AMD'de oyun oynatmıyor arada devamlı drop giriyor.

Son düzenleme: