Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba.
Bir ay önce Ryzen 5 7600X işlemcili, RX 9060 XT 16 GB ekran kartlı bir sistem satın aldım. Günlük kullanımda herhangi bir sorun yok, sistem oldukça hızlı ve akıcı çalışıyor. Ancak oyunlarda frametime grafiği düzgün olmasına rağmen, mouse ile sağa-sola dönüşlerde ciddi micro stuttering (tekleme) sorunu yaşıyorum. Bu da oyunları benim için oynanamaz hâle getiriyor.

Sistemi almadan önce MSI Katana B13V ve ASUS ROG STRIX G16 RTX 4060 model laptopları da denemiştim. Bu cihazlarda da benzer şekilde micro teklemeler mevcuttu. MSI için kronik bir durum görünmüyordu ama ASUS ROG için birçok kişinin benzer sorunlar yaşadığını görmüştüm.

Temiz kurulumda izlediğim adımlar:​

1. Gigabyte sitesinden FA5 BIOS sürümüne güncelleme yaptım.
  2. BIOS’ta “Load Defaults” yapıp EXPO’yu kapattım, RAM’i manuel olarak 5600 MHz’e ayarladım.
  3. Windows 11’de sistem günlük kullanımda bile akıcı gelmiyordu. Windows 10’a geçtim ama oyun performansında fark olmadı.
  4. Windows güncellemelerini ve sürücüleri (chipset: Gigabyte, ekran kartı: AMD) yükledim.
  5. AMD Radeon yazılımında her ayarı deneme-yanılma yöntemiyle test ettim. En son FreeSync dışında tüm ayarları kapattım.
  6. MSI Afterburner ve RivaTuner ile FPS’yi 179’a sabitledim. 180 FPS'de yırtılmalar oluyordu.
  7. Monitörde FreeSync ve ELMB açıkken denedim. En iyi sonuç FreeSync açıkken alındı.

Denediğim oyunlar ve gözlemlerim:​

• Rainbow Six Siege: Offline/online akıcı, nadiren tekleme oluyor.
  • BF1: Offline akıcı, online dönüşlerde tekliyor.
  • Titanfall 2: Offline genel olarak akıcı, online anlık takılmalar var.
  • Dying Light: Akıcı sayılır, nadir teklemeler mevcut.
  • Dead by Daylight: Offline ve online teklemeler yoğun.
  • Resident Evil Village: Offline dönüşlerde tekliyor.

Ek denemelerim:​

• Evin elektrik altyapısından şüphelendim. UPS (FSP vPro 1100VA) aldım. +12V hattı artık 12V altına pek düşmüyor ama sorun çözülmedi.
  • DeathAdder V3 mouse aldım. DPI/Hz değerlerini değiştirip test ettim, fark yaratmadı.
  • LG 27GS75Q-B monitörden ASUS XG259CS monitöre geçtim. FreeSync + ELMB kombinasyonu da çözüm olmadı.
  • ASUS ROG laptopta da iş yerinde benzer sorunları aldım, elektrikten bağımsız olduğunu varsaydım.
  • OCCT ile CPU ve RAM testlerinden başarıyla geçtim.

Şüphelendiğim sebepler:​

1. Elektrik altyapısı (UPS’e rağmen tam emin değilim)
  2. AMD tarafındaki yazılımsal sorunlar (driver/frametime ile ilgili)

NOT:
Detaylı yazmaya çalıştım çünkü yaklaşık 2 yıldır bu tarz micro stuttering sorunları yaşıyorum ve oyunlardan soğumaya başladım. Frametime Afterburner’da düzgün görünse de mouse dönüşleri pürüzsüz değil. “Yağ gibi” akma yok. Yardımcı olabilecek konunun uzmanlarından yorum bekliyorum.

Sistem Bilgisi:​

GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AMS DDRS 7200MHz (OC) Micro ATX
Anakart 1X

AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 CHz 32MB 10SW 5nm Tray Kutusuz
Fansız lşlemci 1 x

LEXAR LNM610 1TB M,2 NVMe Okuma 5500MB / Yazma 2600MB SDD -
LNM620X512G-RNNNG 1x

Kingston Beast 32GB (2x16) DDRS 5600MHz CL56 AMD Expo Sertifikal
Ram-KF556C36BBE-16TR 1 x

ANTEC NX290 + CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze Rainbow Fanh ATX
Gaming Kasa 1x

FSP NC5 120mm ARCB Fanh LGA1700/1851AM5 6xBakir Borulu Hava
Soğutma 1 X

SAPPHIRE Radeon RX9060 XT PULSE CDDR6 16CB 128Bit FSR 4 AMD
Ekran Kart-11350-03-206 1 x

Örnek forum bağlantıları:​

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

Hocam bilmiyorum ben de sistemi toplarken 9070xt alacaktım iyi ki de almamışım diyorum çok fazla sttuter problemi okuyorum forumlar da AMD kartlar da nvidia da kusursuz değil elbet ama daha nadir sorunlar çıkıyor bence
Şahsi fikrim tabii ki Nvdia optimizasyon noktasında daha iyi olarak biliniyor ama hiçbir zaman markacı olunmamalı. Önemli olan seri. Baktığında Nvdia ile de stutter sorunu yaşayanlar var. Belki benim aldığım RX 9060 şu anlık çok kararlı bir ekran kartı değildir, gerçi öyle olsa forumlarda konu açan kişi sayısı dört beş olmazdı diye düşünüyorum. Hal böyle olunca kronik bir sorun var demek de yanlış oluyor. İşte not aldığım adımları tek tek deneyeceğim, ekran kartı değişince sorun giderse kart sorunlu denebilir. O da bana öyle denk gelmiş olacak. Gidip yine tüm RX 9060'lar sıkıntılı deme hakkım yok diye düşünüyorum.

Ki bu konu gereksiz bir şekilde tartışmaya dönebiliyor o yüzden çok fazla burada gündeme getirilmemesini rica ediyorum.

Şahsi fikrim tabii ki Nvdia optimizasyon noktasında daha iyi olarak biliniyor ama hiçbir zaman markacı olunmamalı. Önemli olan seri. Baktığında Nvdia ile de stutter sorunu yaşayanlar var. Belki benim aldığım RX 9060 şu anlık çok kararlı bir ekran kartı değildir, gerçi öyle olsa forumlarda konu açan kişi sayısı dört beş olmazdı diye düşünüyorum. Hal böyle olunca kronik bir sorun var demek de yanlış oluyor. İşte not aldığım adımları tek tek deneyeceğim, ekran kartı değişince sorun giderse kart sorunlu denebilir. O da bana öyle denk gelmiş olacak. Gidip yine tüm RX 9060'lar sıkıntılı deme hakkım yok diye düşünüyorum.

Ki bu konu gereksiz bir şekilde tartışmaya dönebiliyor o yüzden çok fazla burada gündeme getirilmemesini rica ediyorum.
Markalarla alakası yok her ürün sorunlu çıkabilir nvidia da sorunlar olabiliyor elbet.
Ben sadece şahsi fikrim olarak söyledim nvidianın pazar payı çok daha yüksek ona rağmen AMD’de sorunlar biraz daha çok olabilir şahsi fikrimce.
Ama F/p olarak amd kartları hala çok iyi düzeyde.

Hocam 5080 ile 250 fps alıyorum ama sttuterdan sanki 15 fps hissiyatı veriyor oyun hiçbir keyif vermiyor.
İki yıldır bu sorunu yaşayan birisi olarak sizi çok iyi anlıyorum. Eğer imkanınız varsa bana önerilen adımları deneyin. Belki işe yarar. Ama tabi ayriyeten konu açmanızda fayda var. Belki sizdeki basit bir ayar eksikliği kaynaklı olabilir. Boş yere zor kısımdan testlere başlamayın.

Son düzenleme:
Ben galiba fark etmeden ya doğru bir şeyi sildim ya da yazılımsal bir sorun var diye gereksiz şeyleri kaldırırken doğru bir şey yaptım. Duruma etki eden bir değişken varsa şu anda pozitif etki yapıyor olabilir. Bütün oyunlar normale döndü. Oynanamayacak derecede micro stutter ve FPS düşüşü yaşayan World War Z bile şu an sanki hiçbir şey olmamış gibi sorunsuz çalışıyor. Bakalım, bundan sonra hep böyle mi olacak, yoksa bir anda yeniden mi bozulacak.

Ben galiba fark etmeden ya doğru bir şeyi sildim ya da yazılımsal bir sorun var diye gereksiz şeyleri kaldırırken doğru bir şey yaptım. Duruma etki eden bir değişken varsa şu anda pozitif etki yapıyor olabilir. Bütün oyunlar normale döndü. Oynanamayacak derecede micro stutter ve FPS düşüşü yaşayan World War Z bile şu an sanki hiçbir şey olmamış gibi sorunsuz çalışıyor. Bakalım, bundan sonra hep böyle mi olacak, yoksa bir anda yeniden mi bozulacak.
Senin adına sevindim, hayırlı olsun. Ben de bugün kasayı iş yerine getirdim çıkışta sistem toplamadan vs. anlayan arkadaş ile gerekli testleri yapacağız. Akşama inşallah güzel haberlerle gelebilirim. (Ondaki ekran kartı modelini tam hatırlamıyorum ama benchmark testinde benimki %2-4 daha iyi sonuç veriyordu. Galiba RTX 3070 idi. Birbirine denk kartlar olduğu için sorun bir anda geçerse ekran kartı kaynaklı olduğunu direkt anlayabileceğim. Ama umarım RAM kaynaklıdır da çözümü basit olur. Elektriksel olmasını düşünmek bile istemiyorum. Bakalım... :)

Son düzenleme:
Senin adına sevindim, hayırlı olsun. Ben de bugün kasayı iş yerine getirdim çıkışta sistem toplamadan vs. anlayan arkadaş ile gerekli testleri yapacağız. Akşama inşallah güzel haberlerle gelebilirim. (Ondaki ekran kartı modelini tam hatırlamıyorum ama benchmark testinde benimki %2-4 daha iyi sonuç veriyordu. Galiba RTX 3070 idi. Birbirine denk kartlar olduğu için sorun bir anda geçerse ekran kartı kaynaklı olduğunu direkt anlayabileceğim. Ama umarım RAM kaynaklıdır da çözümü basit olur. Elektriksel olmasını düşünmek bile istemiyorum. Bakalım... :)
Teşekkürler, umarım bundan sonra tekrar yapmaz. Bana işlemciden olabilirmiş gibi geldi işlemcim normalde 84 dereceleri görürdü bugün hava serin olduğu için 80'i geçmedi ve sorunlar puf diye yok oldu, sorun tekrar gelirse ilk yapacağım şey işlemciyi takip etmek olacak. Umarım sizinkide ram kaynaklıdır da @Ayhan Dönmez'in dediği gibi yapınca tamamen düzelir, diğer türlü ekran kartı olsa çok masraf olacak, elektirikse düşünemiyorum bile.

Teşekkürler, umarım bundan sonra tekrar yapmaz. Bana işlemciden olabilirmiş gibi geldi işlemcim normalde 84 dereceleri görürdü bugün hava serin olduğu için 80'i geçmedi ve sorunlar puf diye yok oldu, sorun tekrar gelirse ilk yapacağım şey işlemciyi takip etmek olacak. Umarım sizinkide ram kaynaklıdır da @Ayhan Dönmez'in dediği gibi yapınca tamamen düzelir, diğer türlü ekran kartı olsa çok masraf olacak, elektirikse düşünemiyorum bile.
Ekran kartı kaynaklı ise hem rx 9060 xt ile hem de rtx 3070 ile video çekerim, satıcıya da iletirim. Baktık AMD servisi de ürünün ısrarla sorunsuz olduğunu iddia ediyor, o zaman da hukuki süreci başlatırım. Bir yıl asus laptopta dengesiz ışık sızması ve micro stuttering var demekten bir hal kalmıştım. Fakat ne satıcı sözünün eri çıktı ne de servis ürünün arkasında durdu. Ben de gerekli kanıt evrakları ile THH'ye başvurdum, tabi kolay bir süreç olmadı benim için. Ama günün sonunda karar lehime sonuçlandı. Hani inşallah bu denli bir uğraş içine tekrardan girmem gerekmez. Şu anlık satıcı firma bende iyi bir izlenim oluşturdu, ancak AMD teknik servis kaynaklı böyle bir durum yaşarsam tekrardan gerekli süreci başlatırım.

Son düzenleme:
İşlemci 80 üstüne çıktığında droplatma şansı var gerçekten, işlemci-ekran kartı hotspot sıcaklıkları da önem taşıyor.

SORUNUN KAYNAĞI BELLİ OLMUŞTUR ARKADAŞLAR!

Sırası ile yaptığım tüm adımları size aktaracağım böylece bana hak vereceksiniz.

1 - Sistemi olduğu gibi arkadaşın evine götürüp test ettim sorunlar birebir aynı devam etti. Böylece ev elektriği kaynaklı bir sorun olmadığını anlamış olduk. Sonrasında 5600MHZ 2x16 olan ramleri tek tek denedik yine bir fark olmadı.

2- Arkadaşın 3070 Ti ekran kartını sistemime taktık ciddi bir fark oluşmadı.

3- 5600MHZ ramleri çıkarıp arkadaşın 6000MHZ ramlerini sisteme taktığımda kusursuz bir akıcılık bizleri karşıladı. Sorun tamamen çözüldü.

4- Sonrasında 3070Ti ekran kartını çıkarıp bendeki RX 9060 XT ekran kartını geri taktık. Ekrandaki tekleme, akıcılık sorunu birebir aynı devam ediyordu. Buradan da anlaşılacağı üzere sorun ekran kartıdır.

Ram'i 5600MHZ seçmek bir kullanıcı hatası olabilir, ancak doğru ram seçimi ile de sorunlar birebir aynı devam ettiği için esas suçlu AMD EKRAN KARTIDIR. Elimde kanıtlı videolar da mevcut.

NOT: Bundan sonraki süreçte satıcı firma ile görüşürüp ekran kartının iadesi veya RTX bir ekran kartıyla değişimi noktasında destek talep edeceğim. Zaten şu ana kadar bende olumlu bir izlenim bırakan bir firma. Bu forumda açtığım konuyu bile incelemişler. Hatta mantıklı çözüm önerileri denediğimi belirterek teşekkür bile ettiler. Şimdi tekrardan kendilerine mail atıp gerekli sürecin başlatılmasını rica edeceğim. İlerleyen süreçte satıcıdan bağımsız AMD Servis kaynaklı olumsuz bir dönüş alırsam gerekli hukuki süreci direkt olarak başlatırım. Malum hem elimde yeterli miktarda kanıt var, hem de ürünü aldığım ilk günden beri forum forum gezerek çözüm aradığım bariz bir şekilde görülüyor. Kullanım kaynaklı bir şey değil yani. Umarım süreç gereksiz uzamadan bir an önce çözüme kavuşturulur. İlerleyen süreçte sizleri tekrardan bilgilendiririm.

Bu süreçte göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyorum..

NOT: Sorunu çözen RAM ve Ekran kartı görselleri;

Son düzenleme:
Çözüm