Keza @Caner Uncu hocam benden daha uzun bir süredir çözüm arıyor RX 6600 ekran karti ile. Donanımsal bir arıza yok ama çözüm de yok. Sorun AMD Ekran karti kaynaklı. Muhtemelen yine yazılımsal.
%99 AMD kaynaklı, şu an sadece test amaçlı 3060 Ti takılı ve AMD ile test edip sorun yaşadığım oyunlar bu kartla sıfır sıkıntı akıyor. İnanmayanlar çıkacaktır, kanıtlarıyla çok yakında geliyor zaten.

Almak isteyen yine AMD alsın ama ilk bilgisayarımdan şimdiye kadar hep AMD kullandım ve sürekli sorun yaşadım. O yüzden önermem. Kas gücü, VRAM gibi teknik özellikler olarak elbette iyi ama stabil olmadıktan sonra isterse her oyunda 5000 FPS al, 3 TB VRAM olsun ne yazar...

Gülen arkadaşlar umarım kanıtları dizdiğimde verecek cevabınız olur.

Son düzenleme:
@Görkem Say Siz de ısrarla NVDIA'nın AMD'den kalır tarafı yok demeye getiriyorsunuz ama öyle bir şey yok. AMD ekran kartlarında sorun daha çok çıkıyor. Stuttering adi altında iki yıldır araştırma yapan benim sizler değilsiniz. Hem RTX 4060 laptop hem de RX 9060 XT sistem kullandım. Objektif olabiliyorum haliyle. Baktığında NVDIA'da da stuttering sorunu yaşadım ama mesele o değil. Forum forum gezdigimde NVDIA'da 2 ise AMD'de bu şikayet 8-10 oluyordu. Kaldi ki NVDIA'daki sorunlar driver güncellemesi ya da birkaç ayar ile geçerken, AMD tarafında kullanıcılar teknik servisten daha bilgili hale gelip denemedik şey bırakmıyorlar. En basit örneği benim. Actigim forumu gördün sorun Sapphire AMD RX 9060 XT ekran karti kaynaklı çıktı. 3070ti taktım sıfır ayar ile pc yağ gibi aktı. Keza @Caner Uncu hocam benden daha uzun bir süredir çözüm arıyor RX 6600 ekran karti ile. Donanımsal bir arıza yok ama çözüm de yok. Sorun AMD Ekran karti kaynaklı. Muhtemelen yine yazılımsal.

Bu tarz bir sorun yaşayıp çözüm odaklı denemeler yapmış birini NVDIA fanı olarak gormemeniz lazım. Kaldi ki her iki modelde de aynı sorunu yaşamış birisiyim, bunu da açıkça belirtiyorum.

Ancak sizlerin anlamak istediği nokta şu, AMD'de yazılım ve optimizasyon sorunu yasama ihtimali NVDIA'dan daha fazla. Öte yandan AMD'nin avantajı dışarıdan bakınca F/P durması. Sorunsuz denk gelirse senden mutlusu olmaz, ama stuttering gibi bir soruna denk gelirsen demek istediğimi çok iyi anlarsın.

Dersin ki 5-10k az verip risk aldım, keşke az fark verseydim de riski minimize edebilseydim. Daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum AMD ekran kartlarini neden bu kadar savunuyorsunuz hiç anlamıyorum. Gerçekleri söylüyorum haklısın demek bu kadar zor olmamalı. Kaldi ki kimsenin başı yansın istemediğim için bu kadar detaylı yazıyorum. Biz yaşadık onlar yaşamasın diye.

@Zeitnot Fiyat farkını ben vermiyorum istediğini alabilir. Ancak AMD Ekran karti alıp sorun yaşarsa çözüm sunmak senin sorumlulugun. Zira alana kadar ürünün arkasında sağlam duruyorsunuz. Çözümü de siz getireceksiniz.

Stuttering sorununa denk gelmen sadece kartla alakali degil. Oyun optimizasyonuyla da alakali bir durum. Daha dun bu forumda 9060 XT ile ben sorun yasamadim siz ne sorunu yasadiniz diyen de gordum. Yani bunun suruculerin yani sira oyunlarla da alakasi var. AMD'nin kronik olarak sorun yasadigi oyunlarin pek cogu kendisinden optimizasyon sorunlu zaten. NVIDIA fonlanmasi Cyberpunk 2077 bile sorun cikarmiyor AMD'de. Ben M4 islemcili MacBook Pro'da Metal ve AMD FSR ile sorunsuz oynuyorum demek ki yapan yapiyormus.

Ben her yerde bangir bangir AMD kart alirsa kullaniciyi neyin bekledigini, neye gore almasi gerektigini soyledim zaten. Daha ucuza mal almanin bir sebebi var. Objektifsizlik durumu yok. Yalniz sizler suyun diger tarafinda kullanicinin nelerle karsilasabilecegini soylemiyorsunuz. Benzer sorunlarin RTX 5000 serisinde de eski NVIDIA kartlara nazaran daha cok olduguyla alakali 1 tane mesaj goremedim nedense NVIDIA onerenlerde. Adama diyorsun ki bunlari bile bile AMD alinir mi? Bunu derken o zaman NVIDIA'nin da eskisi kadar sorunsuz olmadigini, 5000 serisinde NVIDIA'ya yakismayacak oranda sorunlarla karsilasabilecegini belirtin.

RX 6000 ile alakali sorunlarla 9000 serisini bir tutmak mantikli degil. O zaman RX 500 hatta 400 serisine gidip tum AMD kartlari ayni kefeye koymak lazim. Eskiden mesela Wattman hatasi oldukca fazla olurdu AMD kartlarda. RX 400 - 500 serisinde oldukca yaygindi. Ozellikle 5000 serisinden itibaren wattman hatasi azalmaya basladi. Dun bu yuzdesel sorunlarin kart serilerine oranla nasil geriledigini, cozum surelerinin ortalama ne kadar kisaldigini belirtim zaten. RX 5000 - 6000 serisinde 10 karttan 4'unde sorun varsa bu oran 7000 serisi itibariyle 3, 9000 serisinde 2'ye dusmus durumdadir. Sorunlarin ne cercevede degerlendirilecegini bilecek akla sahibim cok sukur. Vaktinde RTX 2060 ile Windows guncellemesi yaparken mavi ekran yedigim icin 3 hafta surucu guncellemesi beklemistim. Ancak bu bende NVIDIA problemli bir marka algisi olusturmadi. AMD tarafinda da boyle. NVIDIA'da sorun 2 ise AMD'de 8-10'da bunlarin kac tanesi RX 9000 serisi ile alakali? Fark ettiysen konunun basindan beri NVIDIA genellemesi yapmiyorum, 5000 serisi ozelinde konusuyorum. Ya da AMD genellemesi yapmiyorum, sorunlarin eskiye nazaran ne kadar azaldigini 7000 ve ozellikle 9000 serisi ozelinde soyluyorum. Ya da 9000 serisi olmasina ragmen 3 ay sonra cikmis bir kart oldugu icin 9060 XT ile 9700XT'nin ayni kefeye koyulmamasi gerektigini soyluyorum.

Spesifik olarak oyunlarla da alakali problem cok. Mesela dun arkadas Rust icin ornek vermisti. Rust, Ark, 7 Days To Die gibi oyunlari yapan firmalar zaten kucuk olcekli, az calisanli, belirli bir butcede sirketler. Bunlarin detayli optimizasyon yapmak icin ne butcesi ne yeterli calisani ne de zamani var. O yuzden daha cok kitleye hitap edebilmek icin genelde NVIDIA'ya optimize edip birakiyorlar.

Son olarak bunun bir tercih olabilecegini 50 kere belirttim. Yani kimi kullanici fazla para verip biraz ugrasmaya tamam olur, kimisi de sorun cikma ihtimali daha az olsun ama daha fazla vereyim der. Bunun tek bir dogrusu yok, kullanicinin kafasina neyin yattigiyla alakali. Benim esas takildigim nokta bu. Hatta ozel olarak Rust icin ekran karti alan adama git NVIDIA al dedim.

Bazi seyleri daha net anlatabilmek adina tekrar tekrar yazdim bu sebeple mesaj biraz uzun oldu. Okuyan kim ise maruz gorsun simdiden, kusura bakmayin.

Arada 8.000 TL var ve bu 8.000 TL fark ödemeye değer bence alabiliyorsan 5070 Ti al.

Testlerine baktım da 12 GB ileride yetmeyebilir. Ti para biriktirmeye karar verdim fakat en sessiz ve stabil olan kartlardan birini almak istiyorum Ti olarak. Onu araştırıyorum üstadım.

Al geç NVIDIA tayfayı dinleme. 5 sene NVIDIA kullandım her yeni çöp driverlarında bir sorun çekiyordum, zaten son driverları da sorunlu. NVIDIA'da yaşadığım sorunları AMD'ye geçerek çözdüm. AMD'nin eski kartları sorunlu diye yenilerini de sorunlu yapıyorlar komik gerçekten. 9070XT için 850W PSU öneririm bu arada. Başka bir forumda 1 günde açılan NVIDIA sistemlerde yaşanan sorun sayısı AMD'ye göre daha fazla. Bilmem anlatabildim mi?
Benim psu 750w Gold yetmez mi yani hocam, onun da masrafı çıkmasa?

PNY alabilirsin. Bende PNY aldım fakat daha elime geçmedi. Araştırdığım kadarıyla MSI gaming, ASUS TUF seviyesinde bir OC performansı var. Bu nedenle sıcaklık diğer markalara göre yüksek olabilir ama performans olarak belirttiğim marka model kartlar seviyesinde bir kart.
Örnek değerler bunlar:

Eki Görüntüle 174550

MSI Ventus'tan daha fazla güç tüketiyor GPU clock çok daha yüksek bahsettiğim gibi ASUS TUF, MSI gaming seviyesinde. Fanlarda daha düşükte.
FPS değerleride bu şekilde:

Eki Görüntüle 174552

Bu bahsettiğim kart PNY'nin başlangıç modeli olan ARGB olmayan modeli. Şu an Sinerji'de olan ise Plus olan model ve ARGB olmayan 300mm iken Plus 330mm bu nedenle daha iyi bir soğutmaya sahip olacaktır.
Sağ ol hocam. Benim sese karşı biraz hassasiyetim var, yani fan sesi rahatsız ediyor. En stabil olanı arıyorum aslında.

@Görkem Say siz de ısrarla NVIDIA'nın AMD'den kalır tarafı yok demeye getiriyorsunuz ama öyle bir şey yok. AMD ekran kartlarında sorun daha çok çıkıyor. Stuttering adi altında iki yıldır araştırma yapan benim sizler değilsiniz. Hem RTX 4060 laptop hem de RX 9060 XT sistem kullandım. Objektif olabiliyorum haliyle. Baktığında NVIDIA'da da stuttering sorunu yaşadım ama mesele o değil. Forum forum gezdigimde NVIDIA'da 2 ise AMD'de bu şikayet 8-10 oluyordu. Kaldi ki NVIDIA'daki sorunlar driver güncellemesi ya da birkaç ayar ile geçerken, AMD tarafında kullanıcılar teknik servisten daha bilgili hale gelip denemedik şey bırakmıyorlar. En basit örneği benim. Actigim forumu gördün sorun Sapphire AMD RX 9060 XT ekran karti kaynaklı çıktı. 3070 Ti taktım sıfır ayar ile PC yağ gibi aktı. Keza @Caner Uncu hocam benden daha uzun bir süredir çözüm arıyor RX 6600 ekran karti ile. Donanımsal bir arıza yok ama çözüm de yok. Sorun AMD ekran karti kaynaklı. Muhtemelen yine yazılımsal.

Bu tarz bir sorun yaşayıp çözüm odaklı denemeler yapmış birini NVIDIA fanı olarak gormemeniz lazım. Kaldi ki her iki modelde de aynı sorunu yaşamış birisiyim, bunu da açıkça belirtiyorum.

Ancak sizlerin anlamak istediği nokta şu, AMD'de yazılım ve optimizasyon sorunu yasama ihtimali NVIDIA'dan daha fazla. Öte yandan AMD'nin avantajı dışarıdan bakınca F/P durması. Sorunsuz denk gelirse senden mutlusu olmaz ama stuttering gibi bir soruna denk gelirsen demek istediğimi çok iyi anlarsın.

Dersin ki 5-10k az verip risk aldım, keşke az fark verseydim de riski minimize edebilseydim. Daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum AMD ekran kartlarini neden bu kadar savunuyorsunuz hiç anlamıyorum. Gerçekleri söylüyorum haklısın demek bu kadar zor olmamalı. Kaldi ki kimsenin başı yansın istemediğim için bu kadar detaylı yazıyorum. Biz yaşadık onlar yaşamasın diye.

@Zeitnot fiyat farkını ben vermiyorum istediğini alabilir. Ancak AMD ekran karti alıp sorun yaşarsa çözüm sunmak senin sorumlulugun. Zira alana kadar ürünün arkasında sağlam duruyorsunuz. Çözümü de siz getireceksiniz.

Hocam sağ olun. Vallahi kafam karıştı benim. Aldıktan sonra 'acaba' mı sorusu sormak istemiyorum. 9000 serileri iyi diyorlar ama bilemedim. Az para değil sonuçta, insan düşünüyor.

Son düzenleme:
Sağ ol hocam. Benim sese karşı biraz hassasiyetim var, yani fan sesi rahatsız ediyor. En stabil olanı arıyorum aslında.

Sinerji'de olan model bu ve oldukça sessiz.

Screenshot 2025-08-17 at 4.42.54 PM.webp

%99 AMD kaynaklı, şu an sadece test amaçlı 3060 Ti takılı ve AMD ile test edip sorun yaşadığım oyunlar bu kartla sıfır sıkıntı akıyor. İnanmayanlar çıkacaktır, kanıtlarıyla çok yakında geliyor zaten.

Almak isteyen yine AMD alsın ama ilk bilgisayarımdan şimdiye kadar hep AMD kullandım ve sürekli sorun yaşadım. O yüzden önermem. Kas gücü, VRAM gibi teknik özellikler olarak elbette iyi ama stabil olmadıktan sonra isterse her oyunda 5000 FPS al, 3 TB VRAM olsun ne yazar...

Gülen arkadaşlar umarım kanıtları dizdiğimde verecek cevabınız olur.

Ben 3060 Ti ile sorun yaşamadım. Kart çok iyiydi maşallah. Hep NVIDIA kullandım, bütçem 35 civarı ondan sordum. Galiba para biriktirip 5070 Ti alacağım. Model bakıyorum şimdi. Herkesten Allah razı olsun, herkes yardımcı oldu elinden geldiğince.

Gördüm üstadım. Satıcı olarak Amazon, vatan bu firmaları öncelemek istiyorum aslında. Modeli kaydettim. Bu sitelerde var mı Amazon satıcılı alternatif ürün acaba?

Son düzenleme:

FSP Hydro Pro 750W 80+. Lakin hocam şöyle bir durum var. 5070 Ti alacağım 2K için ama 2K OLED monitör fiyatları çok uçuk. O zaman tekrar 40k vermek durumunda kalırım. Ne önerirsiniz? Rekabetçi oynuyorum sadece. Hikayeli oyunlar yok. Yani monitör bütçem kalmayacak.

FSP Hydro Pro 750W 80+. Lakin hocam şöyle bir durum var. 5070 Ti alacağım 2K için ama 2K OLED monitör fiyatları çok uçuk. O zaman tekrar 40k vermek durumunda kalırım. Ne önerirsiniz? Rekabetçi oynuyorum sadece. Hikayeli oyunlar yok. Yani monitör bütçem kalmayacak.

5060 Ti ve 2K OLED 360 Hz monitör alsam (ileride) 2K rekabetçi oyunlarda 360 FPS geçer miyim acaba, bilen hocam var mı? Bu da 2. seçeneğim.

PowerColor 9070 kullanıyorum çok memnunum ama benim aldığım fiyat avantajı çok kalmadı artık. 5070Ti daha mantıklı olur 9070XT'ye göre

Ek: FSP çok iyi bir PSU markası değil. Çok yüklenmeni tavsiye etmem

Testlerine baktım da 12 GB ileride yetmeyebilir. Ti para biriktirmeye karar verdim fakat en sessiz ve stabil olan kartlardan birini almak istiyorum Ti olarak. Onu araştırıyorum üstadım.
PNY alabilirsin fiyatları uygun bende PNY 5080 var ve çok memnunum.