Realdrone

Çalışkan
Halihazırda R5 7500F kullanmaktayım. Ekran kartım da RX 6750 XT. Ekran kartımı satıp RX 9070 XT almak istiyordum ama yakın zamanda değildi; ancak alıcı çıkınca plan değişti. RX 9070 XT'yi sipariş vereceğim. Bu sırada işlemcimi de değiştireyim diyorum. R7 7800X3D ve 9700X arasında kaldım. Genelde 2K çözünürlükte hikayeli oyunlar oynuyorum. Bu durumda hangisini almam daha iyi olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
2K için benim de en güçlü adayım buydu ama 7800X3D ile kafamı bayağı bir karıştırdılar. Arada 2 bin TL fark olduğu için de ikilemde kaldım. Cevabınız için teşekkür ederim.

2K hikayeli oyun diyorsan direkt 7800X3D al. 7800X3D oyunlarda hâlâ daha güçlü, özellikle minimum FPS ve stabilite tarafında fark yaratıyor. 7900 XT gibi güçlü kartla daha iyi besler.
9700X daha yeni ve çok yönlü ama oyun performansı tarafında X3D kadar fark yaratmıyor. Daha çok iş/çoklu kullanım odaklı.

2K hikayeli oyun diyorsan direkt 7800X3D al. 7800X3D oyunlarda hâlâ daha güçlü, özellikle minimum FPS ve stabilite tarafında fark yaratıyor. 9070 XT gibi güçlü kartla daha iyi besler.
9700X daha yeni ve çok yönlü ama oyun performansı tarafında X3D kadar fark yaratmıyor. Daha çok iş/çoklu kullanım odaklı.
2k da kafa kafaya oldukları söyleniyordu. Test sonuçları da genel olarak o şekildeydi. Ben hep 2k da kullanacağım. 2k fiyat farkını vermeye değer mi?

2K hikayeli oyun diyorsan direkt 7800X3D al. 7800X3D oyunlarda hâlâ daha güçlü, özellikle minimum FPS ve stabilite tarafında fark yaratıyor. 7900 XT gibi güçlü kartla daha iyi besler.

Hikayeliden ziyade FPS oyununda tak çalıştır fark atabilir 7800X3D. Onun haricinde 9700X birçok senaryoda önde. Tak çalıştır yerine birtakım PBO+RAM ayarlarına gidilmesi lazım. Ryzen 7000 kafa şişiriyor, termal problemliydi. 9000'de ısı transferi iyileştirildi, yine X3D'lerde Cache konumu yanlış ya da verimsizdi, diyelim. O hatayı düzelterek bir mühendislik dehası, devrim niteliğinde olması şeklinde pazarlandı. 7800X3D'de Chrome açtığında aniden 65-70 derece fırlayıp fanları %100 çekiyordu. Tak çalıştır kullanan tayfanın sıkıntı yaşayacağı bir işlemci açıkçası.

Kendim bizzat kullanıp deneyimlediğim için bu kadar rahat bu yorumları yapabiliyorum. YouTube incelemeleri vesaire benim açımdan geçersiz. 7800X3D'ye -10 Curve Optimizer vermezsen çoğu oyunda 5 GHz dahi göremiyor. Halen daha öyle, silikon olarak hem IMC hem CCD çok başarılı değil. Her ne kadar şansa bağlı olsa da bu durum, Ryzen 9000 serisi alınabiliyorsa öncelik ona verilmeli. Yeni nesilde, eski nesildeki sıkıntıların önüne geçildi.

Hikayeliden ziyade FPS oyununda tak çalıştır fark atabilir 7800X3D. Onun haricinde 9700X birçok senaryoda önde. Tak çalıştır yerine birtakım PBO+RAM ayarlarına gidilmesi lazım. Ryzen 7000 kafa şişiriyor, termal problemliydi. 9000'de ısı transferi iyileştirildi, yine X3D'lerde Cache konumu yanlış ya da verimsizdi, diyelim. O hatayı düzelterek bir mühendislik dehası, devrim niteliğinde olması şeklinde pazarlandı. 7800X3D'de Chrome açtığında aniden 65-70 derece fırlayıp fanları %100 çekiyordu. Tak çalıştır kullanan tayfanın sıkıntı yaşayacağı bir işlemci açıkçası.

Kendim bizzat kullanıp deneyimlediğim için bu kadar rahat bu yorumları yapabiliyorum. YouTube incelemeleri vesaire benim açımdan geçersiz. 7800X3D'ye -10 Curve Optimizer vermezsen çoğu oyunda 5 GHz dahi göremiyor. Halen daha öyle, silikon olarak hem IMC hem CCD çok başarılı değil. Her ne kadar şansa bağlı olsa da bu durum, Ryzen 9000 serisi alınabiliyorsa öncelik ona verilmeli. Yeni nesilde, eski nesildeki sıkıntıların önüne geçildi.
2K’da evet çoğu senaryoda kafa kafaya, hatta bazı oyunlarda 9700X geçebiliyor.
Ama olay ortalama FPS değil, minimum FPS ve stabilite. 7800X3D burada daha iyi. Özellikle büyük açık dünya ve CPU yüklenen oyunlarda drop daha az oluyor.
Fiyat farkına değer mi sorusu tartışılır tabii ki. Eğer sadece 2K hikayeli oyun oynuyorsam çok şart değil. 9700X de üzmez, hatta daha serin ve sorunsuz çalışır. Ama “uzun vadede en stabil, en az drop” diyorsam 7800X3D daha güvenli bir tercih olurdu.

Yine bahsettiğim gibi 7800X3D'de Cache konumu yanlış, sıcaklık ve voltaja aşırı hassas. Termal limit bile 95 yerine 90 dereceye çekildi, işlemci zaten kilitli. BCLK dahi müsaade etmiyor, sadece ECLK ile frekans artışı var. PBO'daki Boost Clock verdiğin değerler etkisiz. VSOC 1.4 civarında dolanan X3D'ler yandığından RMA kabul etmediler, sonrasında geri adım atıp voltajı boş yere 1.3 kitlediler. Şu an birçok kişi bu başarısız mimari yüzünden Ryzen 9000'de dahi 6200-6400 1:1 mod açamıyor.

Onun haricinde tabii her fikre saygım var, görüş farklılıkları olacaktır. @Eagles hoca da vaktiyle bu ikilemde kalmıştı. Kendisine @Marix ile beraber 9700X önermiştik. Memnun kaldı, diye hatırlıyorum. Fan profili genel itibariyle Ryzen mimarisinde ayarlamanız şart, ani sıcaklık fırlamaları bu mimaride olağan. İntel'deki serinliği beklemeyin. Yükte 10 nm gereği İntel'de de absürt değerler mevcut şu anda LGA 1700'de. Benim genel olarak bahsettiğim boştaki dereceler. Boşta da çiplet mimari gereği IO Die sıcak çalıştığından İntel'de 30 derece ise, AMD'de 45-50 dereceler bile yaz ayında olağan kabul edilir. Fan profili vs. ayarlayarak 9700X dahil kullanmanız gerekli. Tak çalıştır her türlü ani sıcaklık artışları ve ivmelenmeler rahatsız edecektir, bu kaçınılmaz. 7800X3D'de bu durum çok daha belirgindi.

Son düzenleme: