Hocam elimde 240mm sıvı soğutucum var. Yeni alacağım işlemciyi de onunla kullanacağım. Birkaç basit ayarı hallederim ama BIOS'dan işlemciyi çok kurcalayan biri değilim. Daha çok tak çalıştır tarzında kullanıyorum.Yine bahsettiğim gibi 7800X3D'de Cache konumu yanlış, sıcaklık ve voltaja aşırı hassas. Termal limit bile 95 yerine 90 dereceye çekildi, işlemci zaten kilitli. BCLK dahi müsaade etmiyor, sadece ECLK ile frekans artışı var. PBO'daki Boost Clock verdiğin değerler etkisiz. VSOC 1.4 civarında dolanan X3D'ler yandığından RMA kabul etmediler, sonrasında geri adım atıp voltajı boş yere 1.3 kitlediler. Şu an birçok kişi bu başarısız mimari yüzünden Ryzen 9000'de dahi 6200-6400 1:1 mod açamıyor.
Onun haricinde tabii her fikre saygım var, görüş farklılıkları olacaktır. @Eagles hoca da vaktiyle bu ikilemde kalmıştı. Kendisine @Marix ile beraber 9700X önermiştik. Memnun kaldı, diye hatırlıyorum. Fan profili genel itibariyle Ryzen mimarisinde ayarlamanız şart, ani sıcaklık fırlamaları bu mimaride olağan. İntel'deki serinliği beklemeyin. Yükte 10 nm gereği İntel'de de absürt değerler mevcut şu anda LGA 1700'de. Benim genel olarak bahsettiğim boştaki dereceler. Boşta da çiplet mimari gereği IO Die sıcak çalıştığından İntel'de 30 derece ise, AMD'de 45-50 dereceler bile yaz ayında olağan kabul edilir. Fan profili vs. ayarlayarak 9700X dahil kullanmanız gerekli. Tak çalıştır her türlü ani sıcaklık artışları ve ivmelenmeler rahatsız edecektir, bu kaçınılmaz. 7800X3D'de bu durum çok daha belirgindi.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Hocam elimde 240mm sıvı soğutucum var. Yeni alacağım işlemciyi de onunla kullanacağım. Birkaç basit ayarı hallederim ama BIOS'dan işlemciyi çok kurcalayan biri değilim. Daha çok tak çalıştır tarzında kullanıyorum.
Tak çalıştır hüsrana uğrayabilirsin. Fan eğrisi her türlü ayarlamak zorundasın, dahili grafik kullanmıyorsan kapatacaksın. Hynix RAM'ler mevcutsa ona yönelik birtakım ayarlamalar ve Curve Optimizer ile daha verimli kullanırsın. Tak çalıştır olmaz diye bir şey yok, fakat sonrasında neden fanlar arada bir %100 dönüyor, diye foruma konu açılıyor. Ryzen mimarisi böyle. Fan ivmelenme süresini de 0.1s'den 0.1-1s arası değişmeniz lazım eğri çizerken. Ani sıcaklık fırlamalarına daha geç yanıt verecek bu şekilde.
Peki bunları yapabilmem için bütün söylediklerinizi içeren bir rehber var mıdır?Tak çalıştır hüsrana uğrayabilirsin. Fan eğrisi her türlü ayarlamak zorundasın, dahili grafik kullanmıyorsan kapatacaksın. Hynix RAM'ler mevcutsa ona yönelik birtakım ayarlamalar ve Curve Optimizer ile daha verimli kullanırsın. Tak çalıştır olmaz diye bir şey yok, fakat sonrasında neden fanlar arada bir %100 dönüyor, diye foruma konu açılıyor. Ryzen mimarisi böyle. Fan ivmelenme süresini de 0.1s'den 0.1-1s arası değişmeniz lazım eğri çizerken. Ani sıcaklık fırlamalarına daha geç yanıt verecek bu şekilde.
- Makaleler
- 1
Peki bunları yapabilmem için bütün söylediklerinizi içeren bir rehber var mıdır?
Rehber biziz, vakti geldiğinde yardımcı oluruz konu açarsan.
Amca'nın videolar var Türkçe rehber niteliğinde ama düzeltmesini istediğim birtakım hataları düzeltmedi. O yüzden onun kılavuzluğunda Boot etmemezlik yapabilir. Başlangıç seviyesi için ideal. @LH44 paylaşabilir.
Hocam o halde işlemciyi taktığımda tekrardan yardımınızı isteyeceğim. Bu arada RAM'lerim Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30. Sanırım bu durumda tek ayarlamam gereken fan eğrisi olacak gibi.Rehber biziz, vakti geldiğinde yardımcı oluruz konu açarsan.
Amca'nın videolar var Türkçe rehber niteliğinde ama düzeltmesini istediğim birtakım hataları düzeltmedi. O yüzden onun kılavuzluğunda Boot etmemezlik yapabilir. Başlangıç seviyesi için ideal. @LH44 paylaşabilir.
- Makaleler
- 1
Hocam o halde işlemciyi taktığımda tekrardan yardımınızı isteyeceğim. Bu arada RAM'lerim Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30. Sanırım bu durumda tek ayarlamam gereken fan eğrisi olacak gibi.
O kısmı zamanı geldiğinde konuşuruz artık.
An itibarıyla hâlâ çok memnunum, iyi bir de soğutucu ile serin çalışan bir işlemci. Gerçi soğutması da zor bir işlemci değil, aşırı üst düzey gereksinimleri yok ve sizin kullanım senaryonuz için 9700X işlemcisi daha uygun. Ben de 2K hikâye odaklı oyunculuk ve gündelik işlerim için kullanıyorum. Ses sorunu yaşarsanız, fan eğrisini de iyi ayarlarsanız gürültü sorunu da olmayacaktır.
@Ayhan Dönmez
@Ayhan Dönmez
@Realdrone, 1.500 TL'lik bir kule tipi bile yeterli oluyor.