RX 9070 XT ile yaşanan çeşitli sorunlar

Yelleeror 1

Becerikli
Merhaba arkadaşlar.

Sistemi yaklaşık 3 gün önce aldım. Açıkçası bu 3 gün boyunca sürekli Windows kurulumu, sürücüler, BIOS ayarları, programlar ve oyunları yüklemekle uğraştım. Daha doğru düzgün keyfini bile süremedim.

Sistemim:
  • Ryzen 7 7800X3D.
  • RX 9070 XT.
  • RAM'ler BIOS'tan EXPO/XMP ile 5600 MHz olarak ayarlı.
  • BIOS üzerinden işlemcinin dahili grafik birimini (iGPU/APU) devre dışı bıraktım.
İlk fark ettiğim sorun Discord tarafında oldu. Discord açıkken özellikle yayın açtığım anda ekran kartı kullanımı %60-70 seviyelerine çıkıyordu. bugün ise durum daha da garipleşti ve kullanım bazı anlarda %100'e kadar çıktı. buna rağmen kartın çektiği watt değeri normal görünmüyordu. Hem AMD Adrenalin'den hem de Görev Yöneticisi'nden baktığımda kullanım değerleri bana çok sağlıklı gelmedi.

Sorun sadece bununla da kalmadı.

Bugün Valorant oynarken, hiçbir şey yapmadığım halde Windows'un o USB takıldı/çıkarıldı sesi geldi. Tam o ses geldiği anda oyun ciddi bir FPS düşmesi yedi ve kısa süreli dondu. Sonra tekrar normale döndü. O anda herhangi bir USB cihazı takıp çıkarmadım. Bu yüzden ekran kartı ya da sürücüyle ilgili bir problem olabileceğinden şüpheleniyorum.

Bunun dışında bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra masaüstünde problem yok gibi görünmesine rağmen bazen Windows ayarlar uygulaması bile 60 FPS çalışıyormuş gibi takılarak açılıyor. böyle küçük ama can sıkan takılmalar yaşıyorum.

Discord kaynaklı olabileceğini düşündüğüm için bugün DDU ile sürücüyü tamamen kaldırıp internet bağlantısını keserek AMD 26.6.4 sürücüsünü temiz kurulum yaptım. şu an bu sürüm yüklü. Discord'un donanım hızlandırmasını da kapatıp denedim ancak herhangi bir değişiklik olmadı. Yayın açınca sorun yine devam ediyor.

Ve sankı oyunlarda renk tıtremesı vardı boyle cogu oyunda var açıkçası anlayamadım monıtorle kaynaklı dıyenler açıkçası 2 gun once 5060 Ti da boyle seyler olmuyordu boyle renk tıtremesı derken ekran kartı falan sorunlu anlayanlar cıkmasın oyunda ıken oluyor zaten renk boyle kararsız kalıyor.

İşin en can sıkıcı tarafı ise şu; bu bilgisayarı alabilmek için neredeyse bütün birikimimi harcadım. Bu devirde para kazanmak zaten çok zor. Hatta ilk başta RTX 5070 Ti'lı, giriş seviyesi anakart ve güç kaynağı olan bir sistem almayı düşünüyordum. Sonra "madem alıyorum, düzgün olsun." diyerek daha kaliteli parçalar seçtim.

Yaklaşık 4 yıldır NVIDIA ekran kartı kullanıyordum ve bu kadar kısa sürede bu kadar fazla sorun yaşamamıştım. Açık konuşmam gerekirse son 3 günde yaşadıklarım, 4 yılda yaşadığımdan fazla gibi hissettiriyor. Gerçekten moralim çok bozuldu.

Şu an neyin donanımsal, neyin sürücüsal, neyin yazılımsal olduğunu ayırt edemiyorum.

Benim yerimde olsanız ilk olarak hangi testleri yapardınız? Bu belirtiler sizce ekran kartını mı, sürücüyü mü, BIOS ayarlarını mı yoksa başka bir şeyi mi işaret ediyor?

Gerçekten yardımcı olabilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandığınız güç kaynağı nedir, @ahmetmelihalemdar ile aynı kartı kullanıyoruz sayılmayacak derece de oyunlar oynadık ama sorun yaşamadık, ne zaman olmaya başladı? Mesela daha eski sürümde bunlar var miydi?

AMD fanboyluğu yapmayacağım. Yaşadığınız sorunlara üzüldüm. Ama sorunu ekran kartına atmadan önce birkaç yol deneyelim isterseniz? Öncelikle tüm sistem özelliklerini söyler misiniz? BIOS güncel mi? Güncel ise fTPM kapatın; Güç Ayarları, PCIe, Bağlantı ddurumu Güç Yönetimi ayarını açıksa kapalı yapın. HDR ve herhangi bir sync teknolojisi açıksa ikisini de kapatıp deneyin. Ve sizden RAM'leri test etmenizi isteyeceğim çünkü 5600MHz muhtemelen Micron çipli ve pek güvenmiyorum. Gerçi 5060Ti kullanıyorken sorun çıkmadıysa gerek yok gibi.

Geçmiş olsun bu arada talihsiz bir durum fakat sorunu doğrudan grafik kartına yıkmak yersiz, donanımsal veya yazılımsal olarak diğer bileşenlerden kaynaklanıyor da olabilir komple yeni bir sistem dizmişsiniz sonuçta.

Genel kullanım ve oyunlardaki stabilite problemleri

Ram modülündeki bir arızadan
XMP/EXPO profilinin kararsız çalışması,
Farklı marka veya farklı timing de RAM kullanımı,
CPU tarafında aşırı sıcaklık nedeniyle frekans düşmesi ki 7800X3D ısınan bir CPU
Ani voltaj dalgalanmaları
Anakarttaki VRM'lerin aşırı ısınması
Eski Bios fimware'ı
Ağzına kadar dolu SSD
GPU tarafında stabil olmayan overclock/undervolt uygulamaları vs.

Bunlar ilk aklıma gelen ihtimaller. Yani sorun tek bir nedenden kaynaklanabileceği gibi, birden fazla etkenin bir araya gelmesi ile de ortaya çıkabilir.

Son düzenleme:
Artı -1 Eksi

Hocam sıstemı alalı zaten 3 gun oldu XD problemler anlattıgım gıbı aslında Discord problemı onemsız sekılde cunku FPS'ye bır etkısı yok anladıgım kadarıyla GPU üzerinden encoding yapıyormus.

Islemcı ıcındekı GPU kapattım ondan olabılır mı bu USB gırme cıkma sesı?

Hocam dedıklerınızle benım PC'nın uzaktan yakından alakası yok varsa da en ıyı sekıl XMP ayarlarıdır bir de cogu kısının dedıgıne gore ıslemcının ekran kartını kapat dedıler kapattım da mantıklı bir şey mı yaptım o valoranttakı USB gırdı cıktı sesı ve drop yemek benım ıcın cok? Bıraktı.

Sistem yeni alınmış belki bir nokta atlanmis olabilir, son zamanlarda bu Valorant her iki firma da sorun yaratmaya başladı gerçekten bozuk oyun ve sistemin dibine işliyor(insanların pcsine ban attığından beri biliyoruz) başka oyunlar da deneyiniz bir sorun olacak mı?

Tamamdır hocam bakayım duruma gore haber ederıım inşallah kısa sürede cozerım bu arada dedıgım gıbı Discord problemı normal aslında cunku FPS kaybı falan olmuyor normal kısacası GPU üzerinden encoding yapıyormus. Ama FPS'de sorun yok ama USB sesı ve drop aklıma takıldı Rust yuklemıstım onda deneyecegım sızın onerdıgınız oyunlar var mı? Test ıcın.

USB sesini bilmiyorum, şey yapar mısın oyun açıkken aygıt yöneticisini ac USB bağlantılar kısmınına bak hangisi devre dışı olacak falan

Hocam PC'yı 0 dızdım eskı PC'yı dırekt Full sattım sıstem su sekılde.

Ulan var ya hiç sevmiyorum şu hazır sistemleri...

Dediği gibi arkadaşın sistem de 10 parça var ama suçu ekran kartına atıyoruz neden çünkü en pahalı parça o bazen o kadar minik bir sorun aylar boyu seni uğraştırır. Ekran kartının kablolari nasıl taktın bakabilir miyim ayrıntılı at.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…