Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

cansux

Becerikli
Sistem özelliklerim:
  • AMD Ryzen 7 7800X3D
  • ASUS TUF Gaming RX 9070 XT
  • ASUS TUF Gaming B650-E Wi-Fi 8000 MHz
  • Patriot Viper Venom 16x2 32 GB CL30 6000 MHz
  • Adata Legend 900 Pro 4 TB
  • MSI MAG CoreLiquid A13 360 mm
  • Cooler Master TD500 V2 80+ Gold 850 W.

Oyun aşırı takılıyor, çok fazla stutter var. Frametime grafiği testere gibi; adeta arada giren stutter gibi de değil, her saniye FPS 130-150'den 20 gibi rakamlara düşüyor.

Her şeyi fullememe rağmen ekran kartı kullanımını da artıramadım. RT bile fulledim, sadece %10 falan arttı. Ekran kartı kullanımım %70'lerde. İşlemci de %70 oranında kullanılıyor.

Öyle gariptir ki, ESC basıp oyunu durdurduğumda ekran kartı kullanımı normal seviyeye gelip %99 kullanıma çıkıp 335 W güç çekiyor. Oyun şu an oynanmaz halde, ne yapabilirim?

Çözüm
Ekran kartı kullanımı 1080p ise normal ama stutter sorunu varsa RAM'leri elle OC yapmak çözüm olabilir. Onun dışında başka oyunlarda da bu sorun var mı? Çözüm için denediğin başka yollar var mı?

Başka oyunlarda bu sorun yok, sorunun RAM'den olduğunu hiç zannetmiyorum; işlemci, ekran kartı tarafında bir şeyler var.

Sorunu çözdüm fakat işlemci kullanımı %90 oldu, şimdi de kendimi kanepeden atacağım. Şimdi, eskisi gibi takılma yok, çok nadir oluyor. Biraz baktım, ekran kartı kullanımı da normal olmuş.

Sanırım bir uyumsuzluk var; ResizeBar ve ne işe yaradığını bilmediğim SMT ayarını kapattım, öyle düzeldi. Belki de bu ayarları kapattım diye işlemci yükü artmıştır, bilemedim.

Aynı oyunu anlık olarak 9060xt 16gb kartımla oynuyorum. Bahsettiğin gibi bir stutter yaşamadım, güncel kullandığım driver 26.6.2 eğer denemek istersen. Ancak bende de kaplamaların geç yüklenmesi sorunu var. Bazen o kadar gecikiyor ki oyun donup kalıyor 3-4 saniye. Sanırım oyun da biraz sorunlu teknik olarak.
İşlemciniz nedir? Belki benim işlemcimde sorun vardır ya da mimari ile alakalı falandır.

Sorunun çözümü: BIOS'tan SMT (Simultaneous Multithreading) ve Resizable BAR (Re-Size BAR) ayarlarını kapattıktan sonra stutter büyük ölçüde düzeldi. GPU kullanımı normale döndü ve oyun artık akıcı çalışıyor.
Ekran kartı kullanımı 1080p ise normal ama stutter sorunu varsa RAM'leri elle OC yapmak çözüm olabilir. Onun dışında başka oyunlarda da bu sorun var mı? Çözüm için denediğin başka yollar var mı?

Aynı oyunu anlık olarak 9060xt 16gb kartımla oynuyorum. Bahsettiğin gibi bir stutter yaşamadım, güncel kullandığım driver 26.6.2 eğer denemek istersen. Ancak bende de kaplamaların geç yüklenmesi sorunu var. Bazen o kadar gecikiyor ki oyun donup kalıyor 3-4 saniye. Sanırım oyun da biraz sorunlu teknik olarak.

Başka oyunlarda bu sorun yok, sorunun RAM'den olduğunu hiç zannetmiyorum; işlemci, ekran kartı tarafında bir şeyler var.

Sorunu çözdüm fakat işlemci kullanımı %90 oldu, şimdi de kendimi kanepeden atacağım. Şimdi, eskisi gibi takılma yok, çok nadir oluyor. Biraz baktım, ekran kartı kullanımı da normal olmuş.

Sanırım bir uyumsuzluk var; ResizeBar ve ne işe yaradığını bilmediğim SMT ayarını kapattım, öyle düzeldi. Belki de bu ayarları kapattım diye işlemci yükü artmıştır, bilemedim.

İşlemciniz nedir? Belki benim işlemcimde sorun vardır ya da mimari ile alakalı falandır.
Ryzen 5 9600x kullanıyorum, işlemci olarak sizinkinin fazlasıyla yeterli olması lazım. SMT ayarı işlemcideki sanal çekirdekleri kapatır. Yani 8 core 16 thread bir işlemcin varsa, 8 core 8 thread olur. İşlemci kullanımının artması bundan kaynaklıdır.

Son düzenleme:

Sorunun çözümü: BIOS'tan SMT (Simultaneous Multithreading) ve Resizable BAR (Re-Size BAR) ayarlarını kapattıktan sonra stutter büyük ölçüde düzeldi. GPU kullanımı normale döndü ve oyun artık akıcı çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@cansux Resizable BAR stuttering sorununun çözümü için genelde açık kullanılması tavsiye edilen bir özellik. Bu sefer diğer oyunlar için FPS kaybı ve stuttering yaşayabilirsiniz. Sırayla deneme şansınız varsa tekrar gözden geçirmenizi öneririm.