Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşlemci: Ryzen 7 7700X
Ekran Kartı: RX 7900 XT
RAM: 32 GB 6000 MHz DDR5
Anakart: Asus Tuf Gamıng A620M-Plus

Bu sistemde kimi oyun 5 dk'da, kimi oyun 15'da hata verip kapanıyordu. Sıcaklıklar normal seviyelerde. İşlemci ve ekran kartı 70 küsür derecelerde çalışıyor. Bu sorunu çözdüm ve aynı sorunu yaşayan olursa diye konusunu açayım dedim. 2 çözümü var.

1. BIOS ekranından EXPO kapatmak. Ama RAM frekansı düşüreceksek neden 6000 MHz RAM alalım?
2. Aslında birçok hatanın çözümü olan, çok basit fakat sistem kurunca çoğumuzun atladığı bir şey. BIOS güncellemek. Anakart sitesinden son sürüm BIOS indirip güncelleme yaptıktan sonra artık hiçbir oyunda sorun yaşamıyorum.

BIOS güncelleme rehberi:

Son düzenleme:
Yanlış bilgi: BIOS güncelleme esnasında elektrik kesilirse anakart çöp olmaz. Anakartta çift BIOS veya BIOS flashback olabilir. Bunlar olmazsa da BIOS çipine dışarıdan ROM yazılabilir.
BIOS güncellemek riskli ama ya. Elektrik gittiği an anakart çöp oluyor.
Öyle bir şey yok. Günümüz anakartlarında BIOS Flashback denen bir şey var. Yani böyle bir durumun önüne geçilebilmesi için teknolojik olarak yeterince ilerideyken bunu söylemek mantıksız bence. Ayrıca güncelleme esnasında BIOS silinse bile dışarıdan ROM yazdırma muhabbetleri olduğu için çöp falan olmaz.

BIOS güncellemek riskli ama ya. Elektrik gittiği an anakart çöp oluyor.

BIOS Güncelleme esnasında Anakart eski BIOS'u siliyor ve boş kalıyor elektirik gittiği zaman güncelleme başarısız oluyor ve anakartın içinde BIOS olmadı için çalışmıyor. Çöp falan olmuyor. Yeni ROM yazılabilir.