senuzulme 37

Üstün
Yer
İstanbul
Bugün yaşanan bir donma sorunu ile karşı karşıyayım. İnternette takılırken sistem bir anda dondu ve yeniden başlattığımda ekran gelmedi. Şalterden kapattım, 1-2 saat sonra açtım; ekran geldi fakat biraz takıldıktan sonra gene gitti.

İşlemciden şüphelenip MSI Afternburner ile sıcaklıkları gözlemlemeim.

Sistem boştayken 94 dereceye kadar çıktı, ardından düşmeye başladı fakat 86 dereceye geldiğinde yine dondu.

Termal macun yenilemesini daha yeni yaptım. BIOS'ta da işlemci fan hızını otomatik moddan çıkarıp, daima tam güçte çalışacak şekilde ayarlamıştım. Bunlara rağmen hala çok yüksek sıcaklıkta çalışmasını anlayamıyorum. Acaba bilmeden voltaj ayarlarını falan mı bozdum?

Daha önce sıvı soğutma kullanmıştım fakat onda da sıcaklıklar bir türlü düşmemişti. (70-80 derece gidip geliyordu.) Ben soğutucu bozuldu sanmıştım fakat stok fanla da bu kadar olmaz diye düşünüyorum.

Şimdi hava soğutma alacağım fakat sorunun neyden kaynaklandığını bulmak istiyorum önce.

BIOS`u ilk olarak sıfırlayın ve öyle bakın sıcaklıklara. Fanların çalıştığından emin misiniz gördünüz mü? Ve de iyice sıktınız mı vidalıysa ya da nasılsa iyice sıktığınıza emin olun. Genellikle ya BIOS ayarlarından, ya fan düzgünce çalışmadığından ya da vidanın iyice sıkılı olmamasından kaynaklanıyor.

Stok fan demişsiniz birde. Stok fan ayakları plastikli olandan bahsediyorsanız onu iyice yerine oturtmadığınız sürece hepsini eşit şekilde biraz bile eşitsizlik olursa temas etmiyor düzgünce. O yüzden iyice oturtun. Ve oturmuyorsa direkt olarak ayaklarını inceleyin kırık var mı diye.

Boştayken stok olsa bile o kadar sıcak çalışması iyice oturtmadınız gibime geliyor. Birde hava soğutma alacaksanız ne kadar bütçeniz ona göre düzgün bir şey önerelim.

BIOS`u ilk olarak sıfırlayın ve öyle bakın sıcaklıklara. Fanların çalıştığından emin misiniz gördünüz mü? Ve de iyice sıktınız mı vidalıysa ya da nasılsa iyice sıktığınıza emin olun. Genellikle ya BIOS ayarlarından, ya fan düzgünce çalışmadığından ya da vidanın iyice sıkılı olmamasından kaynaklanıyor.

Stok fan demişsiniz birde. Stok fan ayakları plastikli olandan bahsediyorsanız onu iyice yerine oturtmadığınız sürece hepsini eşit şekilde biraz bile eşitsizlik olursa temas etmiyor düzgünce. O yüzden iyice oturtun. Ve oturmuyorsa direkt olarak ayaklarını inceleyin kırık var mı diye.

Boştayken stok olsa bile o kadar sıcak çalışması iyice oturtmadınız gibime geliyor. Birde hava soğutma alacaksanız ne kadar bütçeniz ona göre düzgün bir şey önerelim.
Fanlar elbette çalışıyor. İşlemci fanını monte ettiğim zaman elimle sallamıştım, sallanmıyordu Tam oturduğuna emin gibiyim.

Hava soğutma piyasasından çok anlamam ama iyi bir şey almak isterim çünkü yakında yeni bir sistem toplayabilirim. Orada da kullanabileceğim bir şey olsun. Bütçem 2-3 bin arası.

Şimdi sistemin biraz soğumasını bekleyeceğim çünkü BIOS'a girebilecek kadar bile açılmıyor.