- Kasa Cooler Master
- Anakart MSI B450M Gaming Plus Max
- İşlemci Ryzen 5 3600
- Bellek 3200
- Ekran kartı 5700
Son düzenleyen: Moderatör:
Cpu hızyla voltaj arasında ters orantı mı var ? Yani hız ne kadar yükselirse voltaj o kadar düşük mü olmalı ?Stok soğutucu ile undervolt yapmadan overclock yapmanı önermem, R5 3600 çok ısınan bir işlemci. Öncelikle soğutucu almalısın. Soğutucu aldığını varsayarak 4.2 GHz'ye sabitleyebilirsin ama voltaj için bir şey söylemek doğru olmaz. Üretilen her işlemcinin silikon kalitesi farklıdır bu da verebileceğin voltajı değiştirir. Deneyerek bulman gerekiyor. Misal; ikimiz de aynı sisteme sahip olsak ve aynı anda overclock yapmak istesek ikimizin de gireceği voltaj değerleri farklı olur. Soğutucu aldıktan sonra CPU Core Ratio'yu 42.00 yaptıktan sonra voltajı 0.1 0.1 şeklinde tek tek düşür sistem açılana kadar. Sistem açıldıktan sonra skorunu ölç tekrar düşürmeye devam et. En yüksek puanı ve en stabil ısıyı bulduğun an, en iyi overclocku yapmış olacaksın.
CPU hızyla voltaj arasında ters orantı mı var? Yani hız ne kadar yükselirse voltaj o kadar düşük mü olmalı?
Bendeki PGS'miş, hayatımda kullandığım en berbat işlemciydi vallahi, ayrıca bundan daha kötüsü de var mış valla onu hayal dahi edemiyorum.R5 3600 piyasada çok değişken bir işlemci yani şöyle ki.
R5 1600 ve 1600 AF mantığında düşün.
1950SUS ve 2010SUS modeline denk gelirsen yüksek ihtimalle Gold veya Platinium silikon gelir. 4.4GHz da rahatlıkla 1.25V bile verebilirsin ama benim gibi R5 3600 da 4025 MHz için bile 1.37 V isteyebilir ve inanılmaz kötü silikonlu da denk gelebilir.
Genellikle mantik şudur, en iyiden en kötü silikon doğru sıralarsak.
SUS > SUT > PGS > PGT
Örnek, BF2010SUS
Bu kodlar işlemcinin direk üzerinde yer alır.
O sırada benim SUT'un ortama girişBendeki PGS'miş, hayatımda kullandığım en berbat işlemciydi vallahi, ayrıca bundan daha kötüsü de var mış valla onu hayal dahi edemiyorum.![]()
Bunu tokatlar 3600 galiba.