Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım 🙃
AMD'nin yazılımsal sorunları genelde oyun bazlı oluyor. Ben de sistemimde rx 6600 ve r 5 5500 kullanıyorum ama sadece bir kere bf 2042 de fps drop sorunu dışında hiçbir sorun yaşamadım. O sorunu da yazılım güncelleme notlarına yazmışlar zaten bu sorunu biliyoruz diye. Belki de konuda belirttiğin oyunlarla alakalı ya da o oyunların paylaştığı ortak bir teknolojinin AMD ile uyumlu çalışamaması ile alakalı bir sorun vardır. Güncelleme notlarına bakmak lazım. Reddedilemeyecek tek gerçek varsa o da yazılım konusunda NVIDIA>AMD

Reddedilemeyecek tek gerçek varsa o da yazılım konusunda NVIDIA>AMD.
Kesinlikle.

Forza Horizon 4 oynuyorum mesela, oyunda hiçbir drop yok gayet akıcı ancak yarışa girerken var olan ara sahnede sürekli drop yiyor. Arkada dönen efekt çıkınca drop yiyor. Bazı oyunlarda da özellikle efektlerde ve sahne geçişlerinde drop yiyorum. Kart shaderları yükleyemiyor. Açık ve net, AMD'nin bu kartları her sistemde stabil çalışmıyor. Konuya yazan bazı arkadaşlar da AMD'de bu sorunu yaşarken NVIDIA'ya geçtiğinde hiçbir sorun kalmadığını belirttiler zaten.

Ben de elimdeki eski RX 460'ı taktım, Hellblade ile denedim ve RX 6600 ile drop yediğim yerde RX 460 ile yemedim. Kısacası 3. kez AMD ekran kartı alınmaması gerektiğini öğrenmiş oldum. AMD = pazardan aldığın çakma ayakkabı.

Konuyu 24 Ocak'ta açmışım, bugün 11 Ağustos. PC'yi aldığımdan beri drop sorunu ile uğraşıyorum. Olabilecek bütün çözüm yöntemlerini denedim, çözülmüyor. Bu kadar denemeye eşeği insan yapardım. Kısacası AMD ekran kartı bozuktur, almayın.

AMD'nin yazılımsal sorunları genelde oyun bazlı oluyor. Ben de sistemimde rx 6600 ve r 5 5500 kullanıyorum ama sadece bir kere bf 2042 de fps drop sorunu dışında hiçbir sorun yaşamadım. O sorunu da yazılım güncelleme notlarına yazmışlar zaten bu sorunu biliyoruz diye. Belki de konuda belirttiğin oyunlarla alakalı ya da o oyunların paylaştığı ortak bir teknolojinin AMD ile uyumlu çalışamaması ile alakalı bir sorun vardır. Güncelleme notlarına bakmak lazım. Reddedilemeyecek tek gerçek varsa o da yazılım konusunda NVIDIA>AMD
AMD = Linux

Kimse Linux kullanmak zorunda değil, bunu defalarca anlattım sana. Windows kullanıcısıyım, büyük çoğunluk da Windows kullanıyor. AMD de ''biz kartları Linux'ta kullanın diye üretiyoruz, Windows kullanacaksanız almayın'' diye bir şey belirtmiyor. AMD ekran kartları bozuk, çareyi işletim sisteminde aramaya gerek yok. Çare NVIDIA almak. Ucuz etin yahnisi yavan olur muş, sırf ucuz diye bu rezilliğe katlanıyorum.

Bir daha da Linux önerisiyle gelmezsen sevinirim, yüzlerce sayfa ''Linux kullanmak istemiyorum'' yazmak istemiyorum çünkü... Sorunlu olan Windows olsa NVIDIA da sorun çıkartırdı, NVIDIA kullananlar keyfini sürerken AMD kullanıcısı olarak 1 senedir sorun çözmeye uğraşıyorum. AMD yüzünden ömrüm kısaldı, zamanım boşa gitti. AMD almak saçmalıktır.

Kimse Linux kullanmak zorunda değil, bunu defalarca anlattım sana. Windows kullanıcısıyım, büyük çoğunluk da Windows kullanıyor. AMD de ''biz kartları Linux'ta kullanın diye üretiyoruz, Windows kullanacaksanız almayın'' diye bir şey belirtmiyor. AMD ekran kartları bozuk, çareyi işletim sisteminde aramaya gerek yok. Çare NVIDIA almak. Ucuz etin yahnisi yavan olur muş, sırf ucuz diye bu rezilliğe katlanıyorum.
Efendim, zaten zorunda değilsiniz. Ancak AMD kartların shader sorununu sadece Linux'ta çözebiliyorsun. Çünkü AMD kartlar DX11, DX9 ve DX12'de doğru düzgün çalışmıyor. Sadece Vulkan'da adam akıllı çalışıyor. Ve Linux tüm oyunları Shader yükleyerek açtığı için daha iyi çalışıyor.

Kesinlikle.

Forza Horizon 4 oynuyorum mesela, oyunda hiçbir drop yok gayet akıcı ancak yarışa girerken var olan ara sahnede sürekli drop yiyor. Arkada dönen efekt çıkınca drop yiyor. Bazı oyunlarda da özellikle efektlerde ve sahne geçişlerinde drop yiyorum. Kart shaderları yükleyemiyor. Açık ve net, AMD'nin bu kartları her sistemde stabil çalışmıyor. Konuya yazan bazı arkadaşlar da AMD'de bu sorunu yaşarken NVIDIA'ya geçtiğinde hiçbir sorun kalmadığını belirttiler zaten.

Ben de elimdeki eski RX 460'ı taktım, Hellblade ile denedim ve RX 6600 ile drop yediğim yerde RX 460 ile yemedim. Kısacası 3. kez AMD ekran kartı alınmaması gerektiğini öğrenmiş oldum. AMD = pazardan aldığın çakma ayakkabı.

Konuyu 24 Ocak'ta açmışım, bugün 11 Ağustos. PC'yi aldığımdan beri drop sorunu ile uğraşıyorum. Olabilecek bütün çözüm yöntemlerini denedim, çözülmüyor. Bu kadar denemeye eşeği insan yapardım. Kısacası AMD ekran kartı bozuktur, almayın.
RX 6600'ü hala kullanıyorsan hangi yazılım sürümünün yüklü olduğunu söyler misin?

Bir daha da Linux önerisiyle gelmezsen sevinirim, yüzlerce sayfa ''Linux kullanmak istemiyorum'' yazmak istemiyorum çünkü... Sorunlu olan Windows olsa NVIDIA da sorun çıkartırdı, NVIDIA kullananlar keyfini sürerken AMD kullanıcısı olarak 1 senedir sorun çözmeye uğraşıyorum. AMD yüzünden ömrüm kısaldı, zamanım boşa gitti. AMD almak saçmalıktır.
Dediğiniz gibi AMD kartların Shader yükleme sorunu var. Linux bunu oyun indiği an yapıyor. Bu sebeple daha optimize çalışıyor.

Efendim, zaten zorunda değilsiniz. Ancak AMD kartların shader sorununu sadece Linux'ta çözebiliyorsun. Çünkü AMD kartlar DX11, DX9 ve DX12'de doğru düzgün çalışmıyor. Sadece Vulkan'da adam akıllı çalışıyor. Ve Linux tüm oyunları Shader yükleyerek açtığı için daha iyi çalışıyor.
Rx 6600 lü sistemimde bahsettiğim spesifik sorun dışında hiç sorun yaşamadım ben şahsen. Windows 11 23H2 kullanıyorum. Tabii tek bir insanın deneyimi ile Rx 6600 mükemmel bir kart olamaz ama hiç shader sorunu yaşamadım.

RX 6600'lü sistemimde bahsettiğim spesifik sorun dışında hiç sorun yaşamadım ben şahsen. Windows 11 23H2 kullanıyorum. Tabii tek bir insanın deneyimi ile RX 6600 mükemmel bir kart olamaz ama hiç shader sorunu yaşamadım.

Windows'tayken DX11 oyunlarda sürekli drop yiyordum. Ekran kartı kullanımı anlık olarak aşırı düşüyordu. Ancak Linux'a geçtiğim zaman tüm sorunlarım çözüldü. Çünkü Linux Shader'ları oyun yüklendiği an yüklüyor. Ayrıca Windows'a göre 10 ila 20 FPS fark etti.

Çünkü AMD kartlar DX11, DX9 ve DX12'de doğru düzgün çalışmıyor.
Demek ki sorun Windows'ta değil, ekran kartında. Bu cümleniz de bunu destekler niteliktedir. Çözüm Linux'a geçmek değil, AMD'nin düzgün ekran kartı yapmasıdır.

NVIDIA kullanan arkasına yaslanıp oyununu oynarken ben 1 senedir AMD'nin bozuk kartını düzeltmeyle uğraşıyorum.

RX 6600'ü hala kullanıyorsan hangi yazılım sürümünün yüklü olduğunu söyler misin?
Şu an 24.7.1 sürümü kurulu, dün 24.5.1 kurulu idi. Sürücü ile alakalı değil, 1 sene öncesinden beri her sürümü denedim.

Denediğim çözümler:
  • Aldığımdan beri her sürüm sürücüyü kurup denedim. Eskileri kurunca CS2 düzgün çalışmıyor, o yüzden güncelde kalmak zorundayım.
  • Undervolt yaptım.
  • Overclock yaptım.
  • Windows 10-11 kullandım. 22H2, 23H2, 24H2 fark etmiyor.
  • X.M.P. açtım, kapadım.
  • 8 pin kablosu değiştirdim.
  • Farklı BIOS sürümleriyle denedim. (Şu an F4 kurulu)
  • Smart Access Memory açık ve kapalı olarak denedim.
  • Farklı SSD'de denedim.
  • Çeşitli regedit ayarları denedim.
  • İnternette var olan birçok rehberi denedim, shader cache ile alakalı rehberlerdi.
  • PBO açık-kapalı denedim.
  • C-State açık-kapalı denedim.
  • 16 GB RAM'e sahibim, tekini çıkartıp o şekilde denedim.
  • Sıcaklıklarda hiçbir anormallik yok.
  • Arka planda ne var ne yok her şeyi kapadım, etkisi yok.
Gittim başka ekran kartı taktım, RX 6600 ile yediğim drop kadar drop yemedim. Sorun ekran kartında.