Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, aşağıda belirttiğim özelliklere sahip bir sistemim var. Oyunlarda sürekli stutter sorunu yaşıyorum. Oyun sürekli takılıyor. Bazı oyunlarda aşırı fazla olurken bazılarında nadiren oluyor. Aşırı fazla stutter yaşadığım oyunlar CoD: Ghosts, Hellblade ve dahası... Cyberpunk ve Witcher 3'te denedim, FPS düşmesi olmadı. Ne yaptıysam çözemedim. Gerçekten bazı oyunlarda o kadar rahatsız edici düzeyde takılmalar oluyor ki anlatamam. Örneğin Hellblade deneyeyim dedim, 3-5 saniyede bir takılma oluyor. CoD: Ghosts daha beter durumda takılıyor. Bazı AC oyunları da feci halde takılıyor.

Ne yapsam çözemedim anlayacağınız. Yardıma ihtiyacım var. AMD'nin Shader sorunu olduğunu düşünüyorum, yükleyemiyor ve sürekli takılıyor.
  • BIOS'um güncel (F3C)
  • Ekran kartı sürücüm güncel (23.12.1)
  • Diğer sürücülerim de güncel durumda.
  • Oynadığım tüm oyunlar orijinal, korsan yazılım da kullanmıyorum.
  • Normalde Windows 11 kullanıyorum, format atıp Windows 10'da da denedim ama değişen bir şey olmadı.
  • Ekran kartı sürücüsündendir diye farklı ve eski sürücülerle de denedim ama nafile, sonuç aynı. (Minimal Install ve Driver Only olarak da denedim)
  • XMP açık, RAM'ler 3200 MHz.
  • SAM açık (kapalı halde de denedim)

Sistem özelliklerim:
  • GPU: Gigabye Eagle RX 6600 8 GB
  • CPU: AMD R5 5500
  • MB: Gigabyte B450M K
  • RAM: Goodram 2x8 3200 MHz CL16
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
  • PSU: NZXT C550
  • Monitör: ViewSonic VA2419-SH 1080p 60Hz

Çözüm
Sorunu farklı bir ekran kartıyla deneyerek çözdüm. Eski ekran kartımı sisteme taktım ve takılmalar büyük oranda düzeldi. Sorun RX 6600. Sanırım bir daha AMD kart almayacağım 🙃
Windows'tayken DX11 oyunlarda sürekli drop yiyordum. Ekran kartı kullanımı anlık olarak aşırı düşüyordu. Ancak Linux'a geçtiğim zaman tüm sorunlarım çözüldü. Çünkü Linux Shader'ları oyun yüklendiği an yüklüyor. Ayrıca Windows'a göre 10 ila 20 FPS fark etti.
İlginçmiş valla, yani AMD'nin daha önce Linux performansını hiç araştırmadığım için şaşırdım birazcık. Eğer ben de böyle sorunlar yaşamaya başlarsam Linux seçeneği aklımda bulunsun. Teşekkür ederim.

Demek ki sorun Windows'ta değil, ekran kartında. Bu cümleniz de bunu destekler niteliktedir. Çözüm Linux'a geçmek değil, AMD'nin düzgün ekran kartı yapmasıdır.

NVIDIA kullanan arkasına yaslanıp oyununu oynarken ben 1 senedir AMD'nin bozuk kartını düzeltmeyle uğraşıyorum.

Zaten Windows bozuk değil. AMD'nin direkt yazılımları bozuk. Adamlar 3D V-Cache için yaptığı yazılımı Windows'un scale metodu ile yaptığı için optimize olmayan oyunlarda çalışmıyordu.

Demek ki sorun Windows'ta değil, ekran kartında. Bu cümleniz de bunu destekler niteliktedir. Çözüm Linux'a geçmek değil, AMD'nin düzgün ekran kartı yapmasıdır.

NVIDIA kullanan arkasına yaslanıp oyununu oynarken ben 1 senedir AMD'nin bozuk kartını düzeltmeyle uğraşıyorum.

Şu an 24.7.1 sürümü kurulu, dün 24.5.1 kurulu idi. Sürücü ile alakalı değil, 1 sene öncesinden beri her sürümü denedim.

Denediğim çözümler:
  • Aldığımdan beri her sürüm sürücüyü kurup denedim. Eskileri kurunca CS2 düzgün çalışmıyor, o yüzden güncelde kalmak zorundayım.
  • Undervolt yaptım.
  • Overclock yaptım.
  • Windows 10-11 kullandım. 22H2, 23H2, 24H2 fark etmiyor.
  • X.M.P. açtım, kapadım.
  • 8 pin kablosu değiştirdim.
  • Farklı BIOS sürümleriyle denedim. (Şu an F4 kurulu)
  • Smart Access Memory açık ve kapalı olarak denedim.
  • Farklı SSD'de denedim.
  • Çeşitli regedit ayarları denedim.
  • İnternette var olan birçok rehberi denedim, shader cache ile alakalı rehberlerdi.
  • PBO açık-kapalı denedim.
  • C-State açık-kapalı denedim.
  • 16 GB RAM'e sahibim, tekini çıkartıp o şekilde denedim.
  • Sıcaklıklarda hiçbir anormallik yok.
  • Arka planda ne var ne yok her şeyi kapadım, etkisi yok.
Gittim başka ekran kartı taktım, RX 6600 ile yediğim drop kadar drop yemedim. Sorun ekran kartında.
Gerçekten yapılabilecek her şeyi denemişsin. Acaba shaderları ya da direkt shaderların olduğu diski temizleyen bir yazılım mı yüklü acaba diye düşüdüm de arka plandaki her şeyi kapatıp da denemişsin. Gerçekten çok garip. Aklıma hiçbir çözüm gelmiyor :(

@Yakar RX 6600 kullanıp sorun yaşamayan arkadaşım da var, benim gibi başı sorundan kurtulmayan da. Mesela tam bu mesajı yazarken ekran karardı, geri geldi. Artık görüntü de gidip geliyor. Bozuk kart.

@Yakar RX 6600 kullanıp sorun yaşamayan arkadaşım da var, benim gibi başı sorundan kurtulmayan da. Mesela tam bu mesajı yazarken ekran karardı, geri geldi. Artık görüntü de gidip geliyor. Bozuk kart.
Sorunumuzun aynı olması çok çok zor ihtimal ama odamdaki klima standby durumdan çalışır duruma geçince benim de yan monitörüm kararıp geri geliyor. Tek prize birden çok cihaz takıldığı zaman görülen bir sorun. Tabii dediğim gibi sorunumuzun aynı olması çok düşük şans :D

Sorunumuzun aynı olması çok çok zor ihtimal ama odamdaki klima standby durumdan çalışır duruma geçince benim de yan monitörüm kararıp geri geliyor. Tek prize birden çok cihaz takıldığı zaman görülen bir sorun. Tabii dediğim gibi sorunumuzun aynı olması çok düşük şans :D
B550 mi kullanıyorsun bence rx 6600 pcıe 3.0 de düzgün çalışmıyor

B550 mi kullanıyorsun bence rx 6600 pcıe 3.0 de düzgün çalışmıyor

MB: Gigabyte B450M K

B550 mi kullanıyorsun bence RX 6600 PCI-e 3.0 de düzgün çalışmıyor

Acaba sorun olan şey dediğiniz durum mu? O zaman Ryzen 5 5500 işlemcinin PCI-e 3.0 desteklemesi saçma değil mi?

Acaba sorun olan şey dediğiniz durum mu? O zaman Ryzen 5 5500 işlemcinin PCI-e 3.0 desteklemesi saçma değil mi?
Neden saçma olsun ki B450 anakart la 5600 de 3.0 de çalışmıyor mu zaten

Ve 4060 A320M-K Ryzen 5 5500 işlemciyle düzgün istikrarlı çalışıyor darboğaz yok dolu oyun denedim 6600 de yapmıyordu gerçi fakat onda daha garip problemler vardı şu an hem işlemci hem ekran kartı da O.C lu

o stuttering sorunu yok oldu hele ki ats/ets2 gibi oyunlar da feciydi

Neden saçma olsun ki B450 anakart la 5600 de 3.0 de çalışmıyor mu zaten

Ve 4060 A320M-K Ryzen 5 5500 işlemciye düzgün istikrarlı çalışıyor 6600 gibi değil şu an hem işlemci hem ekran kartı da O.C lu

O stuttering sorunu yok oldu hele ki ats/ets2 gibi oyunlar da feciydi

O zaman NVIDIA şart.

Hocam tüketici koruma kanunlarını iyi biliyor musunuz?