cleanris

Uzman
Merhaba. Genel olarak bilgisayar boştayken 45 derecede falan duruyor, tarayıcımı açtığım zaman ise 55-50 derece arasında oluyor. Oyunlarda oyuna göre 80-85 dereceye çıkıyor. Bu değerleri normal olarak düşünüyorum, umarım öyledir. Benim sorunum bazen boştayken 10-15 saniye bilgisayar 60 dereceye çıkıyor ve düşüyor, tarayıcıyı açtığımda 50-55 derecelerdeyken birden 70 dereceleri görebiliyor ve tarayıcı kapatıp tekrar açana kadar düzelmiyor.

Sorun var mıdır? İşlemcim Ryzen 5 5600. Sıvı soğutucu var, modelini vs. bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun muhtemelen yok, yine de garantileyelim.

Core Temp ya da güvendiğiniz bir işlemci watt'ını takip edebileceğiniz bir yazılımla taskbarda işlemci yükünü anlık takip edin.
1752614806778.webp
Gri > Watt / Kırmızı > Sıcaklık

Bunun gibi.

Sıcaklığın neyle çıktığının pek bir önemi yok, önemli olan yük.
Tarayıcı açılırken işlemci yüke giriyor.
Windows / ya da başka bir arkaplan uygulamanız bazen işlemcinizi yüke sokuyor.
Tarayıcı açarken arkaplan işlemi denk geliyor ve sıcaklık anlık yüksek olabiliyor. Pek anormal bir durum yok.

Yine de watt'a bakarak içinizi rahatlatabilirsiniz.

AM4 işlemciler, herhangi bir işlem yapar yapmaz core clock değerini boostladığı için doğal olarak voltaj ve güç tüketimi de artıyor ve buna bağlı olarak da sıcaklık yükselmeleri yaşanıyor. Boşta öylesine dururken bile birden boostlanıp sıcaklık artışı olduğunu görebilirsin. Sıcaklık fırlamasını önlemenin çeşitli yolları var lakin o kadar önemli değil. Boştaki sıcaklıktan çok yükteki sıcaklıklar önemli. Bir dönem 5800X kullandım, boşta 70 derece gören işlemci yükte de 70 görüyordu :D