Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ribbons

Uzman
Oyunu dün oynayıp bitirdim. Çok bir sorun yaşamadım fakat bugün oyunu oynamak için açtığımda menüde bile acayip bir performans kaybı olduğunu gördüm. Oyuna girince oyun donmalardan oynanmıyor bile. Dün böyle bir sorun yaşamadım neden birdenbire oyun bu hale geldi. En düşük ayarlarda denedim halen aynı.

NVIDIA sürücüsü 591.86

Video'da spoiler olduğu için oyunu oynamadıysanız ya da oynamayı düşünüyorsanız lütfen kaçının.
  • 32 GB 3600 MHz CL 18 Dual.
  • RTX 4060 Ti 8 GB.
  • ASUS Prime B550M-K
  • Ryzen 5 5600.
  • FSP Hydro k 600W.

Çözüm
Açıksa Hair Strands ayarını kapalı konumuna getirin. 4060 Ti güçlü bir kart olsa da, bu özelliğin RE Engine üzerindeki optimizasyonu 8 GB modellerde çok agresif VRAM tüketiyor. Bu haliyle de aynı şeylere devam ediyorsa ray tracing de kapatın. Oyunun grafik ayarlarında şu anki VRAM kullanımını gösteren bir bar ya da ibare olması gerek, 8 GB ekran kartı kullandığınızı göz önüne alırsak bunu 6-6.5 GB üzerine çıkarmadan test etmeyi de deneyebilirsiniz.
Sorununuzun bir numaralı şüphelisi kullandığınız 591.86 numaralı NVIDIA sürücüsüdür. Reddit üzerinde (özellikle r/buildapc ve r/overclocking topluluklarında), bu sürücünün oyunlarda anlık donmalara ya da diğer değiş ile stuttering, renk bozulmalarına, siyah ekran hatalarına ve menülerde dahi FPS'i yerle bir eden kararlılık sorunlarına yol açtığı yüzlerce kullanıcı tarafından raporlanmış. DDU ile ekran kartı sürücülerini temizleyip bir önceki sürüme dönmeyi deneyin derim. Yine düzelmez ise başka şeyler deneyebiliriz.

Sorununuzun bir numaralı şüphelisi kullandığınız 591.86 numaralı NVIDIA sürücüsüdür. Reddit üzerinde (özellikle r/buildapc ve r/overclocking topluluklarında), bu sürücünün oyunlarda anlık donmalara ya da diğer değiş ile stuttering, renk bozulmalarına, siyah ekran hatalarına ve menülerde dahi FPS'i yerle bir eden kararlılık sorunlarına yol açtığı yüzlerce kullanıcı tarafından raporlanmış. DDU ile ekran kartı sürücülerini temizleyip bir önceki sürüme dönmeyi deneyin derim. Yine düzelmez ise başka şeyler deneyebiliriz.

Teşekkürler. Şu an için geçici çözüm olarak oyunu silip yeniden indirdim. Shaderları yeniden yapınca sorun çözülmüş gibi. PC kapatıp yine açtığımda aynı sorunu yaşarsam DDU ile bir önceki sürüme geçeceğim.

Güncelleme:

Dün yayınlanan yeni driver ile bir deneyim dedim. Sonuç olarak biraz daha iyi ama bir item alınca nedense 20-30 gibi ani bir düşüş var. Son olarak random olarak yine 17 FPS değerlerini gördüm. Halen anlamadım hair strands seçeneği mi bu kadar kasıntı yaşatıyor yoksa oyunun optimizasyonu mu?

Son düzenleme:
Açıksa Hair Strands ayarını kapalı konumuna getirin. 4060 Ti güçlü bir kart olsa da, bu özelliğin RE Engine üzerindeki optimizasyonu 8 GB modellerde çok agresif VRAM tüketiyor. Bu haliyle de aynı şeylere devam ediyorsa ray tracing de kapatın. Oyunun grafik ayarlarında şu anki VRAM kullanımını gösteren bir bar ya da ibare olması gerek, 8 GB ekran kartı kullandığınızı göz önüne alırsak bunu 6-6.5 GB üzerine çıkarmadan test etmeyi de deneyebilirsiniz.

Çözüm
Açıksa hair strands ayarını kapalı konumuna getirin. 4060 Ti güçlü bir kart olsa da, bu özelliğin re Engine üzerindeki optimizasyonu 8 GB modellerde çok agresif VRAM tüketiyor. Bu haliyle de aynı şeylere devam ediyorsa Ray Tracing de kapatın. Oyunun grafik ayarlarında şu anki VRAM kullanımını gösteren bir bar ya da ibare olması gerek, 8 GB ekran kartı kullandığınızı göz önüne alırsak bunu 6-6.5 GB üzerine çıkarmadan test etmeyi de deneyebilirsiniz.

Teşekkürler, sanırım 5070'e yükseltme yapana kadar hair strands kapatmam gerekecek ya da menüye dönüp tekrar oyunu yüklemem.