Merhaba,

Sorunum şu şekilde;

Curve Optimizer ayarı yapmak için Ryzen Master'a girdiğimde ve optimize et tuşuna bastığım vakit sistemim elektrik gitmişcesine kapanıp tekrardan restart atıyor.
Değerleri manuel olarak -50, -30, -15 olarak kendim girdiğimde bile yine aynı sorunla karşılaşıyorum. Mesela -18'de sistemim düzgün açılsa da oyun oynarken bazen kendi kendine kapanıp yeniden açılıyor.
Aynı şekilde kullanmış olduğum ASUS anakartın BIOS'unda yer alan performans profiline çektiğimde de aynı sorunla karşılaşıyorum.
Tüm ayarları sıfırlayıp fabrikasyon halinde kullandığımda ise hiçbir sorunum olmuyor.
Silikon kalitem anlaşılan berbat ama Curve Optimizer yaparken bile kapanması bana mantıksız geliyor. Sonuç olarak çektiği gücü kısıyoruz ama yine de böyle olması saçma.

Daha önce aynı güç kaynağı ile Ryzen 5 5600, ASUS B450M K ve AMD RX 7600 sistemimde Curve Optimizer + PBO ayarları olmasına rağmen hiçbir şekilde sorun yaşamadan kullanabiliyordum.

Gemini ile uzun bir hasbihalimin sonucunda güç kaynağımın özellikle Curve Optimizer ayarları açıkken agresif güç dalgalanmalarında gerekli gücü sağlayamadığını söyledi. Bu da sistemin kapanıp yeniden başlamasına yol açıyor dedi. Öneri olarak load-line calibration ayarını mode 3'e ve global C-state ayarını kapatmamı söylerek tekrardan denememi istedi, lakin sonuç nafile yine aynı şekilde Curve Optimizer ayarı yaparken sistemim kapanıp tekrardan başlıyor.

Bu arada sistemim kapanıp tekrardan başlamasına rağmen Ryzen Master'ın optimize etmesi kaldığı yerden devam ediyor. Sonuna kadar beklediğimde de bana verdiği sonuç genelde -18 oluyor. Lakin ben bu ayarı onaylasam da sistemim oyun içerisindeyken kapanıyor.

Isınma vs. gibi hiçbir sorunum bulunmamakta bu arada. CPU sıcaklığımı kontrol ettiğimde maksimum 80 dereceyi, lakin genelde 70 derecelerde takıldığını görüntülüyorum. Hem oyunda hem de Curve Optimizer ayarı yapılırken.

Sistem özelliklerim;
  • AMD RX 9060 XT 16 GB (Gigabyte gamıng OC)
  • ASUS Prime B650M-R
  • Twinmoss voltx 1x16 GB CL36 DDR5 RAM.
  • AMD Ryzen 5 7500F.
  • MSI MAG A650bn PSU.

Ayrıraca ben de Ryzen Master ile denemiştim ne yapsam ya restart ya kitleniyordu

Sanırım Ryzen Master sorunlu bence en iyisi sağlıklısı BIOS'tan yapmak.

Bende manuel curve testinde bile yani per Core da bile sürekli kilitlenme ya da restart yapıyordu en sonunda BIOS'tan kendim yaptım sıfır sorun.

Ayrıca illa her işlemci -20 -30 olacak diye bir kaide yok silikon şansı. Benim 9700X -10'dan fazlasını asla kabul etmiyor. Serin olsa bile

-15 yapıyorum misal stress testlerini yapıyorum sorun yok gibi duruyor C23 vs yapıyorum sorun yok bir oyuna giriyorum bir yarım saat sonra bir bakmışım kilitleniyor direk anlıyorum ki yemiyor.

Ayrıraca ben de Ryzen Master ile denemiştim ne yapsam ya restart ya kitleniyordu

Sanırım Ryzen Master sorunlu bence en iyisi sağlıklısı BIOS'tan yapmak.

Bende manuel curve testinde bile yani per Core da bile sürekli kilitlenme ya da restart yapıyordu en sonunda BIOS'tan kendim yaptım sıfır sorun.

Ayrıca illa her işlemci -20 -30 olacak diye bir kaide yok silikon şansı. Benim 9700X -10'dan fazlasını asla kabul etmiyor. Serin olsa bile

-15 yapıyorum misal stress testlerini yapıyorum sorun yok gibi duruyor C23 vs yapıyorum sorun yok bir oyuna giriyorum bir yarım saat sonra bir bakmışım kilitleniyor direk anlıyorum ki yemiyor.

Global C-State ve iGPU kapatıp, önerdiğim ayarlarda -25/-30 bandını denediniz mi? Fark olması lazım.

Tek CCD'lerde C-State kapatıp güzel işler başarırsın. 2 CCD olanlarda Core Parking bozabilir C-State kapatmak. 2 CCD'lerin zaten Gaming ile işi yok, oyunda 2. CCD uykuya geçer. Tek CCD'ye benzetir kendini. Render alınmayacaksa 2 CCD olanlardan kaçınılmalı, Core Parking düzgün çalışmazsa 2 CCD arası gecikme farkı yüksek, oyuna da bu durum yansıyor.

TwinMoss VoltX 1x16 GB CL36 DDR5 RAM

TwinMos CL36'ların hepsi de Samsung. Hiç Hynix denk gelmedim bu markada.

Integrated Graphics ve global C-state kapatıp tekrardan deneyin. PBO-Advanced, limits-motherboard, scaler-8X, -20 Curve Optimizer OCCT testine alın. EXPO kapalı kalsın co denerken.

BIOS üzerinden değil ama daha önce Ryzen Master ile denemelerimde EXPO kapalı da olsa her türlü co ayarı yaparken restart atıyordu. Az sonra deneyeceğim. Zaten 7500F kullandığımdan zaten ıntegrated Graphics mevcut değil.

@Ayhan Dönmez,
Birkaç defa aynı ayarları girdim lakin bir türlü boot etmedi. BIOS'u sıfırlayıp tekrar denediğimde çalıştı. Şu an masaüstünde all cores -20 iken 8X Scalar'da çalışıyor. Birkaç oyun girip restart atıyor mu diye deneyeceğim. Sonuçları paylaşırım.

EXPO ayarlarını geri açmalı mıyım bu arada?

@Ayhan Dönmez,

Maalesef test başarısız oldu. Bir anda kapandı yeniden.

Son düzenleme:
BIOS üzerinden değil ama daha önce Ryzen Master ile denemelerimde EXPO kapalı da olsa her türlü co ayarı yaparken restart atıyordu. Az sonra deneyeceğim. Zaten 7500F kullandığımdan zaten ıntegrated Graphics mevcut değil.

@Ayhan Dönmez,
Birkaç defa aynı ayarları girdim lakin bir türlü boot etmedi. BIOS'u sıfırlayıp tekrar denediğimde çalıştı. Şu an masaüstünde all cores -20 iken 8X Scalar'da çalışıyor. Birkaç oyun girip restart atıyor mu diye deneyeceğim. Sonuçları paylaşırım.

EXPO ayarlarını geri açmalı mıyım bu arada?

@Ayhan Dönmez,

Maalesef test başarısız oldu. Bir anda kapandı yeniden.

EXPO açmalısınız, evet. C-state kapalı iken de mi all Core -25 yemiyor? Boost clock vermeyin, o Auto kalsın. iGPU sizde yok evet, o genel geçer bir ayar. 7500F dahili grafik birimi bulunmuyor.

@YavuzKyr ryzer Master override etmesin ayarları, onu devre dışı bırakın ya da geçici olarak silin. BIOS'tan yaptığınız şekilde kalmalı ayarlar. BIOS'tan görsel iletin ayarları ve özet ekranını, kontrol edelim. BIOS son sürüme güncelleyin bir de, 1.3.0.1 AGESA mevcut.

EXPO açmalısınız, evet. C-state kapalı iken de mi all Core -25 yemiyor? Boost clock vermeyin, o Auto kalsın. iGPU sizde yok evet, o genel geçer bir ayar. 7500F dahili grafik birimi bulunmuyor.

@YavuzKyr ryzer Master override etmesin ayarları, onu devre dışı bırakın ya da geçici olarak silin. BIOS'tan yaptığınız şekilde kalmalı ayarlar. BIOS'tan görsel iletin ayarları ve özet ekranını, kontrol edelim. BIOS son sürüme güncelleyin bir de, 1.3.0.1 AGESA mevcut.

BIOS son sürümde. C-State kapalı ayrıyetten de Boost Clock vermediğim halde Curve ayarı yaptığımda kapanıyor. Onun dışında PBO açık Medium Load açık 8x Scalar'da +200 MHz verince herhangi bir çökme donma yaşamıyorum. Tabii o zamanda pek 4.94 GHz'i geçemiyorum.

Ryzen Master da kapalı ekstradan.

BIOS son sürümde. C-State kapalı ayrıyetten de Boost Clock vermediğim halde Curve ayarı yaptığımda kapanıyor. Onun dışında PBO açık Medium Load açık 8x Scalar'da +200 MHz verince herhangi bir çökme donma yaşamıyorum. Tabii o zamanda pek 4.94 GHz'i geçemiyorum.

Anladım, birkaç Tool ve rehber ileteceğim. Onları takip ederek Per Core yapmaya çalış. SMU Debug Tool'dan masaüstünde Apply dersen MHz +200'e kadar ve Curve Optimizer desteği var.

Bu konuyu takip edin, araçları paylaşıyorum.

Tabii bekliyorum. Bu arada sebebi ne olabilir?

Silikon yetersiz, yapacak bir şey yok. -20 yiyor maksimum, o da C-State kapalı iken. Silikon şansı yani. @elninolaz 7500F Per Core ayarlarını iletsin, beraber ilerleyin.

Silikon yetersiz, yapacak bir şey yok. -20 yiyor maksimum, o da C-State kapalı iken. Silikon şansı yani. @elninolaz 7500F Per Core ayarlarını iletsin, beraber ilerleyin.
Benim percore ayarlarım
CO PerCore.webp

PBO CO.webp
Ram Voltaj.webp
Nitro.webp

Son düzenleme:
Bu ayarlar nedense hiç bende çalışmayacak gibi geliyor ama bakalım. Yarın akşam il dışına çıkış yapıp geri geleceğim. Eğer araya sıkıştıramayacak gibiysem salı günü test edip sizlere sonuçları paylaşacağım.

Videoyu izleyemedim bu sebepten ötürü de bu paylaştığınız araçlar tam olarak ne yapmayı sağlıyor?