Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wakeup

Becerikli
ASUS Prime B650M-R anakartıma Corsair Vengeance 2x16 kit RAM aldım, seri numarası ise CMH32GX5M2B5600Z36K. Sistemde EXPO’yu devreye alıp 5600 MHz’de çalıştırınca BIOS ekranında mouse takılması, masaüstüne gelince bilgisayarın tamamen donması, kendi kendine yeniden başlatması ve sistemin stabil olmaması gibi sorunlarla karşılaşıyorum. Sebebi nedir, çözebilir miyim, sorun ne ile alakalı? Yardım edebilirseniz sevinirim.
  • BIOS sürümüm en son sürüm olan 3287.
  • RAM: Corsair Vengance 2x16GB 5600MHZ CL36
  • Ekran kartı: RTX 3070 Ti
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Çözüm

Hocam 8+2+2 VRM tasarımı demişler Eagle de aynı fiyat ama onda 12+2+2 şeklinde. Yani ileriye dönük olsun istiyorum, R9 9950X3D bile takabilirim hiç belli olmaz.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (O zaman en yüksek chipsetli model X670e idi X870'ler yeni yeni piyasaya giriyordu) Windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Sorun işlemci kaynaklıymış, RAM'lerin EXPO profilinde çalışmaması, BIOS'ta takılmalar, hepsi işlemci kaynaklıymış. İade edip aynı işlemcinin yenisini aldım ve sorun çözüldü.
İki EXPO profilini de denediniz mi? Denemediyseniz EXPO 1 ve EXPO 2yi ayrı ayrı deneyin.
Ayarlarını ver istersen ama çipine bakmak lazım Micron-Samsung ise problem, senin yasadığın sıkıntılar ile benzer olabilir bir dönem. Nitro falan denemek gerekir güncel BIOS sürümü ile.

Ayarlarını ver istersen ama çipine bakmak lazım Micron-Samsung ise problem, senin yasadığın sıkıntılar ile benzer olabilir bir dönem. Nitro falan denemek gerekir güncel BIOS sürümü ile.

Manuel olarak 5400MHz de stabilite sağlayabildim ancak 5600MHz aldığım RAM'leri 200 MHz gibi küçük bir değer dahi olsa düşük kullanmak saçma geliyor. Her türlü ayarı denememe rağmen 5600MHz de stabil bir gidişat elde edemiyorum ve evet Samsung çip var belleklerde. Sorun yaratır mı değiştirmeli miyim?

Manuel olarak 5400MHz de stabilite sağlayabildim ancak 5600MHz aldığım RAM'leri 200 MHz gibi küçük bir değer dahi olsa düşük kullanmak saçma geliyor. Her türlü ayarı denememe rağmen 5600MHz de stabil bir gidişat elde edemiyorum ve evet Samsung çip var belleklerde. Sorun yaratır mı değiştirmeli miyim?
Başlı başına sorun evet, Hynix 6000 CL30 2x16 en doğru seçenek ama fiyatlar çok uçuk, böyle kullan gitsin demek lazım bu saatten sonra. 5600 zaten tamamen yanlış frekans, 6000 CL30 sweet spot, şaşmamak lazım hem %100 Hynix, hem de uyumlu çalışıyor. BIOS güncelse çok da yapacak bir şey yok, Nitro ayarları falan denenebilir, zamanında @prime denedik ama Micron-Samsung'a o da fayda etmiyor, ucuzken Patriot 2x16 6000 CL30 geçti, Hynix olduğundan 6200 CL30 sıkıntısız kullanabiliyor şu anda, mevzu bundan ibaret.

Başlı başına sorun evet, Hynix 6000 CL30 2x16 en doğru seçenek ama fiyatlar çok uçuk, böyle kullan gitsin demek lazım bu saatten sonra. 5600 zaten tamamen yanlış frekans, 6000 CL30 sweet spot, şaşmamak lazım hem %100 Hynix, hem de uyumlu çalışıyor. BIOS güncelse çok da yapacak bir şey yok, Nitro ayarları falan denenebilir, zamanında @prime denedik ama Micron-Samsung'a o da fayda etmiyor, ucuzken Patriot 2x16 6000 CL30 geçti, Hynix olduğundan 6200 CL30 sıkıntısız kullanabiliyor şu anda, mevzu bundan ibaret.

Hocam peki bu RAM'leri şu an değiştirmeme gerek var mı? Bu RAM'leri indirimden 5000TL'ye aldım henüz 14 gün geçmedi iade edip 9000TL'ye XPG ramlere geçmek gerekir mi ileride sıkıntı yaratır mı?

Hocam peki bu RAM'leri şu an değiştirmeme gerek var mı? Bu RAM'leri indirimden 5000TL'ye aldım henüz 14 gün geçmedi iade edip 9000TL'ye XPG ramlere geçmek gerekir mi ileride sıkıntı yaratır mı?
Evet iade hakkın varsa dediğin ramlere geçmek çok mantıklı olur. Zaten halihazırda ramlerin piyasası battı. Şuan kullandığın ramin çipi nedir tam olarak bulamadım ama dediğin xpg ramin çipi hynix. Hatta dediğin Ramin aynısını bizzat ben iki yıldır kullanıyorum expo açık şekilde. Senin kullandığın ramlerin çipide muhtemelen hynix diye düşünüyorum. Fakat bütçeyi arttırıp ileriye dönüklük ve performans olarak xpg ye geçmen daha iyi olur.

Evet iade hakkın varsa dediğin RAM'lere geçmek çok mantıklı olur. Zaten halihazırda RAM'lerin piyasası battı. Şu an kullandığın RAM'in çipi nedir tam olarak bulamadım ama dediğin XPG RAM'in çipi Hynix. Hatta dediğin RAM'in aynısını bizzat ben iki yıldır kullanıyorum EXPO açık şekilde. Senin kullandığın RAM'lerin çipide muhtemelen Hynix diye düşünüyorum. Fakat bütçeyi arttırıp ileriye dönüklük ve performans olarak XPG'ye geçmen daha iyi olur.

Ramlerimin çipini Samsung olarak belirttim yukarıda, sanırım dediğiniz gibi yapacağım teşekkürler.