Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wakeup

Becerikli
ASUS Prime B650M-R anakartıma Corsair Vengeance 2x16 kit RAM aldım, seri numarası ise CMH32GX5M2B5600Z36K. Sistemde EXPO’yu devreye alıp 5600 MHz’de çalıştırınca BIOS ekranında mouse takılması, masaüstüne gelince bilgisayarın tamamen donması, kendi kendine yeniden başlatması ve sistemin stabil olmaması gibi sorunlarla karşılaşıyorum. Sebebi nedir, çözebilir miyim, sorun ne ile alakalı? Yardım edebilirseniz sevinirim.
  • BIOS sürümüm en son sürüm olan 3287.
  • RAM: Corsair Vengance 2x16GB 5600MHZ CL36
  • Ekran kartı: RTX 3070 Ti
  • Anakart: ASUS Prime B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Çözüm

Hocam 8+2+2 VRM tasarımı demişler Eagle de aynı fiyat ama onda 12+2+2 şeklinde. Yani ileriye dönük olsun istiyorum, R9 9950X3D bile takabilirim hiç belli olmaz.

Hocam muhtemelen sorun işlemci kaynaklı değil anakart kaynaklı gibi gözüküyor. Halen daha 6000MHz ve üstü stabil verebilen orta seviye anakartlar çok yok. Ben AM5 sisteme geçen sene geçmiştim anakartım da MSI MAG X670e Tomahawk Wi-Fi modeli. RAM'ler arkadaşın aldığı XPG Lancer DDR5 2x16 GB 6000MHz CL30 idi. Sistemi kurup açar açmaz hemen BIOS'tan EXPO aktif etmiştim. Bu seviye anakartım olmasına rağmen (O zaman en yüksek chipsetli model X670e idi X870'ler yeni yeni piyasaya giriyordu) Windows ekranı 5-10dk içinde açılmıştı hatırlıyorum. Sonra hemen anakartımın sitesinden BIOS'u en son sürüme yükseltince açılış sürem daha iyi seviyeye geldi ve hala aynı BIOS'u kullanıyorum. Yani bir yıldır aynı BIOS ve aynı EXPO ayarında sistemim. Arkadaşın anakartı zaten orta segmentin en giriş seviyesi. 6000MHz'yi teoride kaldırabilir ama yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. BIOS beklemekten başka çaresi yok gibi duruyor. Ayrıca anakart piyasasında bence MSI diğer markalardan daha stabil ve daha önde. Her ne kadar port yönünden MSI zayıf kalsa da biosları çok sağlam. Kendimce bugüne kadar bir çıkarım yaptım hocam; tekrar bir sistem kursam anakartı MSI ekran kartını ASUS yaparım. Tabii her markanın her modelin iyisi kötüsü var ama genel olarak benim düşüncelerim bu şekilde katılırsınız katılmazsınız size kalmış.

Sorun işlemci kaynaklıymış, RAM'lerin EXPO profilinde çalışmaması, BIOS'ta takılmalar, hepsi işlemci kaynaklıymış. İade edip aynı işlemcinin yenisini aldım ve sorun çözüldü.
Hocam peki bu RAM'leri şu an değiştirmeme gerek var mı? Bu RAM'leri indirimden 5000TL'ye aldım henüz 14 gün geçmedi iade edip 9000TL'ye XPG ramlere geçmek gerekir mi ileride sıkıntı yaratır mı?
Kesinlikle, acilen iade edip 6000 CL30 XPG alman en doğru hareket olur, daha da zam yemeden, 9K ise halen çok güzel fiyat, A-Die çıkacaktır yüksek ihtimal, o zaman @prime ayarlarını uygulayın beraber, 6200 CL28-30 yeterli gelir, üzeri zor bu platformda. Ben güncel 2 tane atıyım yapabileceğiniz, ama en ufak bir şeye hata alıyorum ben de, benim kit M-Die olduğu için problematik, timingler sınırda, çok ince ayar gerekiyor, rx tx taps ya da rx tx dfe gain bias ayarları. Normal kullanıcı bunları yapamaz. Anakart oto değerleriyle 6200 ayarlayıp geçersiniz. @wakeup

Sonra haberleşelim, serverler gidik, imaj yüklenmiyor.

1762398054939.webp

1762398094257.webp

Son düzenleme:
Kesinlikle, acilen iade edip 6000 CL30 XPG alman en doğru hareket olur, daha da zam yemeden, 9K ise halen çok güzel fiyat, a-die çıkacaktır yüksek ihtimal, o zaman @prime ayarlarını uygulayın beraber, 6200 CL28-30 yeterli gelir, üzeri zor bu platformda. Ben güncel 2 tane atayım yapabileceğiniz ama en ufak bir şeye hata alıyorum ben de, benim kit m-die olduğu için problematik, timingler sınırda, çok ince ayar gerekiyor, RX tx taps ya da RX tx dfe gain bias ayarları. Normal kullanıcı bunları yapamaz. Anakart oto değerleriyle 6200 ayarlayıp geçersiniz. @wakeup

Eki Görüntüle 199251

Eki Görüntüle 199252

Teşekkür ettim hocam.

Benim ayarları merak ediyorsan eğer, bu şekilde:
Eki Görüntüle 199257

Teşekkür ederim hocam yanıtınız için yeni RAM'ler geldiği zaman deneyeceğim.

Kesinlikle, acilen iade edip 6000 CL30 XPG alman en doğru hareket olur, daha da zam yemeden, 9K ise halen çok güzel fiyat, a-die çıkacaktır yüksek ihtimal, o zaman @prime ayarlarını uygulayın beraber, 6200 CL28-30 yeterli gelir, üzeri zor bu platformda. Ben güncel 2 tane atayım yapabileceğiniz ama en ufak bir şeye hata alıyorum ben de, benim kit m-die olduğu için problematik, timingler sınırda, çok ince ayar gerekiyor, RX tx taps ya da RX tx dfe gain bias ayarları. Normal kullanıcı bunları yapamaz. Anakart oto değerleriyle 6200 ayarlayıp geçersiniz. @wakeup

Eki Görüntüle 199251

Eki Görüntüle 199252

@Ayhan Dönmez AX5U6000C3016g-dclarwh hocam bu seri kodlu RAM'leri satın aldım 2x16 şeklinde dediğiniz gibi, anakartımın destek sayfasından da kontrol ettim SK Hynix olarak geçiyor RAM'ler, umarım sorun yaşamam ve EXPO'yu rahatlıkla açabilirim.

@Ayhan Dönmez AX5U6000C3016g-dclarwh hocam bu seri kodlu RAM'leri satın aldım 2x16 şeklinde dediğiniz gibi, anakartımın destek sayfasından da kontrol ettim SK Hynix olarak geçiyor RAM'ler, umarım sorun yaşamam ve EXPO'yu rahatlıkla açabilirim.
Sorun yaşamazsın. EXPO'nun ötesine bile gidebilirsin, Hynix RAMlerde bu imkan mevcut. Size attığım ayarlar manuel olarak @Ayhan Dönmez hocam ile yapıldı. EXPO Hynix RAMlerden alabileceğinin tamamını vermiyor. Manuel timing ile sweet spot dediğimiz ayarları bulursan ramler geldikten sonra, tam randıman alırsın.

EXPO'dan ziyade konu aç, manuel timingler ile dene, performans artışı elde edersin, düz EXPO sadece birincil zamanları giriyor, diğer her şeyi gevşek bırakıyor, o açıdan performans tam alamıyorsun, Hynix için bunu ayarlama şansın var, diğerleri için yok, o artısı var ve uyumluluk sorunu yok diğerleri gibi problematik değil yani. @wakeup

EXPO'dan ziyade konu aç, manuel timingler ile dene, performans artışı elde edersin, düz EXPO sadece birincil zamanları giriyor, diğer her şeyi gevşek bırakıyor, o açıdan performans tam alamıyorsun, Hynix için bunu ayarlama şansın var, diğerleri için yok, o artısı var ve uyumluluk sorunu yok diğerleri gibi problematik değil yani. @wakeup

Peki hocam sweet spot yapıp tam performans alırsak bu RAM'lerden EXPO'nun yaptığı haliyle arasında ne kadar fark olur mesela sizin ayalarınız ile EXPO 1 profili arasında ne kadar fark performans oyun açısından?

Peki hocam sweet spot yapıp tam performans alırsak bu RAM'lerden EXPO'nun yaptığı haliyle arasında ne kadar fark olur mesela sizin ayalarınız ile EXPO 1 profili arasında ne kadar fark performans oyun açısından?
3D işlemci olup olmamasına göre değişiyor. %1 %0.1 FPS değerleri fazlasıyla artıyor, düz FPS olarak bakarsan CS tarzı oyunlarda ciddi artış var, hikayeli oyunlarda artış sınırlı. Düz EXPO yerine manuel ayarlamak en iyisi Hynix'in diğer artısı o.

3D işlemci olup olmamasına göre değişiyor. %1 %0.1 FPS değerleri fazlasıyla artıyor, düz FPS olarak bakarsan CS tarzı oyunlarda ciddi artış var, hikayeli oyunlarda artış sınırlı. Düz EXPO yerine manuel ayarlamak en iyisi Hynix'in diğer artısı o.

@Ayhan Dönmez hocam yeni RAM'lerim elime ulaştı EXPO profilini açtığım zaman yine BIOS'ta ve masaüstünde mouse takılmaları ve stabilite sorunları var kendi kendine yeniden başlatma vesaire devam ediyor.

1762546188524.webp

1762546181369.webp

1762546193607.webp

@Ayhan Dönmez hocam yeni RAM'lerim elime ulaştı EXPO profilini açtığım zaman yine BIOS'ta ve masaüstünde mouse takılmaları ve stabilite sorunları var kendi kendine yeniden başlatma vesaire devam ediyor.

Eki Görüntüle 199618

Eki Görüntüle 199617

Eki Görüntüle 199619
ZenTimings sitesinden indirip SS gönder, manuel zamanlama voltaj Nitro vereyim bunları gir BIOS'tan, B650M-R için resmi siteden son BIOS'a güncelle bir de @wakeup