FRAGX

Yetkin
İyi günler, yaklaşık 1 hafta önce @Ayhan Dönmez hocamın önerisiyle sistemime RAM yükseltmesi yaptım ve yine @Ayhan Dönmez hocamla RAM'lere zamanlama ayarı vs. yaptık ve sistem çok iyiydi, oyunlardaki micro stutter sorunlarım neredeyse tamamen çözülüp, akıcılık gelmişti oyunlara. Fakat 1-2 gündür performans düşüklüğü var gibi hissediyorum CS2'de fareyi hareket ettirdiğim zaman örneğin 500 FPS alırken 400 civarına düşüyor (fareye en ufak hareketimde bile oluyor bu) fareyi hareket ettirmeyi bıraktığım zaman normale dönüyor. Fare'nin polling rate hızı 1000, bugün kulaklığın kablosunu düzeltirken yanlışlıkla kabloyu biraz çekiştirdim, o sırada CS2 oynuyordum FPS bir anda 600-700 seviyelerinden 150-200 civarına düştü PC'yi yeniden başlatınca düzeldi. Aynı şekilde Dying Light: The Beast'de kasıyormuş gibi hissediyor ve RAM'leri aldığım ilk günkü gibi hissettirmiyor. Ne yapabilirim? Sıcaklıklar normal gözüküyor; CPU 70 derece civarı, ekran kartı ise en fazla 75 dereceyi görüyor.

Denediklerim: GPU driverını DDU ile kaldırıp tekrar yüklemek.
Mouse polling Rate'i 1000'e ayarlamak (önceden de 1000'di).
Sistemdeki tüm USB ile çalışan cihazları tak-çıkar yapmak.
Farklı bir mouse ile denemek.
  • GPU: Zotac RTX 4070 Super Twin Edge.
  • CPU: Ryzen 5 7500F.
  • Kasa ve PSU: Thermaltake S200 tg 650W.
  • RAM: Patriot Viper Venom 16x2 GB 6000 MHz CL30.
  • Anakart: ASUS Prime A620M-K.
  • SSD: Kioxia Exceria Plus 1 TB.

Son düzenleyen: Moderatör:
Klavye ve fareyi kasanın ön portlarına mı bağlıyorsun yoksa kasanın arka tarafında bulunan anakart üzerindeki USB portlarına mı takıyorsun?

Bu şekilde düşük gecikme içeren donanımlarınızı ön USB portlarına takmayın.

LatencyMon indirip gecikme testi yapar mısın 5 dakika kadar? Sonuçların ekran görüntüsünü atarsan yeterli. Apex Legends için micro stutter ile ilgili çok uğraştım bir ara, yardımcı olabilirim belki. R5 7600 + 4070S sistem var bende de.

Klavye ve fareyi kasanın ön portlarına mı bağlıyorsun yoksa kasanın arka tarafında bulunan anakart üzerindeki USB portlarına mı takıyorsun?

Bu şekilde düşük gecikme içeren donanımlarınızı ön USB portlarına takmayın.

Hocam fare, klavye, ve mikrofon için kullandığım kulaklığımı anakartın USB 3.0 portlarına takıyorum, kasaya taktığım bir tane ekipmanım var o da IEM kulaklığım o da USB 3.0 ayrıca 1-2 gün öncesine kadar hiçbir sorun yoktu anlamadım ben de.

LatencyMon indirip gecikme testi yapar mısın 5 dakika kadar? Sonuçların ekran görüntüsünü atarsan yeterli. Apex Legends için micro stutter ile ilgili çok uğraştım bir ara, yardımcı olabilirim belki. R5 7600 + 4070S sistem var bende de.

Atayım hocam.
1760510766748.webp

Son düzenleme:
Hocam fare, klavye, ve mikrofon için kullandığım kulaklığımı anakartın USB 3.0 portlarına takıyorum, kasaya taktığım bir tane ekipmanım var o da IEM kulaklığım o da USB 3.0 ayrıca 1-2 gün öncesine kadar hiçbir sorun yoktu anlamadım ben de.

Atayım hocam.
Eki Görüntüle 192758
Tahmin ettiğim gibi nvlddmkm.sys yüksek.

Öncelikle Nvidia App üzerinden oyun ayarlarında Güç Yönetimi ayarını Yüksek Performans yap. Oyuna girip dene.

Olmazsa;
1- Windows'un güç planı>gelişmiş güç planı ayarları kısmından, USB seçmeli askıya alma ayarını devredışı yap. Tekrar gecikme testi yap.
2- Burası önemli, dikkatli ol çünkü birbirine benzeyen çok ayar var. Buradan Power Settings Explorer indir yönetici olarak başlat. İşlemci performansı düşürme eşiği ile İşlemci performansı arttırma eşiği satırlarını bul ve tikleri kaldır. Sonra güç planı gelişmiş ayarlarına git, İşlemci Güç Yönetimi altında biraz önce kaldırdığımız tiklerin aynı isminde iki adet yeni ayar çıktı, onların ikisini de %100 yap. Tekrar gecikme testi yap ve oyuna girip dene.

Ben en son böyle çözdüm. Mouse polling rate de yardımcı olmuştu ama şu an 1000'e çektim geri ve sorun yok.

Tahmin ettiğim gibi nvlddmkm.sys yüksek.

Öncelikle NVIDIA App üzerinden oyun ayarlarında güç yönetimi ayarını yüksek performans yap. Oyuna girip dene.

Olmazsa;
1- Windows'un güç planı>gelişmiş güç planı ayarları kısmından, USB seçmeli askıya alma ayarını devre dışı yap. Tekrar gecikme testi yap.
2- burası önemli, dikkatli ol çünkü birbirine benzeyen çok ayar var. Buradan Power settings Explorer indir yönetici olarak başlat. işlemci performansı düşürme eşiği ile işlemci performansı arttırma eşiği satırlarını bul ve tikleri kaldır. Sonra güç planı gelişmiş ayarlarına git, işlemci güç yönetimi altında biraz önce kaldırdığımız tiklerin aynı isminde iki adet yeni ayar çıktı, onların ikisini de %100 yap. Tekrar gecikme testi yap ve oyuna girip dene.

Ben en son böyle çözdüm. Mouse polling rate de yardımcı olmuştu ama şu an 1000'e çektim geri ve sorun yok.

Hocam NVIDIA App üzerinden dediğiniz ayara baktım fakat ona en yakın olan ayar "güç yönetimi modu - maksimum performans" var, ayar zaten öyle ayarlıymış.
Şimdi diğer dediklerinizi deneyeceğim.

Hocam NVIDIA App üzerinden dediğiniz ayara baktım fakat ona en yakın olan ayar "güç yönetimi modu - maksimum performans" var, ayar zaten öyle ayarlıymış.

CS2'de fareyi hareket ettirince FPS düşmesine neden olan sorun galiba CS2'nin kendisinden kaynaklı hocam. Dying Light: The Beast ise yine ara sıra takılma yapıyor, çok kötü değil ama halen daha performansım düşük gibi hissediyorum. Ayrıca oyun içindeki frametime değerlerinde de artış var örneğin CS2'de 4-3.5 bazen 2 ms. civarına düşen frametime değerleri şu an 4'ün altına inmiyor 6-7 civarını görüyor. Rahatlıkla 500-600 FPS değerlerini gördüğüm yerlerde 400 civarına düştü. @kliibapz

CS2'de fareyi hareket ettirince FPS düşmesine neden olan sorun galiba CS2'nin kendisinden kaynaklı hocam. Dying Light: The Beast ise yine ara sıra takılma yapıyor, çok kötü değil ama halen daha performansım düşük gibi hissediyorum. Ayrıca oyun içindeki frametime değerlerinde de artış var örneğin CS2'de 4-3.5 bazen 2 ms. civarına düşen frametime değerleri şu an 4'ün altına inmiyor 6-7 civarını görüyor. Rahatlıkla 500-600 FPS değerlerini gördüğüm yerlerde 400 civarına düştü. @kliibapz
LatencyMon sonucu ne kadar değişti?

LatencyMon sonucu ne kadar değişti?

Fazla bir değişiklik olmadı hocam, kardeşimin bilgisayarında da test yaptım kardeşimin bilgisayarı daha iyi sonuç verdi ama çok büyük bir fark yok arada, ayrıca benim sistemimde "reported Total hard pagefault count" çok fazla artıyor. CS2'de fareyi hareket ettirince FPS düşmesi yaptığım testlere göre oyun kaynaklı bir sorun, kardeşimin, abimin ve kendi bilgisayarımda test ettim aynı şey onlarda da oldu.