scevola

Çalışkan
Arkadaşlar, 7500F işlemci kullanıyorum. Soğutucum Thermalright Assassin King, anakartım ASUS TUF Gaming B650M-E Wi-Fi, kasam ise Cooler Master MasterBox TD500 V2. Bu sistemde işlemci boşta 50 °C, oyun oynarken 70–75 °C, OCCT stres testinde ise maksimum 80 °C’yi görüyor. Sıcaklıklar normal gibi görünüyor fakat hiçbir şekilde değişmiyor. Bu sıcaklıklar işlemcinin fabrika çıkış ayarlarıyla olan değerler. UV yapıyorum, watt kısıtlaması uyguluyorum, her şeyi denedim ama yine de daha soğuk ya da sıcak olmuyor, hep aynı. Normalde kasamda 3 ön fan, 1 egzoz fan vardı. Üst kısma 3 egzoz fan daha ekledim ama yine de sıcaklık sabit kaldı. Tek bir derece bile oynamıyor. Bu sabitlik normal mi? Bu kadar önlemden sonra daha serin çalışması gerekmez mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Termal macun olarak ne sürdün? Bir de işlemci fanı hakkında bilgi vermemişsin sıvı soğutma falan mı taktın yoksa?

Neredeyse aynı sistemi kullanıyoruz sizinle. İşlemcim 7600 benim de. Anakartlar aynı, kasalarımız aynı. Boşta 37-40 arası gidip geliyor. Yükte 65 civarı, hadi sıkıştıra sıkıştıra 70 derece maksimum oda. 240 mm sıvı soğutma kullanıyorum bende. Ekstra fana bile ihtiyacı yok bence bu kasanın, ben kullanmıyorum gayet iyi değerleri çünkü. 3 adet önde, 1 adet egzoz fan kullanıyorum bende.

Şu linkteki ürün sıvı soğutmaya bile gerek bırakmayabilir, bu işlemciler aşırı ısınmıyor normalde. Ben toplarken sistem bu ürün gözümden kaçtı, yoksa sıvı soğutma almayabilirdim.

Sogutucunun RPM'i dusuyordur belki. Yani ayni sicaklikta daha dusuk RPM calisiyor olabilir. Manuel ayarlayip deneyin.

Thermalright Assassin King 120 SE sogutucum. Postta da yaziyor aslında. Termal macunda kule tipi sogutucunun icinden cikan thermalright macunu
Hocam TF-7 macun çıktığını varsayalım. Ben MX-4 sürmüştüm (daha kötü) şuan bilerek oyun açtım. Stabil şekilde 63 de sabit. Kule tipi fan var. Boşta 48 derece işlemcim. Aynı işlemciyi kullanıyoruz.

Hocam TF-7 macun çıktığını varsayalım. Ben MX-4 sürmüştüm (daha kötü) şuan bilerek oyun açtım. Stabil şekilde 63 de sabit. Kule tipi fan var. Boşta 48 derece işlemcim. Aynı işlemciyi kullanıyoruz.
Evet hocam genelde oyle zaten 7500F in sicakliklar bosta 40-45 oyunda 60-65 ama benimki ne yaparsam yapayım boşta 50 nin altina oyunda da 70 in altına düşmüyor. Extra fan ekledim, UV yaptim hic bir sekilde sicakliklar degismiyor hep aynı. Çözemedim ilginç bir durum.

Sogutucunun RPM'i dusuyordur belki. Yani ayni sicaklikta daha dusuk RPM calisiyor olabilir. Manuel ayarlayip deneyin.
Sogutucu fanini manuel ayarladım. Normalde pwm modedaydi kendim manuele cektim denemek icin fani sabit %100 e aldim yine değişmiyor. Boşta 50 Oyunda 70-75 sanki o dereceye sabitlenmiş gibi. Fan rpm i dusurunce de ayni fulleyince de.

Yani hocam sorunun çözümünü bilmiyorum. Belki de her işlemci aynı kalitede üretilmiyordur. Hatta ben manuel olarak frekansını 4800MHz olarak ayarladım. Bence kontrol edilmesi gerekenler şuanda termal macun. Tamamen spatulası ile dağıttınız mı?

Sogutucu fanini manuel ayarladım. Normalde PWM modedaydi kendim manuele cektim denemek icin fani sabit %100'e aldim yine değişmiyor. Boşta 50 oyunda 70-75 sanki o dereceye sabitlenmiş gibi. Fan RPM'i dusurunce de ayni fulleyince de.

Farkli uygulamalardan test edip sicakligi olcebilir misiniz?

Yani hocam sorunun çözümünü bilmiyorum. Belki de her işlemci aynı kalitede üretilmiyordur. Hatta ben manuel olarak frekansını 4800MHz olarak ayarladım. Bence kontrol edilmesi gerekenler şuanda termal macun. Tamamen spatulası ile dağıttınız mı?
Evet hocam macunu duzgun surdugume eminim, zaten bloku oturttutkan sonra da kontrol ettim tam oturdu. Zaten stress testi sonucu 80 derece max gayet iyi. Sadece boşta ve oyunda 5-10 derece sicak calisiyor ortalamaya göre. Onu çözmeyece calisiyorum ama beceremedim hic bir sekilde.