Memooryyy

Çalışkan
Merhaba, RAM EXPO açınca oyunlarda kasma ve donma gibi problemler yaşıyorum. Bu sorunun hangi donanımdan veya neden kaynaklı olduğunu çözemedim. Yardımcı olabilir misiniz?

İşlemcim Ryzen 5 7600, anakartım ASUS Prime B650 M‑R, RAM’lerim Patriot Viper Venom 6000 MHz CL30 2×16 GB.

Hangi donanımdan olduğu belli. Patriot Viper RAM Venom RAMleri bütün forum önerdi zamanında ancak ben önermemiştim neredeyse hiç bir zaman. Sorun büyük ihtimalle RAM kaynaklı. EXPO kapatıp Ramtest veya memtest86 yapın. Ramtest yeterli olacaktır. Öyle ise Nebi Akgün'ün YouTube üzerinde RAM videosunu izleyip manual OC yapabilirsiniz, öyle EXPO dan daha verimli çalışır. Vaktim olsaydı ben de tek tek yardımcı olabilirdim. @Ayhan Dönmez hocam bu konuda çok iyidir. Kendisi müsaitse size yardımcı olabilir manuel OC yapmak isterseniz.

Merhaba, RAM EXPO açınca oyunlarda kasma ve donma gibi problemler yaşıyorum. Bu sorunun hangi donanımdan veya neden kaynaklı olduğunu çözemedim. Yardımcı olabilir misiniz?

İşlemcim Ryzen 5 7600, anakartım ASUS Prime B650 M‑R, RAM’lerim Patriot Viper Venom 6000 MHz CL30 2×16 GB.
BIOS güncelledin mi 1.2.0.3g AGESA'ya. Sorun Patriot'sa hallederiz.

ZenTimings bu sürüm SS atarsın, BIOS güncelle sonrasında Nitro ayarları vericem onları uygula.

Hangi donanımdan olduğu belli. Patriot Viper RAM Venom RAMleri bütün forum önerdi zamanında ancak ben önermemiştim neredeyse hiç bir zaman. Sorun büyük ihtimalle RAM kaynaklı. EXPO kapatıp Ramtest veya memtest86 yapın. Ramtest yeterli olacaktır. Öyle ise Nebi Akgün'ün YouTube üzerinde RAM videosunu izleyip manual OC yapabilirsiniz, öyle EXPO dan daha verimli çalışır. Vaktim olsaydı ben de tek tek yardımcı olabilirdim. @Ayhan Dönmez hocam bu konuda çok iyidir. Kendisi müsaitse size yardımcı olabilir manuel OC yapmak isterseniz.
Patriot'ta sıkıntı yok da, giriş seviye kartlar trainleyemiyor, BIOS vesaire güncel değilse, Nitro ile desteklemen lazım @ShadowLegion

Muhtemelen bundan kaynaklı yani, yoksa RAM'in bir sorunu değil bu.

BIOS güncelledin mi 1.2.0.3G AGESA'ya. Sorun Patriot'sa hallederiz.

BIOS'um günceldi hocam EXPO 1 2 tweaked filan hepsini denedim sorun devam etti şu an serviste servistekiler hiçbir sorun olmadığını söylediler sanırım hiçbir şey yapmadan geri gönderecekler.

expo kapalı olunca hiç bir sorun olmuyor acınca sorun yaşıyorum

BIOS'um günceldi hocam EXPO 1 2 tweaked filan hepsini denedim sorun devam etti şu an serviste servistekiler hiçbir sorun olmadığını söylediler sanırım hiçbir şey yapmadan geri gönderecekler.
Servistekiler anlamaz ki RAM'den, başka sisteme takıp test eder, sorun olmadığından tekrar geri gönderecekler sana. Sorun senin kartında, Nitro ayarları yapman lazım sonrasında düzelir. RAM'de problem yok, kartın giriş seviye, BIOS'lara özenmiyorlar, birkaç ayarla sen müdahale etmen gerekiyor.

Patriot'ta sıkıntı yok da, giriş seviye kartlar trainleyemiyor, BIOS vesaire güncel değilse
BIOS stabil değilse ve epey eskiyse güncellemek lazım tabii hocam. Bende B650M DS3H anakart var. Hynix M Die olan Kingston Fury RAMler var 5600 MHz oluyordu EXPO ile ben iyi zamanlamalarla 6000 MHz yaptım ve Nitro ayarı da yapmadım. Bu forumda siz olmasanız Nitro'yu da duymayacaktım zaten. Yani sorun bir ihtimal RAMde de olabilir bence hocam eğer BIOS'u güncellediği halde düzelmez ise.

Servistekiler anlamaz ki RAM'den, başka sisteme takıp test eder, sorun olmadığından tekrar geri gönderecekler sana. Sorun senin kartında, Nitro ayarları yapman lazım sonrasında düzelir. RAM'de problem yok, kartın giriş seviye, BIOS'lara özenmiyorlar, birkaç ayarla sen müdahale etmen gerekiyor.

Neler yapmam gerektiğini tek tek anlatabilir misiniz hocam benim pek bir bilgim yok Nitro AGESA filan.

BIOS stabil değilse ve epey eskiyse güncellemek lazım tabii hocam. Bende B650M DS3H anakart var. Hynix M Die olan Kingston Fury RAMler var 5600 MHz oluyordu EXPO ile ben iyi zamanlamalarla 6000 MHz yaptım ve Nitro ayarı da yapmadım. Bu forumda siz olmasanız Nitro'yu da duymayacaktım zaten. Yani sorun bir ihtimal RAMde de olabilir bence hocam eğer BIOS'u güncellediği halde düzelmez ise.
Patriot özelinde açılan konularda Nitro'dan sonra düzeliyordu genelde. Giriş seviye kartlar trainleyemiyor, seninki çok giriş seviye sayılmaz, çıplak VRM'li Gigabyte olsa bir alt model muhtemelen o da tökezlerdi aynı sorun olurdu. Özenmiyor adamlar. Bu işin yazılım tarafı önemli. Patriot denemiyor bile hiçbir firma, anakart RAM'i trainlerken belli başlı direnç empedans termination denen parametreler kullanıyor, onlar optimize değilse bu iş yürümez. Nitro yaptığında training süreci iyileşiyor o kurtarıyor mevzuyu. Kingston ve Hynix olduğu için yırtmışsın sen de, Kingston+Micron olsaydın o zaman çok farklı konuşurduk :D @ShadowLegion Kingston'un 5600c36 ve 6000c36 aşure listesini görmek ister misin?

1761922433313.webp

1761922447494.webp

1761922464201.webp

1761922477338.webp

Var mı arkadaş böyle bir liste ya, sonu gelmiyor sonu @LH44

Neler yapmam gerektiğini tek tek anlatabilir misiniz hocam benim pek bir bilgim yok Nitro AGESA filan.
1761922597386.webp

@Memoory @Memooryyy Bu siteden bu sürüme güncelleyeceksin. Sonrasında Nitro ayarları yapacaksın. Nitro konumu:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x -- EXPO1 üzerine bunları yapacaksın. iGPU-Integrated Graphics kapalı kalacak, o da Advanced-NB Configuration içinde.

1761922766530.webp

@Memooryyy Böyle kalsın Nitro.

Son düzenleme:
Patriot özelinde açılan konularda Nitro'dan sonra düzeliyordu genelde. Giriş seviye kartlar trainleyemiyor, seninki çok giriş seviye sayılmaz, çıplak VRM'li Gigabyte olsa bir alt model muhtemelen o da tökezlerdi aynı sorun olurdu. Özenmiyor adamlar. Bu işin yazılım tarafı önemli. Patriot denemiyor bile hiçbir firma, anakart RAM'i trainlerken belli başlı direnç empedans termination denen parametreler kullanıyor, onlar optimize değilse bu iş yürümez. Nitro yaptığında training süreci iyileşiyor o kurtarıyor mevzuyu. Kingston ve Hynix olduğu için yırtmışsın sen de, Kingston+Micron olsaydın o zaman çok farklı konuşurduk :D @ShadowLegion Kingston'un 5600C36 ve 6000C36 aşure listesini görmek ister misin?

Eki Görüntüle 197554
Eki Görüntüle 197556

Eki Görüntüle 197559
Eki Görüntüle 197560

Var mı arkadaş böyle bir liste ya, sonu gelmiyor sonu @LH44

Eki Görüntüle 197561

@Memoory @Memooryyy bu siteden bu sürüme güncelleyeceksin. Sonrasında Nitro ayarları yapacaksın. Nitro konumu:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust-enable RX-1 tx-2 Control line-1 RX-tx burst Length-8x/8x -- EXPO1 üzerine bunları yapacaksın. iGPU-ıntegrated Graphics kapalı kalacak, o da Advanced-NB Configuration içinde.

Eki Görüntüle 197562

@Memooryyy böyle kalsın Nitro.

Çok teşekkürler hocam servisten geldiği zaman deneyeceğim önerdiğiniz ayarları.