Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

PARACETAMOL

Üyecik
Merhaba, yeni AM5 sistem topladım yaklaşık 2 ay oluyor. Bu süreçte şunu fark ettim işlemcim yüksek kalite oyunlarda PC kasarken bile 5.4GHz Turbo Boost frekansını görmüyor genellikle 4.4 ile 4.9 arasında sürekli değişiklik gösteriyor bu normal mi? İşlemci sıcaklığı ortalama 60-65 arası.

Ayrıca ekran kartım bazı oyunlarda 3320MHz Boost saat hızını geçip 3450MHz hızları görüyor, OC yapmadan bu nasıl mümkün?

Windows "yüksek performans modu"nda çalışıyor, AMD Software tüm ayarlar varsayılan şekilde herhangi bir performans ayarı değiştirmedim, hepsi varsayılan.

BIOS ayarlarında sadece EXPO modu açık geri kalan her şeyi default ayarlarda kullanıyorum.

Sistemin parçaları.

AMD Ryzen 5 9600X.

XFX Swift RX 9060XT 16GB OC (Dual)

ASUS Prime B850M-K

Corsair Vengeance 32GB 6400MHz.

Kioxia Exceria Pro 1TB NVMe GEN.4 SSD.

High Power performance 850W 80+ Gold PCI-e 5.1

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
AMD'de Boost sabit bir hız değil, anlık koşullara göre verilen maksimum izin oyun yükü çok çekirdeğe yayıldığı için 5.4 GHz'i her an görmez ama 4.5–4.9 aralığında gezmesi tam olması gereken, GPU'nun 3320 üstünü görmesi de OC değil headroom varsa otomatik Boost.
AMD'de Boost sabit bir hız değil, anlık koşullara göre verilen maksimum izin oyun yükü çok çekirdeğe yayıldığı için 5.4 GHz'i her an görmez ama 4.5–4.9 aralığında gezmesi tam olması gereken, GPU'nun 3320 üstünü görmesi de OC değil headroom varsa otomatik Boost.

Çözüm

Cevabınız için teşekkürler, anladığım kadarıyla bir sorun görünmüyor. İşlemciyi sağlıklı bir şekilde test için önerdiğiniz program var mı? Yük altında sorunsuz çalıştığını test edebilmek için.

Cevabınız için teşekkürler, anladığım kadarıyla bir sorun görünmüyor. İşlemciyi sağlıklı bir şekilde test için önerdiğiniz program var mı? Yük altında sorunsuz çalıştığını test edebilmek için.

Test için Cinebench R23 at, tek çekirdek–çok çekirdek bak. Üstüne OCCT CPU test veya y-cruncher aç 20–30 dk çalışsın. Hata yok, sıcaklıklar uçmuyorsa işlemci sağlam.

Testleri yaptım bir hata vermedi ama işlemci hızı 4.7ghz geçmedi. Ryzen master üzerinden de default ayarlarda stres test yaptığımda aynı hız sonucunu veriyor.

Amd eco modu açıp 105w ayarına getirince 5.0-5.1ghz çıkıyor bu arada sıcaklıklar 75 dereceleri görüyor.

Ek olarak oyun testlerinde işlemci %100 kullanımda 5.4ghz hızında çalıştığını görüyorum benim işlemci %100 kullanımda hiç bu değerleri görmüyor neyi eksik yapıyorum?

Test için Cinebench R23 at, tek çekirdek–çok çekirdek bak. Üstüne OCCT CPU test veya y-cruncher aç 20–30 dk çalışsın. Hata yok, sıcaklıklar uçmuyorsa işlemci sağlam.
yük altında tüm çekirdeklerin max hızda çalışması gerekmez mi ? Oyun testlerinde işlemci hızları genelde 5.3-5.4 olarak görünüyor.

Testleri yaptım bir hata vermedi ama işlemci hızı 4.7ghz geçmedi. Ryzen master üzerinden de default ayarlarda stres test yaptığımda aynı hız sonucunu veriyor.

Amd eco modu açıp 105w ayarına getirince 5.0-5.1ghz çıkıyor bu arada sıcaklıklar 75 dereceleri görüyor.

Ek olarak oyun testlerinde işlemci %100 kullanımda 5.4ghz hızında çalıştığını görüyorum benim işlemci %100 kullanımda hiç bu değerleri görmüyor neyi eksik yapıyorum?

yük altında tüm çekirdeklerin max hızda çalışması gerekmez mi ? Oyun testlerinde işlemci hızları genelde 5.3-5.4 olarak görünüyor.
benim sistemim
1768185676100.webp

cpu-monkey.com ortalama R23 sonuçları
1768185814177.webp
multi-core
1768185930289.webp
single-core

Son düzenleme:
Testleri yaptım bir hata vermedi ama işlemci hızı 4.7GHz geçmedi. Ryzen Master üzerinden de default ayarlarda stres test yaptığımda aynı hız sonucunu veriyor.

AMD eco modu açıp 105W ayarına getirince 5.0-5.1GHz çıkıyor bu arada sıcaklıklar 75 dereceleri görüyor.

Ek olarak oyun testlerinde işlemci %100 kullanımda 5.4GHz hızında çalıştığını görüyorum benim işlemci %100 kullanımda hiç bu değerleri görmüyor neyi eksik yapıyorum?

Yük altında tüm çekirdeklerin Max hızda çalışması gerekmez mi? Oyun testlerinde işlemci hızları genelde 5.3-5.4 olarak görünüyor.

Hayır gerekmez. Hatta çoğu senaryoda bu istenen bir şey bile değildir. Oyun yükü, tüm çekirdekleri aynı anda kökle mantığıyla çalışan bir iş değildir. Oyun motorları genelde birkaç ana iş parçacığına (render vs) yük bindirir. İşlemci de bunu görünce akıllı davranır az sayıda çekirdeği mümkün olan en yüksek Boost frekansına çıkarır, diğerlerini ise daha düşük hızda veya yarı boşta tutar. Yani 5.3–5.4 GHz görmen, işlemcinin boşa çalıştığını değil, tam tersine işini doğru yaptığını gösterir.

Oyunda gördüğün %100 CPU kullanımı ile işlemcinin gerçekten tüm çekirdekleri eşit ve tam yükte çalışması aynı şey değil. Çoğu kişi bu ikisini karıştırıyor. Oyun testlerinde izlediğin %100 değer genelde tek tek çekirdeklerin anlık tavan yapması veya birkaç çekirdeğin sürekli %100'e vurmasıdır. İzleme yazılımları bunu toplam CPU %100 gibi yansıtabilir. Ama arka planda işin gerçeği şudur işlemci, yükü birkaç çekirdeğe yığar ve o çekirdekleri 5.3–5.4 GHz civarına kadar Boost'lar. Senin işlemcide ise yük daha geniş yayılıyorsa, Boost algoritması doğal olarak frekansı aşağıda tutar. Bu bir eksik değil, farklı bir yük karakteri.