Bütçe
200.000 TL

Aeronight

Üstün
Makaleler
61
Yer
Noxus
Selamlar efendim. Sistemimi yenilemeye karar verdim. 2K çözünürlükte RT açık şekilde oyun oynamak istiyorum. Kafama göre bir sistem belirledim. Belirlediğim bazı parçalar şu an stokta yok. Muhtemelen diğer parçaların da alternatifleri vardır. Yüklü bir parayı riske atmamak için sizlere danışmak istedim. ASUS marka takıntım var çünkü marka beni neredeyse 6 senedir hiç üzmedi. Bu yüzden belirli bileşenleri ASUS olarak topladım. Sistemde değiştirmem gereken bir parça varsa lütfen belirtin. Şimdiden teşekkürler.
  • AMD Ryzen 7 7800X3D (15.000 TL)
  • ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING (14.000 TL)
  • G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16GB) 6000 MHz CL30 (14.000 TL)
  • ASUS TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC Edition (80.000 TL)
  • Samsung 990 Pro 1TB (5.000 TL)
  • Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB (5.500 TL)
  • Asus ROG-STRIX-1000G-AURA (10.000 TL)
  • ASUS TUF Gaming GT502 (10.000 TL)
Sistem bileşenlerim bu şekilde. Bazı parçalarda üç kuruş fazla olsun, iyisi olsun mantığında seçim yaptım. Ayrıca işlemci değerlerini incelediğimde 9800X3D ile 7800X3D'nin fiyatını hak eden bir FPS farkı olmadığını gördüm. Yanlarında yazan fiyatlar akakçe.com'da gördüğüm fiyatlar. Stoğu bulunmayanlar için de grafikten yola çıkarak stoğu bitmeden önce kaç lira olduğuna bakarak bir fiyat belirledim. RAM olarak halihazırda kullandığım marka olan G.Skill'in düşük gecikmeli 6000Mhz'lik RAM'lerini tercih ettim. Gemini'a sorduğumda 7800X3D için bu RAM'lerin ideal olduğunu söyledi. Sosyal'de daha önce açtığım bir konuda 5070Ti'ın alınacak bir kart olmadığını duyduğumdan dolayı 5080'e yöneldim. Soğutma olarak ise bu soğutmnın yeterli olduğunu duydum. Sistem 850W ile çalışabiliyor ancak 850W'lık sorunsuz bir soğutucu bulamadım çünkü bahsettiğim PSU'nun 850W'lık modelinin stoğu yoktu. Kasa olarak ise 360mm'lik bir soğutucuyu rahatça kullanmamı sağlayan bu kasayı seçtim. Kasa hakkında emin değilim çünkü kritik bir parça değil. Daha iyi bir kasa mutlaka vardır, önerileriniz doğrultusunda değiştirebilirim. RGB takınıtımın asla olmadığını belirteyim.

Selam efendim. Sistemimi yenilemeye karar verdim. 2K çözünürlükte RT açık şekilde oyun oynamak istiyorum. Kafama göre bir sistem belirledim. Belirlediğim bazı parçalar şu an stokta yok. Muhtemelen diğer parçaların da alternatifleri vardır. Yüklü bir parayı riske atmamak için sizlere danışmak istedim. ASUS marka takıntım var çünkü marka beni neredeyse 6 senedir hiç üzmedi. Bu yüzden belirli bileşenleri ASUS olarak topladım. Sistemde değiştirmem gereken bir parça varsa lütfen belirtin. Şimdiden teşekkürler.
  • G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 (14.000 TL)
  • ASUS ROG-STRIX-1000G-Aura (10.000 TL)
Sistem bileşenlerim bu şekilde. Bazı parçalarda üç kuruş fazla olsun, iyisi olsun mantığında seçim yaptım. Ayrıca işlemci değerlerini incelediğimde 9800X3D ile 7800X3D'nin fiyatını hak eden bir FPS farkı olmadığını gördüm. Yanlarında yazan fiyatlar akakçe.com'da gördüğüm fiyatlar. Stoku bulunmayanlar için de grafikten yola çıkarak stoku bitmeden önce kaç lira olduğuna bakarak bir fiyat belirledim. RAM olarak halihazırda kullandığım marka olan G.Skill'in düşük gecikmeli 6000MHz'lik RAM'lerini tercih ettim. Gemini'a sorduğumda 7800X3D için bu RAM'lerin ideal olduğunu söyledi. Sosyal'de daha önce açtığım bir konuda 5070 Ti'ın alınacak bir kart olmadığını duyduğumdan dolayı 5080'e yöneldim. Soğutma olarak ise bu soğutmnın yeterli olduğunu duydum. Sistem 850W ile çalışabiliyor ancak 850W'lık sorunsuz bir soğutucu bulamadım çünkü bahsettiğim PSU'nun 850W'lık modelinin stoku yoktu. Kasa olarak ise 360Mm'lik bir soğutucuyu rahatça kullanmamı sağlayan bu kasayı seçtim. Kasa hakkında emin değilim çünkü kritik bir parça değil. Daha iyi bir kasa mutlaka vardır, önerileriniz doğrultusunda değiştirebilirim. RGB takınıtımın asla olmadığını belirteyim.
Sırf ASUS diye 62.000-65.000 liralık kartı 80.000 liraya almayı tercih etmezdim hocam. PSU konusunda da öyle.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam parçalar gayet dengeli fakat ASUS takıntısını atlatırsanız epey para kalır elinizde, ekipman falan alırsınız. Bir de eklemek isterim ki bu sistem taş gibi 4K ultra + RT sistemi. İlerleyen yıllarda gücü yetmez gibi bir endişeniz de olmasın, NVIDIA yapay zeka teknolojileriyle bu dertten kurtarıyor. Bir de 4K kalitesi muazzam bir şey, 2K bu kartın tam gücünü göstermez.

Cevaplar için sağ olun. Daha önce Gigabyte kullanmıştım. O kadar parça değişimi yaptım, elimde tek kalan parça Gigabyte'ın anakartı oldu. Gigabyte bu yüzden benim kafamda bitti. PSU için FSP önermenizi istemem eğer kafanızda varsa çünkü arkadaşım FSP marka PSU'su yüzünden geberiyordu az kalsın. Beni teknik anlamda üzmeyen ASUS ile devam etmek isterim. Başka anakart önerilerine açığım bu arada. Sistemin gücünü tam verebilecek bir kart olması yeterli. Ekran kartına gelirsek, burada ASUS takıntım yok ama INNO3D'dir, Palit'tir, bu markaları tercih etmem. Marka takıntısı kötü bir şey biliyorum ama şu ana kadar topladığım sistemlerden hiçbiri sorun çıkarmadı. Ya MSI ya ASUS topladım çünkü. Akakçe'ye baktığımda bu iki marka arasından en ucuzunun MASI Shadow olduğunu görüyorum. Soğutması nasıldır bilemem. Ancak ASUS TUF Gaming'den 4 tane güncel ürün kullanıyorken ve henüz herhangi bir arıza bile yaşamamışken başka marka arayışına girmek istemiyorum. ASUS cidden bu güveni bende sağladı.

Ekran kartı ve anakart için önerileriniz neler?

Cevaplar için sağ olun. Daha önce Gigabyte kullanmıştım. O kadar parça değişimi yaptım, elimde tek kalan parça Gigabyte'ın anakartı oldu. Gigabyte bu yüzden benim kafamda bitti. PSU için FSP önermenizi istemem eğer kafanızda varsa çünkü arkadaşım FSP marka PSU'su yüzünden geberiyordu az kalsın. Beni teknik anlamda üzmeyen ASUS ile devam etmek isterim. Başka anakart önerilerine açığım bu arada. Sistemin gücünü tam verebilecek bir kart olması yeterli. Ekran kartına gelirsek, burada ASUS takıntım yok ama INNO3D'dir, Palit'tir, bu markaları tercih etmem. Marka takıntısı kötü bir şey biliyorum ama şu ana kadar topladığım sistemlerden hiçbiri sorun çıkarmadı. Ya MSI'ya ASUS topladım çünkü. Akakçe'ye baktığımda bu iki marka arasından en ucuzunun ması Shadow olduğunu görüyorum. Soğutması nasıldır bilemem. Ancak ASUS TUF Gaming'den 4 tane güncel ürün kullanıyorken ve henüz herhangi bir arıza bile yaşamamışken başka marka arayışına girmek istemiyorum. ASUS cidden bu güveni bende sağladı.

7800X3D ile 9800X3D arası 2K ayarlarda 40-50 FPS oynuyor, az değil. Ekran kartını 5080 seçip anakartı en azından B850 yapmamanız doğru değil düşük kalmış. RAM'ler güzel, soğutucuyu Arctic Liquid Freezer 3 Pro 360 olanı seçin, fanları (P12 Pro) daha da iyi. SSD'de almışken 2 TB alın. 850W PSU olarak MSI A850GL seçebilirsiniz, memnunum. Bende 9800X3D ve Asus TUF 5070 Ti ile Msi B850 anakart kullanıyorum, PSU'yu ileriye dönük stokta varsa 1000W olarak ASUS'ta alabilirsiniz ama 100K toplanacak sistemi ASUS'la 200K toplayacaksınız aşağı yukarı. Unutmayın kasa seçimi de iyi ama 8.500 TL'ye var, daha ucuz Hepsiburada'da.

Son düzenleme:
Selamlar efendim. Sistemimi yenilemeye karar verdim. 2K çözünürlükte RT açık şekilde oyun oynamak istiyorum. Kafama göre bir sistem belirledim. Belirlediğim bazı parçalar şu an stokta yok. Muhtemelen diğer parçaların da alternatifleri vardır. Yüklü bir parayı riske atmamak için sizlere danışmak istedim. ASUS marka takıntım var çünkü marka beni neredeyse 6 senedir hiç üzmedi. Bu yüzden belirli bileşenleri ASUS olarak topladım. Sistemde değiştirmem gereken bir parça varsa lütfen belirtin. Şimdiden teşekkürler.
  • G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16GB) 6000 MHz CL30 (14.000 TL)
  • Asus ROG-STRIX-1000G-AURA (10.000 TL)
Sistem bileşenlerim bu şekilde. Bazı parçalarda üç kuruş fazla olsun, iyisi olsun mantığında seçim yaptım. Ayrıca işlemci değerlerini incelediğimde 9800X3D ile 7800X3D'nin fiyatını hak eden bir FPS farkı olmadığını gördüm. Yanlarında yazan fiyatlar akakçe.com'da gördüğüm fiyatlar. Stoğu bulunmayanlar için de grafikten yola çıkarak stoğu bitmeden önce kaç lira olduğuna bakarak bir fiyat belirledim. RAM olarak halihazırda kullandığım marka olan G.Skill'in düşük gecikmeli 6000Mhz'lik RAM'lerini tercih ettim. Gemini'a sorduğumda 7800X3D için bu RAM'lerin ideal olduğunu söyledi. Sosyal'de daha önce açtığım bir konuda 5070Ti'ın alınacak bir kart olmadığını duyduğumdan dolayı 5080'e yöneldim. Soğutma olarak ise bu soğutmnın yeterli olduğunu duydum. Sistem 850W ile çalışabiliyor ancak 850W'lık sorunsuz bir soğutucu bulamadım çünkü bahsettiğim PSU'nun 850W'lık modelinin stoğu yoktu. Kasa olarak ise 360mm'lik bir soğutucuyu rahatça kullanmamı sağlayan bu kasayı seçtim. Kasa hakkında emin değilim çünkü kritik bir parça değil. Daha iyi bir kasa mutlaka vardır, önerileriniz doğrultusunda değiştirebilirim. RGB takınıtımın asla olmadığını belirteyim.
@Aeronight Daha dengeli bir dizilim ile 9800x3D toplaman lazım bu bütçeye, ASUS hiçbir anlamı yok, anakart tarafında da B650E-F yerine B850 çipset alman lazım, LF3 360 yerine PRO sürümü alabilirsin mesela veyahut Lian Li Galahad AIO alınabilir. Çok gereksiz/overpriced parçalar var. Değişmen gerekenleri atacağım RAM dahil. Alacağın RAM %90 M-Die çıkacak çünkü, o batch tamamı M-die neredeyse Z5 Neo.

@Aeronight Amazon satıcılı bu kart bu fiyattayken TUF adı bile geçmez, TUF gördün mü koşarak kaç, TUF olan hiçbir şey alınmaz. ROG'a laf etmiyorum kalite kontrol kısmen üst düzey ama Prime-TUF monitörden tut PSU'ya kadar tavsiye etmem.

Marka-model bazlı konuşmak lazım evet ama TUF tavsiye etmem genel anlamda.

@Aeronight İşlemci bu ikisinden birini alacaksın, 7800x3D çok büyük hata olur, termal sorunlu bir çip.

RAM:

@Aeronight Bütçe varsa bunu çek:

Anakart bu, üzerine gerek yok, faz sayısı yeterli 9950x kadar takıp kullanırsın, 1 dimm per channel olması önemli, b850 çipset Gen5 PCIE ve M.2 desteği mevcut:

M.2:

AIO:

PSU:

Son düzenleme:
2K cozunurluk icin RTX 5080 ve X3D islemci cok degil mi? R7 9700X ie performansi ayni sanki.

Zaten bu saatten sonra 7800x3D tercih etmenin tek mantığı şu olur, 1080p CS 1000 FPS altına düşmesin istiyorum, 500-600 Hz monitörüm var rekabetçi takılıyorum bu mantıkla alınması lazım. 2k ve üzerinde 9700x, bütçe varsa 9800x3D. 9700x daha mantıklı tercih gaming için.

5080 de aynı şekilde overpriced bir kart, 5070 Ti tercih edilebilir tabi. 5070 Ti, kırpılmış bir 5080. İkisi de GB203 çip kullanıyor.

@3613 Bu tarz hikaye tabanlı oyunlar yerine FPS tabanlı rekabetçi oyunları kıyaslamak lazım, 3D işlemciler orada fark atıyor ama 2k ve üzerinde 9700x mantıklı. Üstü çoğunlukla israf oluyor. Bir de AM5'te zaten manuel RAM Tuning denen bir mevzu var, onu yaptığın anda 3D performansına yaklaşıyorsun rekabetçi oyunlarda dahi, çok yakın performanstalar.

Cevaplar için sağ olun. Daha önce Gigabyte kullanmıştım. O kadar parça değişimi yaptım, elimde tek kalan parça Gigabyte'ın anakartı oldu. Gigabyte bu yüzden benim kafamda bitti. PSU için FSP önermenizi istemem eğer kafanızda varsa çünkü arkadaşım FSP marka PSU'su yüzünden geberiyordu az kalsın. Beni teknik anlamda üzmeyen ASUS ile devam etmek isterim. Başka anakart önerilerine açığım bu arada. Sistemin gücünü tam verebilecek bir kart olması yeterli. Ekran kartına gelirsek, burada ASUS takıntım yok ama INNO3D'dir, Palit'tir, bu markaları tercih etmem. Marka takıntısı kötü bir şey biliyorum ama şu ana kadar topladığım sistemlerden hiçbiri sorun çıkarmadı. Ya MSI ya ASUS topladım çünkü. Akakçe'ye baktığımda bu iki marka arasından en ucuzunun MASI Shadow olduğunu görüyorum. Soğutması nasıldır bilemem. Ancak ASUS TUF Gaming'den 4 tane güncel ürün kullanıyorken ve henüz herhangi bir arıza bile yaşamamışken başka marka arayışına girmek istemiyorum. ASUS cidden bu güveni bende sağladı.

@Aeronight Marka-model bazlı bakmak lazım dediğim gibi, Gigabyte B850M-Force tercih edebilirsin gözün kapalı. Gigabyte b650m-s2h tercih edersen konuya @SunseTTime davet etmek lazım.

B650 bu saatten sonra alınmaz, alınmama sebebi ise B850 fiyatında çoğu model, hatta attığın model MSI MPG Edge Ti seviyelerinde fiyatlandırma olarak. Neyi neden aldığını çok iyi bilmen lazım, yoksa paran israf olur.

Son düzenleme: