BlackShadow

Yetkin
Merhaba.

Ryzen 7 9700X işlemcim, Thermalright Phantom Spirit 120 SE kule tipi soğutucum ve Asus Prime AP201 kasam var.

105W modu açıkken render aldığımda veya ağır repack dosyaları ile çalıştığımda sıcaklık yeri geldiğinde 96-97 derecelere kadar çıkıyor. Ancak render süresinde önemli bir düşüş oluyor; misal 1:30 saatlik bir işi 40 dakikada halledebiliyorum.

Sorum şu; bu sıcaklıklar bu soğutucu ile sorun yaratır mı? Tehlikeli bir durum varsa 65W'a geri mi çekmeliyim?

Merhaba.

Ryzen 7 9700X işlemcim, Thermalright Phantom Spirit 120 SE kule tipi soğutucum ve Asus Prime AP201 kasam var.

105W modu açıkken render aldığımda veya ağır repack dosyaları ile çalıştığımda sıcaklık yeri geldiğinde 96-97 derecelere kadar çıkıyor. Ancak render süresinde önemli bir düşüş oluyor; misal 1:30 saatlik bir işi 40 dakikada halledebiliyorum.

Sorum şu; bu sıcaklıklar bu soğutucu ile sorun yaratır mı? Tehlikeli bir durum varsa 65W'a geri mi çekmeliyim?
Tehlikeli bir durum olmaz. Thermall throttle(ısı limitine takılma) olursa saat hızını düşürür. En kötünün kötüsü ihtimalde ise sistemi kapatır zarar görmez. Kule tipi soğutucunun yeteneği bu kadar çok bir şey beklememek lazım. 65W'a geri çekmek size eğer vakit ya da kazancınızı azaltıyorsa çekmeyin ya da iyi bir soğutucu alın. Bunun dışında aceleniz yoksa 65W moduna çekebilirsiniz.

Babaların babası soğutucu da budur eğer düşünürseniz;

Bunlara ek olarak AMD işlemciler zaten 7000 serisinde daha çok ısınıyordu ve genel olarak ısınmayı ve sıcak çalışmayı da seviyorlar. Çok takmayın kısaca.

Tehlikeli bir durum olmaz. Thermall throttle(ısı limitine takılma) olursa saat hızını düşürür. En kötünün kötüsü ihtimalde ise sistemi kapatır zarar görmez. Kule tipi soğutucunun yeteneği bu kadar çok bir şey beklememek lazım. 65W'a geri çekmek size eğer vakit ya da kazancınızı azaltıyorsa çekmeyin ya da iyi bir soğutucu alın. Bunun dışında aceleniz yoksa 65W moduna çekebilirsiniz.

Babaların babası soğutucu da budur eğer düşünürseniz;

Bunlara ek olarak AMD işlemciler zaten 7000 serisinde daha çok ısınıyordu ve genel olarak ısınmayı ve sıcak çalışmayı da seviyorlar. Çok takmayın kısaca.

Arkadaşın işlemcisi 9000 serisi ve 95 derece termal limit yani dediğiniz gibi bozulma riski düşük olabilir ama bu sıcaklık anormal. Phantom spirit daha güçlü işlemcileri soğutabilecek bir hava soğutucu.
Bir yerde bir problem olmalı.

Kasanın hava akışı, ortam sıcaklığı, kasanın direkt güneş ışığı alıp almadığı vs. gibi pek çok etken var, evet. Montaj hatası olduğunu sanmıyorum açıkçası ama sürekli bu şekilde sıcak çalışacaksa MX-7 ya da CyroFuze 7 gibi bir macun deneyebilir.

Ayrıca anormal değil çünkü yaz ayındayız ilk olarak. Bir de ne kadar iyi olursa olsun kule tipinin limitleri belli.

Ben de benzer bir senaryoda aynı dereceleri görüyorum 9700X ile. Bende bir hata var sanıyordum ama kule tipi soğutucu kullanan çoğu kişide böyle sanırım. 95 derece görüyordum ben de stres testinde. Kasanın üst tarafına bir tane fan egzoz fan taktım, 93 dereceye düşürdüm :D

Phantom Spirit 120SE ile gelen TF7 macunu uyguladım. Oyunlarda falan shaderlar derlenirken zaman zaman 90-92 lere hit oluyordu birkaç saniyelik, ancak malum sitenin repack dosyaları ile unzip yaparken kullanım doğal olarak %100 oluyor ve 96 ları gördüm hwinfo programında. Sürekli olan bir sıcaklık değil yani, oyunlarda 70-75 i aşmıyor pek.

Bu arada kasanın üstünde 3 tane Arctic P12 Pro fan takılı, havayı dışarı tahliye etmek için.

Bu arada kasanın üstünde 3 tane Arctic P12 Pro fan takılı, havayı dışarı tahliye etmek için.
Kasa nedir?

Yukarıdan ziyade arka taraftaki bir adet 14cm ya da daha büyük bir egzoz fanı daha çok hava atıyor. yukarıya ulaşana kadar ısınma artıyor. Oyuna girin örneğin, arkada egzoz fanı varsa elinizi koyun arkasına en tepeden neredeyse sıcak hava çıkmıyor çünkü %85-90 kadarını arka egzoz atıyor gerisi üstteki fanlar atıyor.

Dediğim gibi normal. UnZip yaparken ya da shader compile ederken o seviyelere gelmesi de normal. Daha iyi performans isityorsanız ve bu durumdan rahatsızsanız; ki rahatsız olunacak bir durum yok, daha iyi soğutma çözümlerine bakabilirsiniz.

Daha iyisini çıkmadığı sürece o soğutucudan ben de ileride işlemci değiştireceğimde alacağım. Mevcut olarak en iyisi o fiyat/performans olarak ayrıca indirimlerde bir kaç kez 7.000 TL civarında gördüm.

Kasa nedir?

Yukarıdan ziyade arka taraftaki bir adet 14cm ya da daha büyük bir egzoz fanı daha çok hava atıyor. yukarıya ulaşana kadar ısınma artıyor. Oyuna girin örneğin, arkada egzoz fanı varsa elinizi koyun arkasına en tepeden neredeyse sıcak hava çıkmıyor çünkü %85-90 kadarını arka egzoz atıyor gerisi üstteki fanlar atıyor.

Dediğim gibi normal. UnZip yaparken ya da shader compile ederken o seviyelere gelmesi de normal. Daha iyi performans isityorsanız ve bu durumdan rahatsızsanız; ki rahatsız olunacak bir durum yok, daha iyi soğutma çözümlerine bakabilirsiniz.

Daha iyisini çıkmadığı sürece o soğutucudan ben de ileride işlemci değiştireceğimde alacağım. Mevcut olarak en iyisi o fiyat/performans olarak ayrıca indirimlerde bir kaç kez 7.000 TL civarında gördüm.
Hocam kasa Asus Prime AP201 mini tower kasa, PSU önde olan modelden. Kasanın temperli cam tarafı hariç tamamı mesh yapıda bu sebeple çok fazla hava sıkıntısı olacağını düşünmüyorum ama egzoz fan olarak kendi fanı var, belki Arcticlerden birini egzoz yapabilirim en kötü. Belirttiğiniz sıvı soğutmayı da dikkate alacağım, laptop tarafında alışkınım AMD nin bu değerleri görmesine ama masaüstü tarafında bir tık endişelendim sadece, Phantom Spirit yeterli diyorsanız bununla da devam edebilirim.

Bu arada şimdi aynı işlemi (repack) yapıyorum, hwinfo programında termal kısma %0 görünüyor, 96 derece olmasına rağmen kısmıyor o zaman doğru mu ?

1782048519748.webp