Talha41

Üyecik
Arkadaşlar, 7 ayda 5 defa Windows değiştirdim fakat sorunum hâlâ çözülemedi. Bilgisayarımda kullandığım donanımları size yazayım:

• AMD Ryzen 7 9700X 8 Çekirdekli İşlemci
  • Kingston 16 GB X2 Black EXPO 5600 MHZ CL36 DDR5 RAM
  • MSI GeForce RTX 5070 TI Gaming Trio OC 16 GB GDDR7 256 BIT
  • Kingston 1 TB NV3 NVMe GEN4 Okuma 6000 MB Yazma 4000 MB M.2 SSD
  • MSI PRO B650M-B 6800 MHZ(OC) RGB M.2 AM5 DDR5 mATX Anakart
  • Cooler Master 850W+ Gold PSU
  • Attack Shark X11 Mouse
  • Ajazz AK680 Klavye
Yaşadığım sorunlar: Ani klavye ve mouse kopmaları, oyunda ani FPS dropları, gecikme tarzı oyun problemleri. Yardımcı olursanız sevinirim.

Farklı klavye mouse denedin mi hiç? Veya kendi klavye mouse farklı sistemde test ettin mi?
FSP dropların sorunu da RAM kaynaklı olabilir. @Ayhan Dönmez daha iyi bilir eğer RAM kaynaklı ise.

Problemi çözdüm, sabahtan beri denemediğim şey kalmamıştı. Logitech lightspeed faremin Dongle'ı uzakta kalıyormuş, yakına alınca düzeldi. Oyun da her şey de sağlammış.

Arkadaşlar, 7 ayda 5 defa Windows değiştirdim fakat sorunum hâlâ çözülemedi. Bilgisayarımda kullandığım donanımları size yazayım:

• AMD Ryzen 7 9700X 8 Çekirdekli İşlemci
  • Kingston 16 GB X2 Black EXPO 5600 MHZ CL36 DDR5 RAM
  • MSI GeForce RTX 5070 TI Gaming Trio OC 16 GB GDDR7 256 BIT
  • Kingston 1 TB NV3 NVMe GEN4 Okuma 6000 MB Yazma 4000 MB M.2 SSD
  • MSI PRO B650M-B 6800 MHZ(OC) RGB M.2 AM5 DDR5 mATX Anakart
  • Cooler Master 850W+ Gold PSU
  • Attack Shark X11 Mouse
  • Ajazz AK680 Klavye
Yaşadığım sorunlar: Ani klavye ve mouse kopmaları, oyunda ani FPS dropları, gecikme tarzı oyun problemleri. Yardımcı olursanız sevinirim.

@Mr. Falcon USB port sorunlarını nasıl çözdün? Konu sahibine destek vermen gerekebilir.

@Mr. Falcon USB port sorunlarını nasıl çözdün? Konu sahibine destek vermen gerekebilir.
O sorunu sadece Gigabyte B650M Gaming Wi-Fi6 anakartta yaşadım. Sonrasında Asus ve MSI kartlarda USB portlarında gecikmeye rastlamadım.

@Talha41 hocam sistem bileşenlerinizi tek tek testten geçirmenizi ve farklı bir USB ile temiz kurulum yapıp tüm sürücülerinizi el ile manuel kurmanızı tavsiye ederim.

LatencyMon uygulamasını indirerek bileşenlerin gecikme değerlerini kontrol edebilirsiniz. Gamepad’iniz var ise de gecikmesini manuel buradan da kontrol edebilirsiniz.

Yaşadığım sorunlar: Ani klavye ve mouse kopmaları, oyunda ani FPS dropları, gecikme tarzı oyun problemleri.

@Yakuza ne düşünüyor bu gecikme problemleri hakkında?

@Talha41 BIOS güncellediniz mi? Clear CMOS yapıp Default ayarlarda denedeniz mi? Mouse, klavye kablolu ve 1 KHz kullandınız mı?

@SunseTTime tarzı LatencyMon gerekebilir.

@X99 MSI B650 ve Micron modüller sonucu hasıl olabilir, die bilgisi gerekli.

ZenTimings kurulacak, FACEIT Vanguard varsa kaldırılacak, 2 DIMM bilgisini telemetry kısmını iletirsiniz. Pawnıo otomatik kurulur sorun olursa manuel kurarsınız @Talha41

O sorunu sadece Gigabyte B650M Gaming Wi-Fi6 anakartta yaşadım. Sonrasında Asus ve MSI kartlarda USB portlarında gecikmeye rastlamadım.
Açıkçası benim de aklıma ilk anakart geldi. Çünkü ben de Gigabyte B650M S2H kullanıyorum; her açılışta farklı bir sorun beni karşılıyor. Bazen Windows açılış sesi geliyor ama görüntü ekrana yansımıyor, monitörü kapat aç yapıyorum düzeliyor. Ya da ne bileyim açılışta klavye mouse USB port takma sesi geliyor kafasına göre, sök tak yapınca kendine geliyor.

Tüm bunlara ek olarak aynı arkadaştaki gibi ciddi bir gecikme bende de oluyor. LatencyMon testi ile bunu gözlemlemek çok kolay. 22.02.26 tarihinde örnek ekran fotoğrafı aldığım bir test sonucunu paylaşacağım. Muhtemelen onda da 30,40 ms ilerleyen değer bir anda bendeki gibi 3000-4000 oluyor. Aynı zamanda page fault da 5-10 ken 1000....30000 gibi oldukça yüksek değerlere çıkıyor olabilir. Eğer benzer bir durumsa sadece anakart değişimi sorunu çözmeyebilir.

@Mr. Falcon aynı sende olduğu gibi USB port sorununu ben de anakart değişimi ile çözebilmiştim. Fakat arkadaştaki bu gecikme ve FPS drop mevzusu sadece anakart kaynaklı olmayabilir. Ben dört farklı anakart denedim fakat bu sorunu çözemedim. (Hem Intel hem de AMD) Umarım onunki çözülür. @Talha41

Mouse'u kaydırarak çevirmiyorum böylece görüntü titremesi az oluyor. Sert sert sağ-sol dönüyorum. Başka türlü oyun oynama şansın yok. Göz rahatsız oluyor. Zaten bu kadar kötü LatencyMon sonucu ile düzgün gecikmeli, akıcı mouse hareketi ile bir gameplay beklemek saçma olurdu.

22.02.26.webp

Benim BIOS 2024'ten kalma, belki de onun yüzünden yapıyordur diye düşünüyorum.

Önce BIOS'u güncelleyin, sonra Windows'u yeniden temiz kurun, bu adımlardan sonra durumu kontrol edin. Şu an Windows dosyalarında bozulma varsa, BIOS güncel değilse, başka sorunlar da yaşanabilir.