Kapatayım mı diyorsunuz yani hocam? Peki bu 105 watt modu olayı ve diğer şeyleri kapatmaya gerek var mı? Yani PBO ve RAM ayarları ile bu kasa 9800X3D performansına en azından bir tık yaklaşabilir mi?

105W modu açık kalsın, AI Tweaker PBO menüsündeki önerdiğim ayarları -30 All Core ile uygulayın. Sonra R23 çalıştırıp tekrardan görsel iletin, C-State kapalı iken -30 donma yapmaz gibi. +100 de vermeyin, ayarları yukarıda ilettim.

Bu montajı şu an değişmeni tavsiye ediyorum borular radyatör konumu şu şekilde olmalı borular soldan gelmeli sağdan değil. Üste montaj yapıyorsan bu şekilde olmalı.

@Ayhan Dönmez montajı görüyorsunuz değil mi? Geçen konu açan arkadaşta bu şekilde montaj yapmıştı. Boruları bu kadar sıkmak çok yanlış.

Boruların yönü pompa kısmından değişiyor normalde, bu model hakkında bilgim yok ama Ocypus. O şekilde açılanmayı düzeltebilir.

Bu montajı şu an değişmeni tavsiye ediyorum borular radyatör konumu şu şekilde olmalı borular soldan gelmeli sağdan değil. Üste montaj yapıyorsan bu şekilde olmalı.

O dediğin gibi ideal olur, ben de öyle montelerim. Diğer türlü borular sıkışık ve açılanma yaratıyor. Çok uygun değil.

Windows Debloat yaptınız mı bir de? @fortunee ile onu gözden geçirin. VSOC 1.15 stabilse kalsın, 1.25 gereksiz 6000 1:1 tek modül için. 1.1 bile stabildir belki. Boşta 40 derece sabitler, 43-44 yerine. Yükteki olay için C-State kapatıp dediğim PBO ayarlarını uygulayın. -30 verip R23 çalıştırın, aynı şekilde görsel iletin.

Windows yukarıda yazmıştım ama tekrar söyleyeyim hocam. Stok gelen tüm uygulamaları sildim. Ve Windows Search hizmetini kapatıp güç planı dengelide bıraktım. Microsoft Edge ve Store hariç başka kalıntı bırakmadım. Bir de RAM ayarlarına hiç ellemedim. Kendisi Micron modül olduğu için Hynix RAM bakıyorum. Büyük ihtimalle boşa uğraşmış oluruz yani. Ama rahatsız eden şey bazen stutter yaşıyorum. Acaba 16 GB RAM var diye mi? Yoksa Micron diye mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows yukarıda yazmıştım ama tekrar söyleyeyim hocam. Stok gelen tüm uygulamaları sildim. Ve Windows Search hizmetini kapatıp güç planı dengelide bıraktım. Microsoft Edge ve Store hariç başka kalıntı bırakmadım. Bir de RAM ayarlarına hiç ellemedim. Kendisi Micron modül olduğu için Hynix RAM bakıyorum. Büyük ihtimalle boşa uğraşmış oluruz yani. Ama rahatsız eden şey bazen stutter yaşıyorum. Acaba 16 GB RAM var diye mi? Yoksa Micron diye mi?

@fortunee önerdiği gibi montaj sağlayın, daha sağlıklı olur. Sonrasında bu PBO ayarlarını C-State kapalı ve +100 olmayacak şekilde deneyin. 95 derece olmayacağını görebilirsiniz böylece. -30 iken de 95 oluyorsa 9700X gerçekten çok yakıyor, demektir. :)

Bende 200W iken 95 derece, sizde 155W iken 95 derece. Etiketlediğim kişiler sıcaklıklar hakkında daha net yorum yapar, uzun süreli 9700X kullanıcıları.

Bu montaj olayını borular soldan girecek şekilde ve bu kadar sıkıştırmayacak şekilde monte sağlayın. AI Tweaker-PBO'dan verdiğim ayarları uygulayın C-State kapatıp. EXPO da Default alın hatta, sadece dahili grafik kapalı kalsın.

Resim eklemiş gibi konuşmuşsunuz hocam. Resim yok, bilginiz olsun. Bir de kasanın üst tarafına bu radyatörü aşırı zor yerleştirdim. CPU güç kablosu sağ olsun, ezerek takmak zorunda kaldım. Kasa Dark Guardian Pro. Ön fanlar ile radyatör yer değişecek mi demek istiyorsunuz yani? Veya radyatör aşağı mı geçecek?

Son düzenleyen: Moderatör:

Örnek olarak atıyorum kendi sıvı soğutmam. Montaj bu şekilde olmalı, aksi takdirde diğer türlü boruları çok sıkıştırıyor ve uzun vadede sorun çıkarabiliyor.

Video örnektir. Son dakika kısmına bakabilirsin logo ters oluyor. Normalde borular sağ tarafa baktığında logo düz oluyor ama sağlıklı kullanımı logonun ters olup boruların soldan geldiği yön, bu sayede uzun vadede borular yıpranmaz, sıvı soğutma akışı bozulmaz. Görüntü olarak da daha temiz olur.

Bir Global C-State, Integrated Graphics kapatıp -30 verin buraya. Bir de SOC Voltage 1.25 gereksiz 6000 için, VSOC Idle sıcaklık yükseltir. 1.15-1.2V ayarlanacak. Boşta 40-42 olur, -30 da yer C-State kapalıyken. Gerekirse Scaler ile desteklersiniz. Manuel ayarsız AM5 kullanıp da memnun kalan görmedim. Fan eğrisi ve fan hızlanma süresi de yine optimize edilecek, Debloat ya da modifiye Windows kullanılacak. Windows 300 işlemden ve Armory Crate denen illetten arındırılacak. Çözümler bunlar. Sürecin daha iyiye gitmesi için, yoksa bende 200W çekerken 95 derece, sizde 150W çekerken 95 derece. Bazı şeyler rayına oturması lazım. Kasa havalandırması gözden geçirilecek. Soğutuculuk çok bir durum yok, ya da macunluk. Onlar minimal fayda eder senaryoya.
Siz de mi bu soğutucuyu kullanıyorsunuz hocam?

@fortunee önerdiği gibi montaj sağlayın, daha sağlıklı olur. Sonrasında bu PBO ayarlarını C-State kapalı ve +100 olmayacak şekilde deneyin. 95 derece olmayacağını görebilirsiniz böylece. -30 iken de 95 oluyorsa 9700X gerçekten çok yakıyor, demektir. :)

Bende 200W iken 95 derece, sizde 155W iken 95 derece. Etiketlediğim kişiler sıcaklıklar hakkında daha net yorum yapar, uzun süreli 9700X kullanıcıları.

Bu montaj olayını borular soldan girecek şekilde ve bu kadar sıkıştırmayacak şekilde monte sağlayın. AI Tweaker-PBO'dan verdiğim ayarları uygulayın C-State kapatıp. EXPO da Default alın hatta, sadece dahili grafik kapalı kalsın.

Hocam benim işlemci bu kadar güç çekiyor iken sizce verimli olur mu? Mod ismi 105W ama 155W civarlarında güç çekiyor. Kayda değer getirisi gerçekten oluyor mu sizce?